Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakani Murat Kurum, iklim degisikliginin olumsuz etkilerinin görüldügü sehirlerden biri olan Konya’da düzenlenen Iklim Surasi’na katildi.
Selçuklu Kongre Merkezi’nde gerçeklestirilen, binin üzerinde katilim saglanan Sura, 209 üniversiteden gelen Iklim Elçilerinin Bakan Kurum ile bir araya geldigi Gençlik Oturumuyla basladi.
Ardindan suranin açilis töreninde Iklim Elçileri tarafindan hazirlanan Gençlik Bildirgesi okundu. Bildirgede, iklim degisikligine karsi atilacak adimlara vurgu yapildi. Bakan Kurum, Iklim Surasi’nin açilis töreninde bir de konusma gerçeklestirdi.
“Türkiye, iklim degisikliginin geldigi bu noktadan sorumlu bir ülke degildir”
Türkiye’nin Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in BM Genel Kurulu’ndaki konusmasiyla yeni ufkunu belirleyip yeni bir yola çiktigini, bu yolun ‘2053 Net Sifir Emisyon ve Yesil Kalkinma Devrimi’ oldugunu söyleyen Bakan Kurum, “Türkiye’nin sözü ne kadar yükselirse, etkisi küresel düzeyde hissedilecek, Türkiye’nin yesil kalkinma yolunda liderligini hizlandiracaktir. Sel felaketlerinden etkilenen Rize, Kastamonu, Sinop ve Bartin’da hayati normallestirmek için yogun bir gayret içerisindeyiz. Antalya ve Mugla’da yasanan dev yanginlarin yaralarini sarmak için var gücümüzle çalisiyoruz. Iklim degisikligi sonuçlari bakimindan; sadece çevre, jeofizik ve ekoloji bilimlerinin bir konusu olmaktan artik çikmistir. Ekonomi, maliye ve sosyal politikalarin da konusu olmus, bir kalkinma meselesine dönüsmüstür. Türkiye, iklim degisikliginin geldigi bu noktadan sorumlu bir ülke degildir. Ancak bizim tarihten gelen bir hassasiyetimiz var. O da insanliga karsi vazife bilincimiz. Suramizda olusan ortak kanaate göre; el birligiyle 2022 yilinda ülkemizin güncel Ulusal Katki Beyanini ve Uzun Dönem Strateji ve Eylem Planimizi hazirlayacagimiz bir toplanti olacak. Tüm istisareleri bitirip yil sonuna kadar tamamlayacagiz. BM Iklim Degisikligi Çerçeve Sözlesmesi Sekretaryasina sunacagiz” seklinde konustu.
Bakan Kurum, gelecek zamanlarda akilli sebekelerin kurulumunu daha da arttiracaklarini, sanayi sektöründe yenilenebilir enerji kullaniminin yayginlastirilmasinin öncelikli hale getirilecegini, endüstri alanlarinda yesil hidrojen kullanimini yayginlastirmak gerektigini sözlerine ekledi.
“Artik tüm sektörler iklim degisikligini öncelik durumuna getirmek zorundadir”
Döngüsel Ekonomi Eylem Planlarinin hazirlanmasi, sifir atik hareketinin atigin azaltilmasi ve israfin engellenmesinin çok büyük önem arz ettigini söyleyen Kurum, artik ekonomik bir deger olan atik konusunda; döngüsel ekonomiye geçilmesi için finansal mekanizmalari hizlica gelistirmek zorunda olduklarini dile getirdi. Bakan Kurum, yeni dünya düzeninde degismemenin bir maliyeti oldugunu vurgulayarak, “Iklim adaleti, iklim göçü ve adil geçise dair ulusal tanimlamalarimizi acilen yapmaliyiz. Bunlari simdi, hemen, acilen yapmaliyiz. Çünkü yeni dünya düzeninde degismemenin bir maliyeti var. Bu kesinlikten hareketle; ülkemizin çikarlarini gözeten yenilikçi hiçbir adimdan geri durmayacagiz. Artik tüm sektörler iklim degisikligini öncelik durumuna getirmek zorundadir. Bastan bu yana siraladigim köklü dönüsümleri gerçeklestirebilmek için, çok daha güçlü bir finans sektörüne ihtiyaç duyuyoruz. Çevreyi kirletmeyen, iklim dostu yatirimlarin ekonomideki payini artirmak için ‘Türkiye Yesil Faaliyet Standartlarini’ tanimlamamiz gerekiyor. Bu standartlara uyumu güçlendirirsek; küresel kaynaklara finansman kaynaklarini en verimli sekilde ülkemize çekebilme imkanina sahibiz. Türkiye, karbon emisyonlarina dair olusacak bu piyasada ve gelecek kurgusunda önemli bir aktör olmalidir, olacaktir. Surada alacagimiz kararlarla, ülkemizde kurulacak karbon fiyatlama mekanizmasinin temel unsurlarini, hiçbir soru isaretine yer birakmaksizin sekillendirmis olacagiz. Peki, ne kazanacagiz? Çok tarafli kalkinma bankalarindan, uluslararasi kaynaklardan saglanan iklim finansmani firsatlarini daha etkin bir sekilde edinecek ve ülkemiz menfaatine kullanacagiz. Iller Bankamiz eliyle yerel yönetimlerimiz için; Dünya Bankasi ve JICA isbirligiyle 20 milyar liralik finansman paketini 2022 yilinin ilk yarisinda belediyelerimizin hizmetine sunuyoruz. Türkiye’nin iklim finansmani firsatlarindan daha fazla yararlanmasini konusunda kararliyiz. Bunu yine hep birlikte basaracagiz. Sahip oldugumuz iklim degisikligiyle mücadele gücümüzü tüm dünyaya göstermek için var gücümüzle çalisacagiz” ifadelerini kullandi.
