Çevre ve Sehircilik Bakani Murat Kurum, Birlesmis Milletler (BM) Insan Yerlesimleri Programi (UN-Habitat) Icra Direktörü Maimunah Mohd Sharif ile ekim ayinda kentsel dönüsüm ve iklim degisikligine iliskin uluslararasi bir konferans düzenlemeyi planladiklarini bildirdi.
Bakan Kurum, UN-Habitat Icra Direktörü Sharif ile çevrim içi görüstü.
Kurum, görüsmede yaptigi konusmada, temiz ve saglikli sehirlerin önemine isaret ederek, "Biz biliyoruz ki israftan kaçinan ve dogaya saygili bir yasam tarzi, bugün yasadigimiz iklim degisikligi ve salgin hastaliklar kaynakli sikintilari geride birakmanin temelini olusturuyor. Bu anlamda, BM Habitat'in Atik Alaninda Akilli Sehirler Girisimi'nin, çevre ve dogayla uyumlu sehirler hedefine önemli katkilar saglayacagina yürekten inaniyoruz. BM'nin bu girisimi, bütün dünyada ilgiyle takip edilen Sifir Atik Projemizle baslattigimiz döngüsel ekonomi seferberligiyle de örtüsüyor." diye konustu.
Türkiye'nin 11. Kalkinma Plani'nda yer alan ve 2017'de baslatilan Sifir Atik Projesi'nin, Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan'in esi Emine Erdogan'in himayelerinde basarili bir sekilde yürütüldügünü dile getiren Kurum, sunlari söyledi:
"Kaynaklarimizi daha etkin, daha verimli kullanmak, dogamizi ve çevremizi korumak için sifir atik ve akilli sehir uygulamalarimizi ülkemizin tamaminda yayginlastiriyoruz. Tüm binalarimizi sifir atik uyumlu yapiyor, akilli teknolojileri bölgesel ve ulusal ölçekte yayginlastirarak sehirlerimizin entegre oldugu bir akilli sehir sistemini hayata geçiriyoruz. Yenilenebilir enerji kaynaklarimizi artiriyoruz. Enerji tasarrufu saglayan, kendi enerjisini üreten, yagmur hasadi yapabilen akilli binalar, akilli kaldirimlar yapiyoruz. Gelecek nesilleri anlayan ve kendini dünyaya anlatan sehirlerin insasi için de hep birlikte gayret gösteriyoruz."
Kurum, bugünkü görüsmede Sifir Atik Projesi, Akilli Sehirler Projesi, iklim degisikligiyle ilgili mücadele ve bu kapsamda sehirlesmenin nereye gitmesi gerektigini istisare etmek istedigini dile getirerek, "Buna iliskin de gerek konferanslar gerek buna yönelik uygulamalarla bu süreci yönetelim istiyoruz. Buna iliskin BM Habitat nezdinde ülkemizde bir konferans yapabilecegimizi konusmustuk. Bu konferansa iliskin adimlari nasil atabilirizi istisare edelim istiyoruz. Ülkemizde BM Habitat Ofisinin açilmasi ve atik yönetiminin bu noktada görüsülmesi, bu çerçevede çalisilmasi, ofiste Habitat nezdinde tüm sehirlerimiz, hatta bölgemiz için yapilabilecek çalismalari istisare edelim ve bunun baslangicini verelim istiyoruz." diye konustu.
Kentsel dönüsümde tecrübe paylasimini içeren uluslararasi konferans düzenlenmesini düsündüklerini belirten Kurum, "Bu islere iliskin Türkiye Cumhuriyeti olarak hem teknik hem de mali destegi vermeye haziriz. Bilhassa iklim degisikliginin sehirlere etkisini yine kentsel dönüsüm sürecini su an birçok ülke sehircilik adina daha ele almadi. Biz ülke olarak iklim degisikligi eylem planlarini açikladik, bu eylem planlariyla bölgesel eylem planlarini hazirladik. Bu eylem planlari çerçevesinde degisen iklim kosullarina uyum saglamak için çalismalar yürütüyoruz." dedi.
Kurum, UN Habitat ile tecrübe paylasimindan ve sifir atik konusunda yakin bir is birliginde ortak çalismadan memnuniyet duyacagini da ifade etti.
Yapilmasi planlanan konferansa iliskin detaylari paylasan Kurum, "Kentsel dönüsüm, yenilenebilir enerji kaynaklari ve sifir atik, konferansi bu çerçevede yürütecegiz." dedi.
Konferans basliklarini ve ne zaman yapilabilecegi konusunu Sharif ile istisare eden Kurum, "Hedefimiz ekim ayi içerisinde BM Habitat ile konferans gerçeklestirmek. BM Habitat Türkiye Ofisini de ekim ayina kadar açmak istiyoruz." ifadelerini kullandi.
- "Türkiye'nin kentlesmesi diger ülkelere örnek olusturabilir"
UN Habitat Icra Direktörü Sharif de görüsmeden duydugu memnuniyeti dile getirerek, "Dünyada, Çevre ve Sehircilik Bakanliginin ayni yapi altinda birlestigi çok fazla örnek yok. Türkiye bu anlamda sehirciligi çevre baglaminda ele alan ender ülkelerden biri. Bu açidan, Türkiye diger ülkelere örnek teskil edebilir." seklinde konustu.
Sharif, bu ay basinda yaptigi ziyaretle Türkiye'nin sehirlesmesini kendi gözleriyle görme imkani oldugunu söyleyerek, "Gecekondulasma olmaksizin sehirlesen bir Türkiye örnegi mevcut. Önümüzdeki 10 yilda dünya nüfusunun yüzde 70'inin kentlerde yasayacagi göz önünde bulundurulursa Türkiye'nin kentlesmesi diger ülkelere örnek olusturabilir." dedi.
BM Habitat'in Istanbul'da bir ofis açmasi konusunda görüsmelerin bir yol haritasi temelinde devam edecegini anlatan Sharif, "Bu yilin sonuna kadar ofisin açilmasi beklenmektedir. Buna paralel olarak, BM Habitat ile Türkiye, bölgedeki ülkelerin devlet ve hükümet baskanlari nezdinde temsil edilecegi, Yeni Kentlesme Gündemi, Sifir Atik, Iklim Degisikligi ile Mücadele ve Adaptasyon gibi basliklarin ele alinacagi uluslararasi bir konferansin Türkiye'de gerçeklestirilmesi için birlikte çalisma konusunda mutabik kalmislardir." diye konustu.
Bakan Kurum, UN-Habitat Icra Direktörü Sharif Ile Çevrim Içi Görüstü Açiklamasi
'Hedefimiz ekim ayi içerisinde BM Habitat ile konferans gerçeklestirmek. BM Habitat Türkiye Ofisi'ni de ekim ayina kadar açmak istiyoruz' 'Kentsel dönüsüm, yenilenebilir enerji kaynaklari ve sifir atik, konferansi bu çerçevede yürütecegiz' UNHabitat Icra Direktörü Maimunah Mohd Sharif: 'BM Habitat ile Türkiye, bölgedeki ülkelerin devlet ve hükümet baskanlari nezdinde temsil edilecegi, Yeni Kentlesme Gündemi, Sifir Atik, Iklim Degisikligi ile Mücadele ve Adaptasyon gibi basliklarin ele alinacagi uluslararasi bir konferansin Türkiye'de gerçeklestirilmesi için birlikte çalisma konusunda mutabik kalmislardir'