Bakan Mus, ASO'nun Meclis Toplantisinda Konustu Açiklamasi
'Haziran ayi ihracatinda rekor bir rakam bekledigimizi buradan ifade etmek isterim. Inaniyorum ki 2021 yili sonu itibariyla ihracatimizi Orta Vadeli Program'in 2022 yili hedefi olan 198 milyar dolara ulastirarak, 200 milyar dolarin üzerine çikartmis olacagiz' 'Bakanlik olarak önümüzdeki dönemde özel sektörün çati kuruluslarinin öncülügünde farkli yurt disi noktalarda açmayi planladigimiz yurt disi lojistik merkezlerin ülkemizin eihracatinin artmasina önemli katki saglayacagina inaniyoruz' 'Is dünyamizi Yesil Mutabakat'a hazirlamak ve dönüsümün ticari ve ekonomik yönden ortaya çikaracagi yeni firsatlari degerlendirmek üzere özel sektörümüzle yakin temas halinde çalisiyoruz. Bu konuda Bakanligimiz koordinasyonunda ilgili bakanliklarla çalisma yürüttük. Çesitli eylem planlari hazirladik. Bununla alakali yakin zamanda yayimlayacagimiz bazi yönetmelik ya da genelgeler olabilir'
Mus, Ankara Sanayi Odasinin (ASO) haziran ayi meclis toplantisina katilarak konusma yapti.
ASO Baskani Nurettin Özdebir'in konusmasinda isaret ettigi hususlari not aldigini bildiren Mus, meselelerin çözümüyle ilgili her daim elinden geleni yapacagini, is insanlariyla temas ve is birliginin önem tasidigini söyledi.
Mus, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salginin en yogun yasandigi 2020 yilindaki büyüme ve ihracat rakamlarindaki basariya isaret ederek, gerek ekonomik büyüme gerekse ihracatta yasanan bu ivmelenmenin 2021 yilinda da hiz kesmeden devam ettigini anlatti. Ihracatta görülen güçlü performansin mayis ayinda da sürdügünü bildiren Mus, sunlari kaydetti:
"Mayista ihracat geçen yilin ayni dönemine göre yüzde 65,5 oraninda artisla 16,5 milyar dolara yükseldi. Bu deger tüm yillarin en yüksek ikinci mayis ayi degeri oldu. Ihracata yönelen firma sayisindaki artis da sevindiriyor. Yilin ilk 5 ayinda ihracat yapan firma sayisi yüzde 12,2 artisla 71 bin 618 oldu. Eximbank kredileriyle yeni ihracata baslayacak firmalara yönelik bazi çalismalarimizin sürdügünü, yakin zamanda oradaki mekanizmayi sizlerle paylasacagimizi ifade etmek isterim. Önümüzdeki cuma günü açiklayacagimiz dis ticaret rakamlari, ihracatimizin ekonomik büyümenin lokomotifi olmaya devam ettigini gösterecektir. Haziran ayinda rekor bir rakam bekledigimizi buradan ifade etmek isterim. Inaniyorum ki 2021 yili sonu itibariyla ihracatimizi Orta Vadeli Program'in 2022 yili hedefi olan 198 milyar dolara ulastirarak, 200 milyar dolarin üzerine çikartmis olacagiz."
Salgin sürecinde dünyada pek çok hususun geri döndürülemez sekilde degistigini belirten Mus, bölgesel ve sektörel olarak artik oldukça farkli bir tabloyla karsi karsiya kalindigini aktardi. Mus, salginla basariyla mücadele edip salgin sonrasi dönemi hazirlikli sekilde karsilayan ülkelerin bu süreçte öne geçecegine inandiklarini vurgulayarak, "Türkiye olarak hazirliklarimizi içinde bulundugumuz asra ve gelecege damgasini vuracak uzun vadeli bir vizyonla yürütüyoruz. Burada bize ve size düsen görev degisimi iyi okuyup stratejilerimizi ona göre belirlemektir." diye konustu.
- "Türkiye salgin sonrasi hak ettigi yeri alacak"
Mus, salgin sürecinde Avrupa dahil gelismis ülkelerin alternatif tedarik merkezi arayisina girdigine isaret ederek, "Bu kosullar altinda cografi konumu, güçlü altyapisi, soklara ve krizlere karsi kazandigi dirençle Türkiye'nin Kovid-19 sonrasi yeniden sekillenecek küresel sistemde hak ettigi yeri muhakkak alacagina inaniyorum. Bu dönemde bile adil rekabet sartlarina ve kurallara dayali serbest ticareti destekledigimizi sürekli olarak her platformda vurguluyoruz. Ülkemiz stratejik konumuyla, güvenilir tedarikçi kimligiyle, rekabetçi endüstriyel altyapisi ve nitelikli is gücü kapasitesiyle küresel deger zincirlerindeki konumunu daha da güçlendirerek alternatif tedarikçi adayi ülkelerden biri olma potansiyelini her geçen gün daha fazlasiyla göstermektedir." ifadelerini kullandi.
Ihracatçilarin bu dönemde yeni pazarlara ihracat yapabilmelerine yönelik altyapinin saglanmasi için çalismalara devam ettiklerini ve destek mekanizmalarinda küresel trendleri yakindan takip ettiklerini bildiren Mus, söyle devam etti:
"Teknoloji odakli yatirimlara daha genis imkan ve tesvik saglayacak yeni nesil ihtisas serbest bölgelerimizle yüksek teknolojili ürün ihracatimizi artirmayi amaçliyoruz. Ülkemiz küresel ekonomide ortaya çikan yeni firsatlardan azami faydayi saglamak, yeni tehditlere karsi hazirlikli olmak zorundadir. Ticaret Bakanligi olarak ülkemizdeki elektronik ticaret altyapisini gelistirmek ve firmalarimizin küresel elektronik ticaret pazarinda daha güçlü varlik göstermelerini saglamak hedefiyle çalismalarimizi sürdürüyoruz. Amacimiz, hem tüketiciler hem de isletmelerimizin elektronik ticaret içinde güvenli ve etkin sekilde var olmalarini saglayacak kosullari tesis ederek Türkiye'nin e-ihracatçi tabaninin genislemesini, ayni zamanda büyüyen e-ihracat ve e-ticaret pazarindan daha fazla pay almasini saglamaktir. Ülkemizin bölgesindeki lojistik merkez niteligindeki stratejik konumunu daha iyi degerlendirmek istiyoruz. Bu manada Bakanlik olarak önümüzdeki dönemde özel sektörün çati kuruluslarinin öncülügünde farkli yurt disi noktalarda açmayi planladigimiz yurt disi lojistik merkezlerin ülkemizin e-ihracatinin artmasina önemli katki saglayacagina inaniyoruz. Orada gümrükleme ve iadeyle ilgili bazi teknik aksakliklar var. Bunlar da gündemimizde. Bunlarla alakali da bir çare bulmus olacagiz."
- "Sektörleri Yesil Mutabakat'a hazirlamak istiyoruz"
Bakan Mus, AB basta olmak üzere komsu ve çevre ülkelerle ticaretin artirilmasi konusundaki girisimlerin hiz kesmeden devam ettigine dikkati çekerek, Gümrük Birliginin güncellenmesi sürecinin baslatilmasina yönelik olarak AB kurumlariyla temaslarini son dönemde yogunlastirdigini animsatti. Temaslarinda AB'nin gelecek yillarda izleyecegi politikalarin merkezinde yer alacak Yesil Mutabakat'in önemli yer tuttugunu belirten Mus, "Ticaretimizin yarisina yakinini AB'ye gerçeklestiren bir ülke olarak Türkiye'nin sanayisini Yesil Mutabakat'a yönelik politikalarla bütünlestirmesi kaçinilmaz bir gerçeklik olarak öne çikmaktadir. Bu amaçla devlet olarak sinirda karbon düzenlemesi basta olmak üzere Yesil Mutabakat ile hayata geçirilecek uygulamalarin Türkiye ile AB arasinda korumaci politikalara dönüsmemesi ve bu alanda AB'nin yesil dönüsüme yönelik fonlarina erisim saglamak basta olmak üzere is birliklerinin gelistirilmesi amaciyla AB ve üye ülkeler nezdinde girisimlerimizi sürdürüyoruz. Is dünyamizi Yesil Mutabakat'a hazirlamak ve dönüsümün ticari ve ekonomik yönden ortaya çikaracagi yeni firsatlari degerlendirmek üzere özel sektörümüzle yakin temas halinde çalisiyoruz. Bu konuda Bakanligimiz koordinasyonunda ilgili bakanliklarla çalisma yürüttük. Çesitli eylem planlari hazirladik. Bununla alakali yakin zamanda yayimlayacagimiz bazi yönetmelik ya da genelgeler olabilir. Bu noktada yavas yavas sektörlerimizi buna hazirlamak istiyoruz." degerlendirmesinde bulundu.
En büyük beklentilerinin, özel sektörün dijital ve yesil dönüsüm konusunda sorumluluk sahibi ve proaktif bir anlayisla hareket etmeyi ilke haline getirmesi oldugunu bildiren Mus, "Burayi yok sayarak bu yaklasmakta olan gelismelerden kurtulamiyoruz, sorunlari halinin altina süpürmemeliyiz, hep beraber bu noktada elimizi tasin altina koymamiz gerekiyor." dedi.
Mus, ekonomik verilerin, ülke ekonomisinin salgin sürecinden güçlü çikis saglayacagina olan inanci artirdigini ve ülkenin normallesme sürecinde ekonomik olarak diger ülkelerden ayristigini gösterdigini ifade ederek, kendilerinin de Bakanlik olarak Ar-Ge, inovasyon, yesil dönüsüm ve dijitallesmeye dönük özgün politikalar gelistirmeyi kararlilikla sürdürdüklerini söyledi. Mus, "Tüm sanayicilerimizi Kovid-19 sonrasi dünya için hazirliklarini bir an önce tamamlamaya çagiriyor, Bakanlik ve ekonomi yönetimi olarak bu çabalarinizda yaninizda ve tam destek olmaya devam edecegimizi bir kez daha ifade etmek istiyorum." diye konustu.
Toplantida Gençlerbirligi Spor Kulübü Baskanligina seçilen ASO Meclis Üyesi Niyazi Akdas tarafindan, Bakan Mus'a "06" numarali Gençlerbirligi formasi hediye edildi.