“Türkiye’nin acilen kapsamli bir Iklim Kanunu’na ihtiyaci var”
Iklim Surasi’nin katki saglayacagi önemli 2 temel meselenin Iklim Kanunu ve Yerel Yönetimlerin Katkisi oldugunu açiklayan Bakan Kurum, Türkiye’nin acilen kapsamli bir Iklim Kanunu’na ihtiyaci oldugunu vurgulayarak, “Kanunlar, hukukun, devletin isleyisinin, kalkinmanin tek kaynagi degildir ama vazgeçilmez kaynagidir. Bu sebepten; Türkiye’nin acilen kapsamli bir Iklim Kanunu’na ihtiyaci var. Hazirliklari sürdürülen Iklim Kanunu’nu Türkiye’nin önümüzdeki 100 yilini sekillendirecek çerçeve bir belge olacaktir. Insallah sura üyelerimiz ve komisyonlarimiz; 7 farkli alana dair ortaya koyacaklari fikirleri, önerileri yüzlerce farkli bakis açisindan süzülerek gelen bilimsel altliklari, Iklim Kanunu’nun altligi olacaktir. Yüce Meclisimize tüm çalismalarini, detaylariyla sunmak suretiyle kanunlastirma çalismalarini da hizli bir sekilde ortaya koyacaktir. Ulusal ölçekte en büyük hamle, hiç süphesiz ki fikirlerimizin kanunlasmasidir. Ancak merkezde ortaya konulan bu iradenin gerçek yansimasi, yerelde, belediyelerimizde olacak. Türkiye’de toplam bin 390 belediyemizle birlikte bu süreci yerelde de etkin bir sekilde yürütecegiz. Büyüksehir belediyelerimizin bir bölümü azaltim ve uyum çalismalari baglaminda basarili islere imza attilar. Il ve ilçe belediyelerimizi de o basariya ortak olmalari konusunda tesvik edecegiz, onlara destek olacagiz ve iklim degisikligi ile mücadelede ülke düzeyinde topyekun bir seferberligi ortaya koymamiz sarttir” diye konustu.
Iklim Surasi’nin açilis töreninde konusan Iklim Degisikligi Baskani Orhan Solak, amaçlarinin yesil kalkinma sürecinde Türkiye’nin öncü ülkeler arasinda yer almasini saglamak ve bu süreçte Türkiye’nin iklim degisikligi ile mücadelesini güçlendirmek, yesil dönüsümün sektörlere saglayacagi firsatlari en iyi sekilde degerlendirerek azami katma degeri Türkiye’ye kazandirmak oldugunu belirtti.
Programda Konya Valisi Vahdettin Özkan ile Konya Büyüksehir Belediye Baskani Ugur Ibrahim Altay birer konusma gerçeklestirdi.
Selçuklu Kongre Merkezi’nin fuaye alaninda Iklim Degisikligi etkilerini gösteren resim sergisi Bakan Kurum tarafindan kurdele kesilerek açildi.
Bakan Kurum Açiklamasi 'Türkiye'nin Acilen Kapsamli Bir Iklim Kanunu'na Ihtiyaci Var'
Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakani Murat Kurum, “Türkiye’nin acilen kapsamli bir Iklim Kanunu’na ihtiyaci var. Hazirliklari sürdürülen Iklim Kanunu’nu Türkiye’nin önümüzdeki 100 yilini sekillendirecek çerçeve bir belge olacaktir” dedi.