Bakan Müezzinoğlu, Sanayicilerle Bir Araya Geldi

Sağlık Bakanı Müezzinoğlu: '(Tıbbi araçgereçte yüzde 15 pahalı olsa bile yerlisinin tercih edilmesi) Geçtiğimiz dönemde bu desteği Kamu Hastaneleri olarak çok uygulayamadık. Ancak Maliye Bakanımız ile bu konuda hemfikir kaldık. Bu bir sıkıntı. Bundan sonraki süreçte olmayacak' 'Yerli ürünü almayı ve yerli üretimin dinamiklerinin güçlenmesini istiyoruz. Ama esas stratejik hedefimiz yerli üretimin rekabet gücünün artabilmesi ve ArGe'siyle, inovasyonuyla bu alanda marka değerinin geleceğe taşınabilmesi. Bu anlamda önümüzdeki süreç daha güçlü olacak' 'Dünya kadar değişiklik yapmamıza rağmen sorunsuz bir Kamu İhale Kanunu süreci ne yazık ki oluşmuyor' Alarko Holding ve Alvimedica Yönetim Kurulu Üyesi Alaton: 'Bizi çok motive ettiğinizi biliniz, memleketimize inanılmaz faydası olacak bir seferberlikten bahsediyoruz'

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzzinoğlu, tıbbi araç ve gereçlerde, yerli üretimi teşvik etmek için yüzde 15'e kadar pahalı olsa bile, Türkiye'de üretilenlerin tercih edilmesine ilişkin, 'Geçtiğimiz dönemde bu desteği Kamu Hastaneleri olarak çok uygulayamadık. Ancak Maliye Bakanımız ile bu konuda hemfikir kaldık. Bu bir sıkıntı. Bundan sonraki süreçte olmayacak' dedi.

Müezzinoğlu, tıbbi ürün ve cihazların yerli üretilmesi halinde alım garantisinin 14 yıla çıkarılmasına ilişkin hazırlanan tasarı hakkında bilgi vermek ve sanayicilerinin talepleri dinlemek için İstanbul Sanayi Odası'nca (İSO) Odakule'de düzenlenen 'Sağlık Bakanlığı Yerli Üreticilerle Buluşuyor' etkinliğine katıldı.

Burada yaptığı konuşmadan sonra üreticilerin taleplerini dinleyen ve sorularını yanıtlayan Müezzinoğlu, birlikte iletişimlerini daha iyi noktaya taşıyarak sorunlara çözüm üretilebileceğini belirterek, süreç içerisinde sıkıntıların giderileceğini söyledi.

Belirli alanlarda ikinci firmanın olmasıyla ilgili bir soru geldiğini dile getiren Müezzinoğlu, şöyle devam etti:

'Burada ortak bir masa oluşturalım' dediğimizde ikinci, üçüncü firmanın var olmasından rahatsız olmayız. Ancak önümüzde 7 yıl veya uzun süreli alım süresi olacaksa ikinci ve üçüncü firmalar da rekabetin içinde olacak. Ancak kim üstleniyorsa o firma o süreçteki muhatabımız olacak. Yoksa 'ikinciyi de üçüncüyü de dördüncüye de bu çerçevede mağdur etmeyelim' dersek arzu ettiğimiz hedefe gidemeyiz. Belirli stratejik ve güçlü altyapımızın olduğu alanlarda veya ilk 20 kalem söyleniyor bu ilk 20 kalemin 4, 5 tanesinde ciddi bir altyapımız varsa bu altyapıyı dağınık tutmamalıyız.

Mesela Türkiye tıbbi çivi üretiminde artık ithalat yapmamalı. Bunu üreten 10 firma var ve bunlardan biz belli bir süre bugün aldığımız gibi almaya devam edersek o piyasada biz güçlü olamıyoruz ve dünya pazarında iddialı olma şansımız kalmıyor. Bu firmalar ya birlikte bir organizasyonun peşinde koşacak veya bu rekabetin içinde bir numara olan önümüzdeki 3, 5, 10 yıl bizimle birlikte hedeflere yürüyen partner olacak.'

Müezzinoğlu, bu konuda ortak bir masa oluşturarak çalışmalar yapılabileceğini aktardı.

- Kamu İhale Kanunu'na eleştiri

Kamu İhale Kanunu'nda bazı sorunlar yaşandığı şeklindeki bir yorum üzerine Müezzinoğlu, 'En zor işlerden biri... Dünya kadar değişiklik yapmamıza rağmen sorunsuz bir Kamu İhale Kanunu süreci ne yazık ki oluşmuyor. Bizim de aynı dertten muzdarip olduğumuzu bilmenizi isterim' diye konuştu.

Müezzinoğlu, tıbbi araç ve gereçlerde, yerli üretimi teşvik etmek için yüzde 15'e kadar pahalı olsa bile, Türkiye'de üretilenlerin tercih edilmesine ilişkin kararla ilgili bir soruya karşılık, bu desteği geçen dönemde Kamu Hastaneleri olarak çok uygulayamadıklarını söyledi.

Bu yüzde 15'lik farkın yıl sonunda Maliye Bakanlığı'ndan alınmasına ilişkin sorunların yaşandığını, oradan tahsil edilemediğinde Sayıştay ile ilgili süreçlerde sıkıntıların doğduğunu anlatan Müezzinoğlu, şu ifadeleri kullandı:

'Ancak Maliye Bakanımız ile bu konuda hemfikir kaldık. Bu bir sıkıntı. Bundan sonraki süreçte olmayacak. Biz istiyoruz ki yerli ürünü alalım yerli üretimin bu anlamdaki dinamikleri güçlensin. Ama esas stratejik hedefimiz yerli üretimin rekabet gücünün artabilmesi ve Ar-Ge'siyle, inovasyonuyla bu alanda marka değerinin geleceğe taşınabilmesi. Bu anlamda önümüzdeki süreç daha güçlü olacak.'

- Sağlıklı yaşam kültürü teşvik edilecek

Bakanlığın daha çok sanki 'Hastalık Bakanlığı' gibi algılandığına işaret eden Bakan Müezzinoğlu, daha sağlıklı birey, daha sağlıklı genç, daha sağlıklı toplumu ortaya çıkarmak için 'Sağlıklı yaşam kültürünün teşviki'ne 1 milyon bisiklet koyduklarını, gelecek dönemde farklı kalemler koyulacağını söyledi.

Okullarda 10 milyon diş fırçası ve diş macunu dağıtacakları zaman, böyle bir kalem mevcut olmadığı için yaşadıkları sıkıntıyı anlatan ve bu kalemi ekleyerek sıkıntıyı çözdüklerini dile getiren Müezzinoğlu, aynı sorunu bisiklet dağıtımında da yaşadıklarını, bu yüzden 'Sağlıklı yaşam kültürünün teşviki' adında bir ana başlık koyduklarını, bu ana başlığın detaylarının da değişebileceğini kaydetti.

Müezzinoğlu, 'Sağlıklı yaşam kültürünün teşviki'nin bundan sonraki süreçte ana başlıklardan biri olacağına vurgu yaparak, bugün detayı 1 milyon bisiklet olan başlığın, seneye farklı ürünlerle farklı şekillerde yürütülebileceğini anlattı.

Üyelerin ilettiği bazı sorunlar için de çalışacakları konular olduğunu dile getiren Bakan Müezzinoğlu, birlikte çalışmanın, işleri katılımcı anlayışla yürütmenin önemine değindi.

- Sanayicilerden Bakan Müezzinoğlu'na teşekkür

Meclis üyelerinden Alarko Holding ve Alvimedica Yönetim Kurulu Üyesi Leyla Alaton söz alarak, Bakanlığın yeni çalışmaları hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Yerli ürünleri teşvik etmek adına, ithalden imalata olan seferberliğin ve bu kapsamda Bakanlığın verdiği desteklerin çok önemli olduğuna işaret eden Alaton şunları söyledi:

'Bizi çok motive ettiğinizi biliniz, son derece önemli. Ekonomi Bakanımız da son derece motive edici konuştu ve 'Nisan ayı sonunda tamamdır bu iş' dedi. Memleketimize inanılmaz faydası olacak bir seferberlikten bahsediyoruz. Biz çok büyük bir sermaye ile bu işe girmiş firmalar olarak, böyle bir desteğe ve önümüzün açılmasına çok ihtiyacımız vardı, çok teşekkür ederiz.'

Toplantıda söz alan Meclis üyelerinden Yusuf Öztiryaki de Bakan Müezzinoğlu'nu bir toplantıda tanıma fırsatı bulduğunu dile getirerek, 'Ben hayatımda bu kadar disiplinli, bu kadar sanayicinin dertleriyle ilgilenen Bakan'a rastlamadım. Rastlayan varsa söylesin. Bu kadar heyecan verici bir çalışmayı gazetelerden okuyoruz, okudukça o kadar heyecanlanıyorum ki, tıbbi cihaz üretim sektörüne gireceğiz' dedi.

Sanayicilerin sektörle ilgili taleplerinin alındığı ve sorunlarının dinlendiği toplantıda Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Eyüp Gümüş, İlaç Tıbbi Cihaz Kurum Başkanı Doç. Dr. Osman Arıkan Nacar, Kamu Hastaneleri Kurumu Başkanı Prof. Dr. Alper Cihan da hazır bulundu. Bakanlık yetkilileri sunum yaparak soruları yanıtladı.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile