Bakan Mahinur Özdemir Göktas Açiklamasi 'Türkiye Yüzyili Kadinlarin Yüzyili Olacak'

Bakan Mahinur Özdemir Göktas Açiklamasi 'Türkiye Yüzyili Kadinlarin Yüzyili Olacak'

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakani Mahinur Özdemir Göktas, bir dizi program için Kayseri’ye geldi. Programlari çerçevesinde düzenlenen ‘Bilimde Kadin ve Kiz Çocuklari Uluslararasi Günü’ etkinligine katilan Bakan Göktas, Türkiye Yüzyili kadinlarin yüzyili olacak” dedi.

Kayseri Büyüksehir Belediyesi Anadolu Harikalar Diyari Bilim Merkezi’nde gerçeklesen programa Aile ve Sosyal Hizmetler Bakani Mahinur Özdemir Göktas, AK Parti Kayseri Milletvekili Ayse Böhürler, Kayseri Valisi Gökmen Çiçek, Kayseri Büyüksehir Belediye Baskani Memduh Büyükkiliç, protokol üyeleri, kiz ögrenciler ve vatandaslar katildi.

Teknolojinin gelismesiyle dünyanin hizla degistigini, endüstri ve sosyal yasamin da bu degisime ayak uydurdugunu belirten Göktas, Dünya Ekonomik Forumu Raporu’na göre, 2025 yilina kadar pek çok is kolunun islevini yitirecegini, teknoloji temelli yeni is kollarinin ortaya çikacagini ifade etti.

Kadin Erkek Firsat Esitligi Komisyonu raporuna göre ise 21. yüzyilda mesleklerin yüzde 75’inin bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik (STEM) içerikli olacagina belirten Göktas, “Bu nedenle çalisanlarin, islerinde dijital yetkinlik kazanmalari gerekiyor. TÜIK verilerine göre, Türkiye’de kadinlarin internet kullanim orani erkeklere göre yaklasik yüzde 10 daha az. Dünya genelinde ise kadinlar erkeklere kiyasla yüzde 21 daha az cep telefonu kullaniyor” diye konustu.

Söz konusu verilerin kadinlarin teknolojiye erkeklerden daha az ulastigini gösterdigine dikkati çeken Bakan Göktas, sunlari söyledi:

“Ayrica yapilan çalismalar önyargilarin, kadin ve kiz çocuklarinin dijital beceriler gelistirmelerini ve STEM alanlarinda yeterince temsil edilmedigini ortaya koyuyor. Oysa biliyoruz ki, STEM alanlarinda cinsiyet farki azaltilirsa istihdam ve üretkenlik artacak, kadinlar bireysel anlamda güçlenmelerinin yaninda ülke ekonomisine de katma deger saglayacak. Kizlarimizin ve kadinlarin STEM alanlarini kesfetmeleri ve basarili rol modellerle karsilasmalari bu anlamda oldukça önemli. Bizler de bu kapsamda kiz çocuklarimizin iyi egitim almalari ve kariyerlerinde ilerlemeleri için elimizden gelen çabayi gösteriyoruz. Cumhurbaskanimizin ve esi Emine Erdogan Hanimefendi’nin destegi ve liderligiyle kizlarimizin egitimine çok büyük destekler verdik, vermeye de devam ediyoruz.“

Yüksekögrenim istatistiklerine göre, üniversite egitimine baslayanlar içinde kizlarin oraninin yüzde 50’yi astigini vurgulayan Göktas, bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik alanlarindan mezun olan kiz ögrencilerin oraninin ise yaklasik yüzde 35 oldugunu belirtti.

“Kiz çocuklarina ve kadinlara Cumhuriyet tarihinin en genis haklarini veren iktidarimiz görev basinda” diyen Göktas, son 22 yilda AK Parti iktidarinda reform olarak nitelendirilebilecek çok büyük adimlarin atildigini aktardi.

Artik ithal teknolojilerle yetinmeyen dünyaya teknolojiler ihraç eden, teknolojinin üretim merkezi olan bir Türkiye’nin oldugunu vurgulayan Göktas, söyle konustu:

“Özellikle belirtmeliyim ki ihraç edilen her teknolojik ürünümüzde, yapilan her çalismada kadinlarin ve kizlarimizin izi var. Her alanda onlarin büyük basarilarina sahidiz. Bunun en son örnegini bildiginiz gibi, Cumhuriyetimizin ikinci asrina adim attigimiz ilk günlerde yasadik. Bizlere gurur yasatan astronot Alper Gezeravci ile ilk insanli uzay misyonumuzu gerçeklestirdik. Tüm Türkiye, tarif edilmez bir mutluluk yasadi. Bu basarili hamlede, uzayda gerçeklestirilen 13 önemli deneyden dördünün sorumlusunun bilim kadinlarimiz olmasi ise bizleri ayrica gururlandirdi. Buradan basarili çalismalara imza atan ve bilime emek veren Prof Dr. Emel Emregül,Prof. Dr. Didem Özçimen,Tugçe Celayir ve Birsen Geçer’e ülkemizin Antartika’daki bilim çalismalarina su an koordinatörlük eden Prof. Dr. Burcu Özsoy’a tesekkürlerimi sunuyorum.”

“Unutmayin, her zaman yaninizdayiz”

Bilimsel çalismalarini Kayseri’de sürdüren, yapay zeka alanindaki çalismalariyla birçok ödül alan Prof. Dr. Nurhan Karaboga ile TÜBIAK Ortaögretim Ögrencileri Arastirma Projeleri çerçevesinde biyoloji alaninda Iç Anadolu Bölge Birincisi olan 12. sinif ögrencisi Seyma Aslan’i da tebrik eden Göktas, “Iste tüm bu ve bunun gibi çalismalarda kadinlarin etkin pozisyonda yer almasi bizler için birer övünç kaynagi. Inaniyorum ki Türk kadinlari, kiz çocuklarimiz basarilariyla bizleri gururlandirmaya devam edecek. Türkiye Yüzyili kadinlarin yüzyili olacak. Cumhuriyetimizin yeni yüzyilinda da çalismalarimizin odaginda kiz çocuklarinin ve kadinlarin basta egitim olmak üzere her türlü haklarinin teslimi, toplumda etkin ve güçlü olmalari yer aliyor” ifadelerini kullandi.

Göktas 12. Kalkinma Plani’nda, kadinlarin ve kiz çocuklarinin is gücü piyasasinin ihtiyaçlarina göre becerilerini gelistirmelerine yönelik önemli tedbirlerin bulundugunu belirterek, “Kadinin Güçlenmesi Strateji Belgesi ve Eylem Planimizda ise, kadinlara ve kiz çocuklarina, teknolojik ve dijital dönüsüme uyumlu yeni beceriler kazandirilmasini, temel öncelik belirledik” dedi.

Mühendis olmak isteyen kiz ögrencilerin desteklenmesine yönelik 2016’dan beri “Türkiye’nin Mühendis Kizlari” Projesini yürüttüklerini dile getiren Göktas, sunlari kaydetti:

“Projenin üniversite programi çerçevesinde, bugüne kadar toplam 931 kiz mühendislik ögrencisini destekledik. 2023-2024 yili için deprem bölgesindeki kizlarimiz da dahil olmak üzere 311 kiz mühendislik ögrencisine burs, staj ve istihdam imkani, Ingilizce dil egitimi ve Dönüstürücü Teknolojilerde Liderlik ve Inovasyon Egitimi sertifika programi ile mentorluk-koçluk destegi sagliyoruz. Diger bir projemizde Bakanligimiz, Çalisma ve Sosyal Güvenlik Bakanligi ve Sabanci Vakfi is birliginde yürütülen, Gelecegini Kuran Genç Kadinlar Projesi. Projenin dijital portalinda, ne egitim ne de istihdam (NEET) grubunda olan genç kadinlarin is, staj, egitim ve girisim destegine ulasmalarini saglayan ‘Firsatlar Haritasi’ bulunuyor. Projenin pilot illeri Adana, Diyarbakir ve Izmir’de egitimlerimiz basladi.

NEET grubundaki genç kadinlara verilen egitimlerin, ufuk açici olduguna inaniyorum. Önümüzdeki süreçte egitim ve mentorlük programlarimizla daha çok genç kadinimiza ulasmayi hedefliyoruz.”

Gençlere seslenen Göktas, “Kendi potansiyelinizin farkinda olun ve ülkemizin geleceginin sekillenmesinde, bilim insani, mühendis, mimar olarak rol alin. Kisa filmimizde yer alan akranlarinizi ve çok kiymetli bilim insanlarimizi takip edin. Unutmayin, biz her zaman yaninizdayiz” dedi.

Kayseri Valisi Gökmen Çiçek ise, “Ilk emri ‘oku’ olan bir dinin mensuplariyiz. Aslinda dinimiz hem kadinlar hem de erkekler için bilimi emrediyor. Sadece erkekler için olmadigi gibi kadinlar için de bu emir geçerli. Bizler sizin bizlere, bu kizlarimiza olan güveninizi bosa çikarmayacagiz. Insallah bir çalisiyorsak 2 çalisacagiz ve evlatlarimizin önünü açacagiz” ifadelerini kullandi.

Kayseri Büyüksehir Belediye Baskani Memduh Büyükkiliç da, “Bakanimizin varligi yeter. Siz bizim gururumuzsunuz. Sizin de geldiginiz süreci takip eden ve sayin Cumhurbaskanimizin yol arkadasi olarak bu kabinede bulunmaniz bizler için, özellikle de hanim kardeslerimiz, kiz çocuklarimiz için bir rol modelsiniz. Bunu da paylasmak istiyorum” dedi.

Konusmalarin ardindan plaket ve hediye takdimi ile program son buldu.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile