Bakan Kurum Açiklamasi 'Biz Salda'ya Sahip Çikinca Çevreci Olduklarini Hatirladilar'

Bakan Kurum Açiklamasi 'Biz Salda'ya Sahip Çikinca Çevreci Olduklarini Hatirladilar'

Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakani Murat Kurum, kimi yerlerde oldugu gibi Salda Gölü’nün belli bir noktasinda da mevsimsel sebeplerle su çekilmesi yasandigini belirterek, “Salda’da çöp yiginlari varken, kumsalda araçlar gezerken ortada olmayanlar, biz Salda’ya sahip çikinca çevreci olduklarini hatirladilar” dedi.

Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakani Murat Kurum, çesitli projeler, kuyu sondajlari ve sulama göletleri nedeniyle Salda Gölü’nün batakliga dönüstügü iddialarina sosyal medya hesabindan yanit verdi. Salda Gölü’nü koruma bölgesi ilan ederek kaçak yapilari yiktiklarini, çöpleri ve konteynerleri kaldirdiklarini belirten Bakan Kurum, beyaz kumlari korumak amaciyla araç girislerini engelleyip ziyaretçi sinirlamasi getirdiklerini hatirlatti. Paylasiminda, “Salda’da çöp yiginlari varken, kumsalda araçlar gezerken ortada olmayanlar; biz Salda’ya sahip çikinca çevreci olduklarini hatirladilar” ifadelerini kullanan Bakan Kurum, Türkiye’nin bazi yerlerinde oldugu gibi Salda Gölü’nün koruma alani içinde olmayan belli noktalarinda mevsimsel nedenlerle gerçeklesen su çekilmesi oldugunu ve bunun insan kaynakli olmadigini vurguladi. “Dogamizi korumayi ve çevremize sahip çikmayi sözüm ona çevrecilerden ögrenecek degiliz. Göz bebegimiz Salda Gölü’müzü korumayi dün oldugu gibi yarin da sürdürecegiz” diyen Kurum, paylasiminda #SaldaHepGüzelKalacak etiketini kullandi. Kurum paylasimini, “Salda’miz yine çok güzel; yarinlarimiza, çocuklarimiza en güzel haliyle birakacagiz” ifadeleri ile tamamladi.

“Kuyu sondajlari ve sulama göletleri çalismalari” iddiasi asilsiz

Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanligi, bilim insanlarinin önerileri dogrultusunda proje olusturarak Salda Gölü ile ilgili çalisma yapmis, göl çevresindeki kaçak yapilar yikilmis, araçlarin kiyiya yaklasmasi yasaklanmis, ziyaretçi kisitlamasi getirilmis ve su kalitesi iyilestirilmisti. Bakanligin çalismalarini tamamlamasindan kisa süre sonra Amerikan Uzay Ajansi, Salda Gölü hakkinda bir paylasimda bulunmustu. Resmi sosyal medya hesabinda NASA, su altindan kayalarin göründügü kesiminden Salda Gölü’nün fotografini, “Mars’in milyarlarca yil önce nasil göründügünü hiç merak ettiniz mi? Biz ettik” notu ile paylasmisti.

Sulama göleti ve kuyu sondajlarina izin yok

Dünya genelinde kurakliklara, kimi bölgelerde sel felaketlerine neden olan küresel iklim krizinin Salda Gölü’nün bir bölümünde sularin çekilmesine yol açmasinin “batakliga dönüstü” olarak verildigi haberlerde, “çesitli projeler yapilmak istendigi, kuyu sondajlari ve sulama göletleri nedeniyle kuraklik olustugu” iddialari yer alirken, Salda Gölü çevresinde böyle bir çalisma bulunmadigi belirtilmisti.

Salda Gölü’nün su potansiyelini ve kalitesini artirmaya yönelik birçok proje gelistiren Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanligi, Salda Gölü ve çevresinde sulama göleti ve kuyu sondajlarina izin vermiyor. Bakanlik, daha önce baslatilan projeleri de sonlandirdi. Salda Gölü ve çevresinde koruma tedbirleri uygulayan Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanligi, ilk olarak mevzuata aykiri yapilasmalari kaldirmis, gölde dogal dokuya zarar veren araçlarin girisini de ahsap bariyerler yaparak engellemisti. Salda Gölü’nde sifir atik yönetimini de hayata geçiren, yaptigi çalismalar ve aldigi tedbirlerle Salda Gölü’ndeki su kalitesini iyilestiren Bakanlik, alanda vatandaslarin günübirlik ihtiyaçlarini karsilamak amaciyla Kiyi Kanunu’na uygun olarak dogayla uyumlu ahsap, dogal zeminden yüksek üniteler yerlestirmisti.

Atiksu Aritma Tesisi projelendirme çalismalari uygulama asamasina geldi

Salda Gölü ve havzasini korumak için Atiksu Aritma Tesisi projelendirme çalismalarini tamamlayan ve uygulama asamasina getiren Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanligi, aritilmis atik sularin yüzde 100 oraninda geri kazanilmasina iliskin bilimsel çalismalarini da tamamladi. Salda Gölü’nün UNESCO Dünya Mirasi Geçici Listesi’ne dahil edilmesi çalismalari ise devam ediyor.

NASA’nin çalismalarina isik tutacak

Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanligi, NASA’nin Mars’tan getirecegi kayaçlar üzerinde yapilacak çalismalara isik tutmasi hedeflenen Salda Gölü’nün Mikrobiyal Ekolojisinin Ileri Moleküler Yöntemlerle Metabarkodlama Projesi’ni üniversitelerle is birligi içinde yürütüyor. Bakanlik, doga koruma çalismalariyla Türkiye’nin korunan alan büyüklügünü toplam yüzölçümünün yüzde 9,6’sindan yüzde 11,9’a çikarmisti.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile