Bakan Mehdi Eker: 'Paralel Yapı çözümü hedef aldı'

Bakan Mehdi Eker: 'Paralel Yapı çözümü hedef aldı'

Bakan Mehdi Eker: "Paralel Yapı çözümü hedef aldı ama başarılı olamadı. PKK'nın çekilmesini Gezi olayları durdurdu. Demirtaş, barış istemeyen bir dille konuşuyor" diye konuştu.

Hükümet çözüm sürecinde kararlı adımlar atarken, Paralel Yapı'nın süreci sabote etme girişimleri de bir bir deşifre oluyor. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Diyarbakır'dan yaktığı barış meşalesinin hemen ardından 17 Aralık olaylarının yaşandığına dikkat çekti: 'Paralel yapı çözümü istemiyor. 17-25 Aralık operasyonları doğrudan süreçle bağlantılı. Barışı hedef aldılar ama başarılı olamadılar.' SABAH Ankara Büro'nun konuğu olan Bakan Eker, şu mesajları verdi:

Sistem değişikliği:
Seçime sistem değişikliği gündemi ile girilecek. AK Parti çoğunluğu elde ederse Türkiye sistem değişikliğine tek başına gidecek. Bizim mücadelemiz budur. Cumhurbaşkanı bunu yüksek sesle söyleyerek bugünlere geldi. Kapalı kapılar arkasında konuşmaz.

HDP barajı aşar mı?:
HDP'nin barajı aşması önümüzdeki sürece bağlı. (Barış HDP'yi büyütür mü?) Türkiye partisi olursa büyütür. Cumhurbaşkanı seçiminde CHP'nin çatı adayını içine sindiremeyen sol seçmen, sandığa gitmeyen marjinal gruplar oraya yönlendi. Cumhurbaşkanı seçimi ile parlamento seçimleri farklı. Bu süreçte Türkiye geneli ve batısında oylarını artırma ihtimali var.

Sandıkta tehdit kalkarsa:
Kırsalda hangi köyün kime oy verdiği biliniyor. İnsanlar, baskıyı, tehdidi alıyor. Hoparlörle tehdit edilmiyor ki. Haber gönderiliyor. Silah varsa insanlar korkar. Bakıyorsunuz belediye oy vermeyen köyün yolunu yapmıyor. Her durumda HDP'nin alacağı oylar var. Bölgede şiddetin hüküm sürmesi, baskı ile gelen oylar var. Ancak hepsi özgür iradenin karşılığı değil. Baskı biterse gönüllü oy ortaya çıkar.

Parti olarak katılmalı:
Bir parti sadece Kürtlerin değil Türklerin de partisiyiz diyorsa sürekli bağımsızlar üzerinden parlamentoya girme teşebbüsü güvenin karşılığı olmaz. Kendi siyasi parti kimliği ile ortaya çıkması gerekir. Bu nedenle HDP parti olarak katılmalı.

Halk sürece sahip çıktı: Halk barış, huzur istiyor. Umuda, barışa dönük ne kadar güzel çağrı varsa sahip çıkıyor. Ancak şarteli indirip kaldırma mekanizması halkın elinde değil. Hükümetin de elinde değil. Hükümet Ada'ya giden HDP heyeti ile görüşüyor. Heyet bir türlü, partinin genel başkanı başka türlü konuşuyor.

Demirtaş bari sussun:
Barış istemeyen bir dil kullanılıyor. Lehte destek vermeyeceksen bari sus. Zehirli gaz verme. 6-7 Ekim olaylarında bir tweet işi bitirdi. İnsanları sokağa çağırıyorsun. Bu gecikmenin sorumlusu o tweetleri atanlardır. Emir büyük yerden geldi.

Çekilmeyi Gezi durdurdu: Gezi olayları süreci olumsuz etkiledi. Cumhurbaşkanı Gezi olaylarının arkasındaki tezgâhı gördü. Çünkü 2013 baharından sonra olan her şey çözüm sürecini engellemeye dönüktü.

Paralel Yapı çözüm istemiyor: Sayın Erdoğan 16 Kasım'da Barzani ve Şivan Perwer'le Diyarbakır'a tarihi bir ziyaret gerçekleştirdi. 'Bugün Diyarbakır'da yakılan barış meşalesi Ortadoğu'yu etkileyecek' dedi. Bu küresel bir mesajdı. Tam bir ay sonra 17 Aralık yaşandı. Paralel Yapı çözümü istemiyor. Paralel kimin hesabına casusluk yapıyor, kimin için çalışıyor? 17-25 Aralık olayları da çözüm süreci ile bağlantılı. Paralel Yapı bir servise karşı görevini yerine getiriyor.

Silahlar susmalı: Birisi bir tweetle ortalığı kan gölüne çeviriyor mu? Masum insanlar ölüyor mu? O halde iç güvenlik paketine ihtiyaç var. Süreci bir bütün olarak ele almalıyız. Konu sadece hasta tutuklular değil. Namlunun gölgesinde adım atılmaz. İklim müsait olduğunda her türlü adım atılır.

Herkes barış istemiyor: Sürece ilişkin bazı çalışmalar yüksek sesle konuşulmaz. Herkes barışı istemiyor. Bizim barışı istemeyenlerden kendimizi korumamız lazım. Düne kadar hayal olan pek çok sorun çözüldü, tarihi adımlar atıldı. Artık meydanlarda Kürtçe konuşuyoruz.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile