Bakan Kurum, 'Iller Bankasi Ve Yerel Yönetimler Alt Finansman Anlasmasi' Imza Töreninde Konustu Açiklamasi

Bakan Kurum, 'Iller Bankasi Ve Yerel Yönetimler Alt Finansman Anlasmasi' Imza Töreninde Konustu Açiklamasi

'Türkiye'deki Siginmacilar için Mali Yardim Programi kapsaminda 15 yerel yönetimimiz için yaklasik 5 milyar 800 milyon lira yatirim degerindeki 40 projeyi hayata geçiriyoruz' '20 milyon vatandasimizi ilgilendiren çok önemli bir adimi yerel yönetimlerimizle birlikte atiyoruz' 'Tüm bu projelerimizi, belediyelerimizle el ele verecegiz ve 2 yil içerisinde tamamlayacagiz' 'Sehirlerimizin altyapisini güçlendirmek ve ihtiyaçlari gidermek adina 40 milyar dolari asan bir maliyeti üstlendik. Buna karsin uluslararasi kuruluslardan aldigimiz katki, bu yükün devletler arasinda adil paylasiminda yetersiz kalmistir'

Çevre ve Sehircilik Bakani Murat Kurum, Türkiye'deki Siginmacilar için Mali Yardim Programi kapsaminda 15 yerel yönetim için yaklasik 5 milyar 800 milyon lira yatirim degerindeki 40 projeyi baslattiklarini belirtti.

Bakan Kurum, ATO Congresium'da düzenlenen "Avrupa Birliginin Türkiye'deki Siginmacilar Için Mali Yardim Programi kapsaminda Ilbank ve Yerel Yönetimler Alt Finansman Anlasmasi" imza töreninde yaptigi konusmada, bu anlasmayla 15 belediyenin yeni içme suyu, atik su, yagmur suyu ve kati atik projelerini baslatacaklarini söyledi.

Kurum, bütün dünyada sehirlerde yasayan nüfus oraninin artmaya devam ettigini, bu oranin 2030'da yüzde 60'a, 2050'de ise yüzde 68'e ulasacaginin öngörüldügünü ifade etti.

Türkiye'de 1950'lerden sonra yogunlasan göç hareketinin daha çok sanayilesmenin yogun oldugu bölgelere dogru her yil artan bir ivmeyle devam ettigini, bunun da sehirlerde çevre kirliligini ve altyapi sorunlarini beraberinde getirdigini vurgulayan Kurum, Marmara Denizi'ndeki müsilaj sorunuyla mücadele ettiklerini ve seferberlik kapsaminda Marmara Denizi'nin bugün daha iyi durumda oldugunu bildirdi.

Kurum, Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan'in liderliginde Türkiye'de sehircilikte yeni bir dönem basladigini belirtti. Son 19 yilda tüm illerde sehircilik adina birikmis tüm sorunlarin kesin çözümü için tarihi adimlar attiklarini, her sehircilik projesinin merkezine çevreyi koyduklarini, çevreye saygili sehirler ilkesiyle büyük yatirimlar gerçeklestirdiklerine dikkati çeken Kurum, sözlerini söyle sürdürdü:

"Akilli sehir ve sifir atik uygulamalarini yayginlastirdik. Ülkemizin her yerinde, enerji verimli, iklime duyarli, yesil bina teknolojilerinin yogun kullanildigi yeni yerlesim alanlari kuruyoruz. Bu noktada Iller Bankamizla, sehirlerimizde 50 yillik, 100 yillik planlamalarla, illerimizde, ilçelerimizde, köylerimizde binlerce altyapi projesini hayata geçiriyor, sehirlerimizi daha güçlü kiliyoruz. Iller Bankamiz, sahip oldugu 88 yillik tecrübesiyle, belediyelerimizin yaninda olmaya da devam ediyor. Belediyelerimizin kentsel dönüsüm, deprem dönüsümü gibi hayati projelerine destek sagliyoruz. Belediyelerimizin, yenilenebilir enerji, ulasim, akilli sehir ve sifir atik projelerinde finansal olarak yanlarinda duruyoruz."

Dünyanin hemen hemen tüm uluslararasi kuruluslariyla danismanliktan teknoloji destegine ve finansman kaynaklarinin yönetimine kadar çevre ve sehircilik diplomasisini tüm unsurlariyla basariyla yönettiklerini vurgulayan Bakan Kurum, Avrupa Birligi, Dünya Bankasi, Fransiz Kalkinma Ajansi, Islam Kalkinma Bankasi gibi çok sayida kurulusla sagladiklari is birlikleri çerçevesinde, yerel yönetimlerin yeni projeler için ihtiyaç duyduklari finansmani temin ettiklerini söyledi.

3 milyar avro degerinde proje yürüten Iller Bankasinin, uluslararasi finansal kaynaklar kullanarak, çevre ve sehircilik yatirimlari kazandirdigini vurgulayan Kurum, sunlari kaydetti:

"Bugün 20 milyon vatandasimizi ilgilendiren çok önemli bir adimi yerel yönetimlerimizle birlikte atiyoruz. Atacagimiz imzalarla, 15 belediyemiz için 5 milyar 800 milyon lira yatirim degerindeki 17 içme suyu, 18 atiksu, 1 yagmur suyu ve 4 kati atik projesi olmak üzere toplam 40 projemizi baslatiyoruz. 2,5 milyon Suriyeli misafirin de içerisinde bulundugu 20 milyon kardesimize, vatandasimiza hizmet sunacak projeleri baslatiyoruz. Tüm bu projelerimiz için belediyelerimizle el ele verecegiz ve 2 yil içerisinde tamamlayacagiz."

Kurum, Türkiye'nin asirlar boyunca, din, dil, irk ayrimi gözetmeksizin kendisine siginanlara sahip çiktigini, savas magduru Suriyelilere de bu düsünceyle kucak açtiklarini ifade etti.

- "Yerel yönetimlerimizin sorunlarini azaltma çabamizi sürdürecegiz"

Bakan Kurum, "Sehirlerimizin altyapisini güçlendirmek ve ihtiyaçlari gidermek adina 40 milyar dolari asan bir maliyeti üstlendik. Buna karsin, uluslararasi kuruluslardan aldigimiz katki, bu yükün devletler arasinda adil paylasiminda yetersiz kalmistir." dedi.

Kurum, Avrupa Birligi ve uluslararasi kuruluslarin söz verdikleri fonlari saglamadigi sürece, bir ülkenin tek basina bu yükün altindan kalkamayacaginin altini çizerek, "Insanligin muhafazasi ve mazlumlara yardim siyaset üstüdür, devletler üstüdür. Biz hep bu çagriyi yineledik. Nitekim Avrupa Birligi, 2015 yilinda mali yardim fonu üzerinden bu süreci desteklemeye karar verdi." degerlendirmesinde bulundu.

Türkiye'de 2,5 milyon Suriyeli için tasarlanan program kapsaminda ilk asamada 3 milyar avro kaynak öngörüldügünü ve halen bu destegin çok çesitli alanlarda kullanilmaya devam ettigini söyleyen Kurum, Suriyeli misafirlerin sayisinin 4 milyona ulastigini, ilave nüfusun sehirlerin üzerindeki etkisinin katlanarak arttigini animsatti.

Kurum, Bakanlik olarak, bu insani krizden, sehirlerin en asgari düzeyde etkilenmesi için altyapi yatirimlarinda sürekli yerel yönetimlerin yaninda olduklarini bildirdi.

AB Siginmacilar için Mali Yardim Fonu çerçevesinde, 2018 yilinda ikinci 3 milyar avronun kullanilmasi karari alindigini, bu kaynagin 380 milyon avroluk kisminin ise belediyelerin altyapi projeleri için ayrildigini belirten Bakan Kurum, sunlari kaydetti:

"Türkiye'deki Siginmacilar Mali Yardim Programi (FRIT) kapsaminda toplamda 555 milyon avro destekle, 15 yerel yönetimimiz için yaklasik 5 milyar 800 milyon lira yatirim degerindeki 40 projeyi hayata geçiriyoruz. Bu kapsamda, Dünya Bankasi araciligiyla Adana, Kahramanmaras, Kayseri, Konya ve Osmaniye'de yürütülecek 20 projeye toplam 275 milyon avro yani 2 milyar 900 milyon lira destek saglayacagiz. Ayrica, Fransiz Kalkinma Ajansi araciligiyla da Adiyaman, Gaziantep, Hatay, Kilis, Malatya, Mardin, İçel ve Sanliurfa'da yürütülecek 20 projeye 278 milyon avro yani yaklasik 2 milyar 900 milyon lira destek verecegiz. Insallah bu fonla, Suriyeli kardeslerimizi misafir eden yerel yönetimlerimizin sorunlarini azaltma çabamizi sürdürecegiz."

- 3 milyon kisinin suya erisiminin iyilestirilmesi saglanacak

Iller Bankasi (ILBANK) Genel Müdürü Yusuf Büyük, ILBANK'in sehirlerin kalkinmasi adina en önemli destegi veren kurumlardan biri oldugunu, yerel yönetimlerin sürdürülebilir bir finans yapisina kavusmasi için mevcut kaynaklarin en kisa sürede yatirima dönüstürülerek, ülke ekonomisine büyük katki sagladigini vurguladi.

Büyük, ILBANK'in uluslararasi proje portföyünü 3 milyar avronun üzerine çikardigini belirterek, sehirlerin sadece çevresel altyapi sektöründeki ihtiyaçlarini degil, ayni zamanda ulasim, yenilenebilir enerji, afetle mücadele ve sifir atik sektörlerindeki ihtiyaçlarini da karsilayabilmek için çalismalari devam ettirdiklerini söyledi.

Avrupa Birliginin destegiyle temin edilen 355 milyon avro hibeye, Dünya Bankasi ve Fransiz Kalkinma Ajansindan temin ettikleri 198 milyon avro krediyle Blending modelini uygulayarak, belediye altyapi sektöründe 15 yerel yönetimine ait 5,8 milyar liralik projenin finansman çalismalarini tamamladiklarini dile getiren Yusuf Büyük, projeye yönelik su bilgileri aktardi:

"Proje kapsaminda, 3 milyon kisinin suya erisiminin iyilestirilmesi, 4,5 milyon kisinin de iyilestirilmis su aritma hizmetlerinden faydalanmasi saglanacaktir. 2,5 milyon kisi iyilestirilmis kati atik hizmetlerine eristirilecek, çevreye duyarli projelerle altyapi güçlendirilerek, her yil 22 milyon metreküp içme suyu tasarrufu saglanacak ve 95 milyon metreküp atiksu aritilacaktir. Bugün, FRIT kapsamindaki projelerin hayata geçmesi için, son asama olan alt kredi ve alt hibe anlasmalarini, yerel yönetimlerimizle imzaliyoruz. Yapim çalismalarina yil sonuna dogru baslanip, iki yil içerisinde tamamlanmasi planlanmaktadir. "

Programda, Cumhurbaskani Yardimcisi Fuat Oktay, Avrupa Birligi Türkiye Delegasyonu Baskani Büyükelçi Nikolaus Meyer- Landrut, Fransa'nin Ankara Büyükelçisi Herve Magro, Dünya Bankasi Türkiye Ülke Direktörü Auguste Tano Kouame ve Türkiye Belediyeler Birligi Baskani Fatma Sahin de birer konusma yapti.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile