Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, "Sinemaya Gitmeyen Öğrenci Kalmasın" projesinin açılışı kapsamında öğrencilerle, Türkiye'nin Oscar adayı olan "Ayla" filmini izledi.
Grand Pera Emek Sahnesi'ndeki gösterim öncesi basın mensuplarına açıklamada bulunan Kurtulmuş, projeye emeği geçenlere teşekkür ederek, "Bugün burayı şereflendiren ve buranın böyle cıvıl cıvıl olmasında emeği olan bütün sanatçı dostlarımıza yürekten sevgi ve saygılarımı sunuyorum. Burayı anlamlandıran gencecik cıvıl cıvıl evlatlarımıza güzel seyirler diliyorum." dedi.
Bakan Kurtulmuş, projenin çok güzel olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:
"Sinema gerçekten insan hayatını değiştiren, insanoğlunun bulduğu önemli buluşlardan birisi. Son derece yaygın bir şekilde, topluma, her yaş kesiminden insana hitap ediyor. Dünyadaki bütün farklı kültürleri aslında birbirine yaklaştırıyor. Halkların birbirini tanımasına vesile oluyor. İstedik ki gençlerimiz sinemayla daha fazla aşina olsun ve sinemayı daha fazla tanısın. Bunun için Milli Eğitim Bakanlığı ile ortaklaşa, bu sene 5, 6, 7 ve 8. sınıf öğrencilerinden 2017 sonuna kadar bir milyon öğrencimizi sinemaya götürmek üzere bir kampanya başlattık. Buna destek veren herkese tebriklerimi sunuyorum."
Projenin gelecek yıllarda da devam etmesi temennisinde bulunan Kurtulmuş, "Bu çocukların hiçbiri hayatının sonuna kadar bugünü unutmayacaklar. Sevdikleri sanatçı büyüklerini gördüler. Bir film izleyecekler. Burada güzel bir atmosferde birlikte olacaklar. Dostlarını tanıdılar. Onlar için unutulmaz bir hatıra. Sinemayla ilgili zihinlerinde inşallah çok güzel bir sonuç bıracak." diye konuştu.
- "Hiç sinemaya gitmemiş çocuklar var"
Numan Kurtulmuş, İstanbul'da, büyükşehirlerde ve Anadolu'nun birçok yerinde hiç sinemaya gitmeyen çocukların olduğunu dile getirerek, bu çocukların da sinemayla tanışmalarını sağlayacaklarını vurguladı.
Etkinlik kapsamında ilk gösterimi yapılan filmin "Ayla" olduğunu hatırlatan Kurtulmuş, "Ayla' bizim Oscar adayı filmimiz. 'Ayla'nın yönetmeninden yapımcısına ve oyuncularına da çok teşekkür ediyorum, bu filmin ilk kez burada gösterilmesine müsaade ettikleri ve vesile oldukları için. Umarım 'Ayla', inşallah Oscar'da yüzümüzü güldürür ve bundan sonra Türk film endüstrisinin gelişmesine katlı sağlayacak bir sonuç elde ederiz." değerlendirmesinde bulundu.
Kurtulmuş, kendisinin ilk izlediği filmi hatırlamadığını söyleyerek, "Ünye'de yazları yazlık sinema olurdu. Çok küçüktük. O sinemada çok film izledik ama hangisi olduğunu hatırlamıyorum." dedi.
Bu etkinliğin kamuoyuna tanıtılmasının çok önemli olduğunu dile getiren Kurtulmuş, medya kurumlarına da verdikleri destekten ötürü teşekkür etti.
Film gösteriminden önce öğrencilere de hitap eden Kurtulmuş, yıl sonuna kadar sinemada film izlememiş bir milyon öğrencinin sinemayla buluşturulacağına dikkati çekerek, "Bundan sonraki yıllarda da devam ederek, Türkiye'nin her yerinde sinemaya gitmeyen çocuk kalmaması için el birliğiyle gayret sarfedeceğiz." şeklinde konuştu.
- "Bizim kitaplarda okuduklarımızı, siz film olarak görüyorsunuz"
Bakan Numan Kurtulmuş, sinemanın insan yaşamındaki önemine vurgu yaparak, şöyle devam etti:
"Sinema kamerasının bulunması, inanın ki insanlık tarihinin en önemli dönüm noktalarından biri oldu. Kameranın hareketli bir şekilde, insanları ya da tabiatta olan olayları kaydetmesiyle birlikte görsel sanatlarla ilgili alanda çok büyük gelişmeler oldu. Ondan önce görsel sanatlar sadece resim, heykel ve diğer görsel sanatlar, kısıtlı bir zümreye ulaşabilirken ya da belli bir kültür seviyesinde olan insanların yapabileceği işlerken, sinemayla birlikte hayata ilişkin, dünyanın neresinde ne varsa, bu insanların beğenisine sunuldu ve çok önemli bir şekilde, insanlığın kültürel hayatına büyük bir zenginlik kattı. Bizim kitaplarda okuduğumuz 'Karamazov Kardeşler', Savaş ve Barış' ve 'Yüzüklerin Efendisi'ni sizler şimdi film olarak görüyorsunuz. Bizim ve bizden öncekilerin hayallerinde olan şeyler, şimdi sinema ekranlarına yansıyor."
Çekilen filmlerle dünyaya ait ne varsa ekranda olduğunu aktaran Kurtulmuş, "Bir gün Everest Dağı'nın tepesinde diğer gün denizin 20 bin fersah altındayız. Bir gösterimde, İngiltere'nin kraliyet saraylarının içinde dolaşırken, başka bir gösterimde ise Osmanlı'nın Topkapı Sarayı'nın Harem Dairesi'nde dolaşıyoruz. Böylece hayal dünyamız gelişiyor, büyüyor ve dünyaya ilişkin ne varsa, onları çok daha rahat şekilde görüyor ve özümsüyoruz. Ayrıca Türkiye gibi dünyanın kültürel olarak en zengin coğrafyalarından birisi olan, tevazuyu bir tarafa bırakarak söyleyeyim, dünyanın en büyük kültür hazinesi olan bu ülkenin üzerinde oturuyor olmak da bize özellikle sinema alanında da çok büyük atılım yapma imkanı veriyor." ifadelerini kullandı.
Kurtulmuş, sinema ve dizi sektöründe son yıllarda yaşanan önemli başarıları da takdir ettiğini belirterek, "Seyretmekle izlemek arasında fark vardır. İzlemek edilgendir. Oturur bir şeyi izlersiniz. Seyretmekse, seyrettiği şeyin içinden geçerek bir seyrüsefer halinde o işin içerisine dahil olmak demektir. Şimdi siz burada izleyeceğiniz filmi seyredeceksiniz ve belki nice hayalere gideceksiniz. İyi seyirler diliyorum." dedi.
Bu arada, Kurtulmuş, gösterimden önce öğrencilerle sohbet ederek, hatıra fotoğrafı çektirdi.
Yönetmenliğini Can Ulkay'ın üstlendiği "Ayla"nın gösterimine, Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan ile Emek Sanat ve Kültür Vakfı (ESKV) Genel Müdürü Remzi Buharalı, Mesut Uçakan, İsmail Güneş, Yılmaz Atadeniz, Orhan Gencebay, Hülya Koçyiğit, Altan Erkekli, Orhan Gencebay, Tamer Karadağlı, Ali Sunal, Şoray Uzun, İsmail Hacıoğlu ve Sinem Öztürk'ün de aralarında bulunduğu çok sayıda ünlü isim katıldı.
Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın Türkiye’de sinemaya gitme imkanı bulamayan öğrenciler için hayata geçirdiği proje, bir milyon öğrenciyi beyaz perdenin büyülü dünyasıyla tanıştıracak.
Ortaöğretim öğrencilerine, bulundukları illerdeki sinema salonlarında ücretsiz film seyretme olanağı sunacak proje, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Türkiye Belediyeler Birliği ve Sinema Salonu Yatırımcıları Derneği ortaklığıyla yürütülüyor.Proje kapsamında öğrencilerini ücretsiz olarak sinemaya götürmek isteyen öğretmenler okulları aracılığıyla bağlı bulundukları İl ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüklerine başvuracak. Yıl sonuna kadar, müdürlüklerde oluşturulan komisyonlarca belirlenecek okulların öğrencileri sinemayla buluşacak.
Bakan Kurtulmuş, Öğrencilerle 'Ayla'yı İzledi
Kültür ve Turizm Bakanı Kurtulmuş: 'Sinema gerçekten insan hayatını değiştiren, insanoğlunun bulduğu önemli buluşlardan birisi. Son derece yaygın bir şekilde, topluma, her yaş kesiminden insana hitap ediyor' 'Bu çocukların hiçbiri hayatının sonuna kadar bugünü unutmayacaklar. Sevdikleri sanatçı büyüklerini gördüler' 'Sinema kamerasının bulunması, inanın ki insanlık tarihinin en önemli dönüm noktalarından biri oldu' 'Bizim ve bizden öncekilerin hayallerinde olan şeyler, şimdi sinema ekranlarına yansıyor'