Bakan Avcı, “Fiziki ve beşeri alt yapıları müsait olan özel okullarımız hemen geçebilecekler. Devlet okullarımızda da alt yapısı müsait olan okullarımızdan başlayarak peyderpey bütün okullarımızda başlayacağız” dedi.
Bakan Nabi Avcı, İstanbul’da “Demokratik Vatandaşlık ve İnsan Hakları Eğitimi Projesi”nin kapanış konferansına katıldıktan sonra gazetecilerin sorularını yanıtladı. Ortaokul 5’nci sınıflarda başlayacak ağırlıklı yabancı dil eğitimiyle ilgili soru üzerine Bakan Avcı, “Ortaokul birinci sınıflarda, yani 5. sınıflarda yabancı dil eğitimi ağırlıklı bir müfredat için çalışmalarımız uzun bir süreden beri devam ediyor. Bunu daha önceki Anadolu liselerinde, ondan önceki muharip kolejlerinde ve bugün bazı yabancı okullarımızda da okutulan hazırlık sınıflarına benzetilebilir. Ama biz bunun adına hazırlık sınıfı demiyoruz. Çünkü hazırlık sınıfı dediğiniz zaman tekrar ‘Milli Eğitim’de 4+4+4 değişti, 5’e geçti gibi’ tartışmalar, spekülasyonlar başlıyor. 4+4+4 devam ediyor, ortaokul birinci sınıflarda pilot uygulamalarla başlıyoruz. Birinci sınıflarda yabancı dil eğitimi, bu İngilizce olabilir, Fransızca olabilir, Japonca olabilir, İmam Hatip’lerde Arapça olabilir, yabancı dil eğitimine ağırlık vereceğiz. Ne kadar erken yaşta yoğun bir yabancı dil eğitimi yapılırsa o kadar başarılı olma imkanımız var. Bunu muharip kolejler deneyiminden biliyoruz. Ama bunun için eğitici kadrolarımızın yani öğretmenlerimizin buna göre tekrar hizmet içi eğitimlerden geçirilmesi gerekiyor, sınıflarımızın alt yapımızın ona göre düzenlenmesi gerekiyor” diye konuştu.
Önce pilot uygulamalarla başlayacaklarını kaydeden Bakan Avcı, “Dileyen özel okullar, hem fiziki alt yapıları, hem de beşeri alt yapıları müsait olan özel okullarımız hemen geçebilecekler müfredat doğrultusunda. Devlet okullarımızda da alt yapısı müsait olan okullarımızdan başlayarak peyderpey bütün okullarımızda ortaokul birinci sınıfları Türkçe ve yabancı dil ağırlıklı sınıflar haline getirip, o sınıfta bugüne kadar okutulmakta olan derslerimizi de 6-7-8. Sınıfların müfredatı içerisine öğüterek çocuklarımızın daha erken yaşta yabancı dil ve Türkçe eğitimi almalarını sağlamış olacağız” şeklinde konuştu.
Bakan Avcı, her ilçede bir temel lise olacağı yönündeki haberlerin sorulması üzerine de, “Temel liselerin hangi kontenjanda, hangi sınıflara ne kadar öğrenci alabilecekleri yasayla belirlenmiş vasiyette. Dolayısıyla bu koşulları sağladığı için dershaneden temel liseye dönüşecek olan kurumlara biz çalışma ruhsatını vereceğiz. Büyük ilçelerde bunu zaten yapamazsınız ama küçük ilçelerde bazılarının birleşerek yapmalarını teşvik için böyle bir düzenleme var. Her ilçede bir tane dediğiniz zaman Üsküdar’la diyelim Bilecik Pazaryeri’ni karşılaştıramazsınız. Nüfus olarak birbiriyle karşılaştırılamayacak ilçelerimiz var. Dolayısıyla bu konudaki uygulama nüfuslara göre, ihtiyaca göre yapılacak” dedi.
Açık liselerle ilgili bir soru üzerine ise Avcı, “Bizim açık lise uygulamamız var. Biz 4+4+4 düzenlemesini yaparken özellikle herhangi bir şekilde eğitim dışı kalmış bütün çocuklarımızı tekrar eğitim sisteminin içine çekmek için tedbirler almıştık. Dolayısıyla açık lise kontenjanlarındaki artış, başka türlü eğitim sistemi içine alamadığımız çocuklarımızı almaya yönelik bir tedbirin sonucudur” diye konuştu.
Bakan Nabi Avcı Açıklaması
Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, 5’nci sınıflarda verilecek ağırlıklı yabancı dil eğitimine önce pilot uygulamalarla başlayacaklarını söyledi.