Bakan Murat Kurum Açiklamasi 'Istanbul'u Yeniden Ehline Devretmek Için Çalismalari Araliksiz Sürdürecegiz'

Bakan Murat Kurum Açiklamasi 'Istanbul'u Yeniden Ehline Devretmek Için Çalismalari Araliksiz Sürdürecegiz'

Atasehir Serifali Imar Iskan Bloklari Temel Atma Töreni, Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakani Murat Kurum’un katilimiyla gerçeklestirildi. Açilis töreninde konusan Bakan Kurum, “Istanbul’a 27 yilda içinde 3,5 trilyon dolarlik yatirim yapildi. Istanbul’u yeniden ehline devretmek için çalismalari araliksiz sürdürecegiz” dedi.



Atasehir’de geçtigimiz yil kentsel dönüsüm kapsaminda ihalesi yapilan ve yikim islemleri sonrasi hafriyat alimlari baslanan Serifali Imar Iskan Bloklari 1. etabin temel atma töreni Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakani Murat Kurum’un katilimiyla gerçeklestirildi.

1. etaptaki çalismalar sonrasi 513 konut, 28 dükkan ve sosyal donati alanlarinin bulunacagi projenin temel atma törenine Bakan Kurum’un yani sira Istanbul Valisi Ali Yerlikaya, AK Parti Genel Baskan Yardimcisi Vedat Demiröz Atasehir Belediye Baskani Battal Ilgezdi ve TOKI Baskan Yardimcisi Levent Sungur katilim sagladi.

Gerçeklestirilen kürsü konusmalari sonrasi açilis gong töreniyle gerçeklestirildi.



“Istanbul’a 27 yilda içinde 3,5 trilyon dolarlik yatirim yapildi

Programda konusmalarini gerçeklestiren Bakan Murat Kurum, “Bugün Atasehir için çok kiymetli bir gün. Biliyoruz ki burada yasayan vatandaslarimiz çok sikintilar çekti. Hamdolsun bugün önemli bir temeli bugün Atasehir’de atiyoruz. Simdiden siz degerli hemsehrilerimize hayirli olmasini diliyorum. Istanbul için bir kez daha önemli bir sehircilik adimini atacagiz. Ilk etabinin 513 konut ve 28 dükkandan olusturdugumuz projeyi heyecanla baslatiyoruz. 2022 yilinda Bakanligimiz bünyesindeki ilk temel atma törenini gerçeklestiriyoruz. Bizim bu projelerimiz Cumhurbaskanimizin 2012 yilinda baslattigi dönüsüm hareketinin sonucudur. Bu sebepler Cumhurbaskanimiza saygi ve hürmetlerimizi iletiyoruz. Biz davamiza dair ne biliyorsak aziz Istanbul’a borçluyuz. Istanbul her zaman proje ister. Her seyden önce eser vizyonu ister. Aldigimiz her görevde bu zihniyetle çalistik. Yapilan dedikodular, polemiklere bakmadan eser ortaya çikardik. Istanbul’a son 27 yilda içinde 3,5 trilyon dolarlik yatirim yapildi. 39 ilçemizin tamaminda kentsel dönüsümden birçok alana ayrim yapmadan beraber olmak suretiyle canla basla çalistik. Bu aziz sehirde çöküntü, gecekondu ve yikik alanlari bu dönüsüm devrimiyle insalarini gerçeklestiriyoruz. 22 bin sosyal konutumuz yükselirken diger yandan da vatandaslarimizin imar problemlerini çözüyoruz. Bir yandan da Atatürk Kültür Merkezi ve Finans Merkezi gibi önemli yapilari kazandiriyoruz. Finans Merkezinde 50 bin kisi istihdam yapilacak. Ümraniye’deki Millet Bahçesinden Basaksehir’deki Millet Bahçesine Istanbul’da tam 43 millet bahçesi kazandiriyoruz” dedi.



“1,7 milyon konutun dönüsümünü gerçeklestirdik”

Istanbul’da yürütülen çalismalara iliskin bilgi veren Bakan Kurum, “Bizim tüm projelerimizin basinda depreme hazirlik var. Deprem siyaset üstü bir meseledir. Biz ülke olarak çok aci çektik. Deprem dönüsümünde önceligimiz Istanbul oldu. Basta 39 ilçemiz olmak üzere ülkemizin her noktasinda afetlere hazir olabilmek için çalismalar yürütüyoruz. Gittigimiz her yerde belediyelerimizin elini tasin altina koymasi gerektigini söyledik. Her türlü destegi verecegimizi söyledik. Izmir’de depremin üzerinden 9 ay sonra vatandaslara konutlari teslim ettik. Malatya ve Elazig’da deprem sonrasi 36 bin konuta basladik. Kartal’da çöken binanin ardindan seferberlik yaptik. Bütün bakanliklarimiz olay yerine gitti ve hizla çalismalara basladik. 6 ay gibi bir sürede vatandaslara yeni konutlarini teslim ettik. Fikirtepe’de vatandaslar magdurdu. Cumhurbaskanimizin talimatiyla harekete geçtik. Subat ayi itibariyle 15 bin konutun ihalesini gerçeklestiriyoruz. Üsküdar Kirazlitepe’de de vatandaslar magdur olmustu. Büyük Çamlica Cami eteklerinde hamlelerimizi baslatarak il k konutlarimizi teslim ettik. Ikna süreci mesakkatli oldu ancak onlar bize inandi. Bizlerde güvenlerini bosa çikarmayarak konutlarini teslim ettik. Gaziosmanpasa’da 4 bin 500 konutluk bir çalisma yaparak vatandaslarimizin magduriyetini giderdik. Istanbul’u sokak sokak depreme hazirliyoruz. 2012 yilindan bu yana 1,7 milyon konutun dönüsümünü gerçeklestirdik. Aziz Istanbulluyu koruyacagiz” diye konustu.



“Istanbul’u yeniden ehline devretmek için çalismalari araliksiz sürdürecegiz”

Çalismalarin araliksiz bir sekilde sürdürülecegini vurgulayan Bakan Murat Kurum, “Atasehir yillar içerisinde göç alarak çarpik yapilasmanin hizlandigi bölgelerdendi. Bakanlik olarak 260 bin metrekarelik alanda 3 etapta devasa bir kentsel dönüsüm çalismasi baslattik. Bu alanda bin 70 depreme dayaniksiz yapi vardi. Vatandaslarimizin bu süreçteki ihtiyaçlarini bakanlik olarak karsiladik. 2023 yilinin ilk yarisinda Atasehirli vatandaslarimiza yeni ve saglam konutlarini teslim edecegiz. Üretecegiz tüm konutlar yatay mimari esasli olacak. Eski mahalle kültürümüzü yasatacagimiz cami, okul ve diger donatilariyla Istanbul’da örnek gösterilecek bir alan olacak. Cumhurbaskanimizin Istanbul’dan baslattigi bu dönüsüme devam edecegiz. Durmak yok, yola devam. 2022’yi sehircilik devrimi yapmak için gece gündüz demeden çalisacagiz. Istanbul’u yeniden ehline devretmek için çalismalari araliksiz sürdürecegiz. Sehircilik performansimizi her geçen gün arttiracagiz” dedi.



“67 riskli alanda 71 bin konut dönüsümü saglandi”

Açilis töreninde konusan Istanbul Valisi Ali Yerlikaya, “Böyle bir projenin buraya gelmesinde ilçe ayrimi yapmadan hizmet eden Sayin Bakanimiz Murat Kurum Bey’e tesekkür ediyorum. Sayin bakanimiz Istanbul’ da her anlamda bizim yanimizda. Belediye ayrimi yapmadan yanimizda. 17 Agustos 1999 Gölcük Depremi’nde büyük bir can kaybi yasandi. Ülkemizin yüzde 90’i deprem kusaginda. Sayin Bakanimiz göreve geldigi zaman kentsel dönüsüm için ‘Bir güvenlik meselesidir’ demisti. Bilim isiginda ortak akilla yasadigimiz mekanlari bunlarin her birine gönül birligiyle kentsel dönüsüm yapmak zorundayiz. Istanbul’da 67 riskli alanda 71 bin konut dönüsümü saglandi. Devletimiz ve hükümetimiz çikardigi yasalarla kentsel dönüsüme haziriz dedi.

Biz haziriz ama halkimizda buna hazir olmali. Çalismalar sonrasi 1. etapta 513 konut ayni zamanda 28 isyeri ortaya çikacak. 2021 yilinda nüfusumuz 15,4 milyon oldu. Nüfusumuz 40 yilda 10,7 artti. Çözüm odakli düsünmek ve çözmek için el birligi yapmamiz gerekiyor. Cumhurbaskanimizin talimatiyla sadece evlerimiz degil okullarimiz, hastanelerimiz ve köprülerimizde güçlendirildi, yenilendi. Emegi geçen herkese tesekkür ediyorum” diye konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile