Bakan Özak: Bunlara taraftar demiyorum
Spordan Sorumlu Devlet Bakanı Faruk Nafiz Özak, "Spor karşılaşmalarında, özellikle futbol maçlarında seyi...
Spordan Sorumlu Devlet Bakanı Faruk Nafiz Özak, "Spor karşılaşmalarında, özellikle futbol maçlarında seyirci şiddeti ve kötü davranış konusunda Avrupa Sözleşmesi" çerçevesinde 31. Daimi Toplantısı açılış konuşmasını yapmak üzere Akgün Otel'e geldi. Toplantı öncesi gazetecilerin Beşiktaş Spor Kulübü Başkanı Yıldırım Demirören'in, "Taraftarımız Bursa'ya gitmeli" çağrısını nasıl değerlendiriyorsunuz? şeklindeki sorusuna "Normal düşünürsek fair play çerçevesinde her takım taraftarı diğer takımla oynadığı maçlarına gidebilmeli. Biz bu ortamı hazırlamalıyız. Bu şiddet içeren davranışlarda bulunan kişilerin taraftar demiyorum. Bunlar taraftar olamaz. Kişilerin yaptıkları yanlarına kar kalmamalı. Özellikle bu müsabakalar huzur içinde fair play çevresinde izleyebilmeliyiz. Bu işte mücadele etmek lazım. Bunu yapacak yalnızca hükümet, federasyon değil, yönetim medya hep beraber bu taraftarla mücadele yapacağız. Ben inanıyorum ki yüzde 99'u veya daha fazlası bu şiddet olaylarına karşıdır. Hiç kimse bu tip olaylarla karşılaşmak istemez. Yöneticilerimizin demeçlerini destekliyorum. Ama yöneticilerimizin de sorumluluklarını hatırlatıyorum. Büyük sorumlulukları var.Biraz evvelde açıkladım yasa çıktı şiddet bitti. Böyle mantık yok. Bu boyacı küpü değil. Yasa zaten var. Şiddeti azaltmada epey yol aldı. Ama eksikliklerimizi gördük. İşlemeyen maddeler var onları gördük. Hazırlık yaptık. Şubat ayında yasayı çıkaracağız. Okul öncesi eğitimden aileden ilk ve orta öğretimden başlayarak medya ile bu işi yapabildiğimiz takdirde suç ve yasa müeyyidesini işletebildiğimiz takdirde bu işi asgariye indiririz. Dünyada bu işi yapan devletler var. Ama dediğim gibi bugünkü yasada maddeler olmasına rağmen eksikler görüldü. Suç işleyenler ceza almadı. Kulüpler ceza aldı. Taraftarlar ceza aldı. Maddi, saha kapama, puan silme... Bu süreci yasa çıkacak şiddet bitecek bu doğru değil,. Bu bir süreçtir. Herkesin katkıda bulunması lazım" şeklinde yanıtladı.
Bakan Özak, "Yeni yasa ne zaman çıkacak?" şeklindeki bir soruya ise, " Bir kere sporun gerçek anlamına uymayan bu tip hareketleri kimse tasvip etmiyor. Şiddet olayları bütün dünyada oluyor. Bu tür olayları sadece yasalarla asgariye indirmek çok zor.Bu bir eğitim sürecidir. Bu konuda tüm katmanlara medyaya yöneticilere taraftarlara müsabaka yönetenlere çok iş düşüyor. Bu konuda hükümetimiz 2004 yılında yasa taslağı hazırladı. Yürürlüğe girdi. Çok önemli kararlar vardı. Suç ve ceza müessesinde başarılı olamadık. İl spor güvenlik kurulu tartışılır duruma geldi. Cezalar tahsil edilemedi. Şike ve teşvik ile ilgili idari ceza veriliyordu. Adli ceza verilemiyordu. Bütün bunları getiriyoruz. Suç işleyenler anında müsabaka salonunun altında gözetim odasına alınsın. Buradan mahkemeye sevk edilsin. Bu kişi eğer bir ceza alcaksa uygulansın. Tüm müsabakalara girmesin. Süper ligde tüm stadları kameralarla donatıyoruz. Biz de önemli spor salonunu sonra tüm salonları donatıyoruz. Biletlerde TC kimlik numarası olabilir. Çipler olabilir. Maç günleri men edilen kişilerin karakola gidip beyanda bulunmaları koyduk. Şiddet alanlarını boyutlarını genişlettik. Mesela antremanda şiddete birşey yoktu. Antreman kamp yerlerinin de ceza kapsamına aldık. Bu tabii ki top yekün mücadele. Yasa çıktı. Şiddet bitecek. Beşiktaş Bursaspor maçında failler yakalanmış mahkemeye sevk edilmiş. Biz hukuk devletiyiz. Mahkemeler bu konuda ceza verebilir. Biz ekstradan müeyyideler getirerek asgariye indirebiliriz. Belki en başarılı kubülümüz en çok puan alan olmamalı. Şiddete karşı mücadele eden kulüplerimze özel ödüller verebiliriz. Kararlı olmak lazım. Yüzde 99.9'u bu olaylara karşı. Bu kadar küçük azınlığın bu kadar büyük kitleyi olumzu etkilemeye müsaade edilmemeli. Yalnız para cezasıyla olmuyor. Bizim hatamız şuydu. Futbolda şiddet yapan biri voleybol maçına gidebiliyordu. Ben 2 tane başkanımızdan şunu istiyorum. Özellikle bir grubun yapmış olduğu çirkin olayın devam ettirilmemesi gerekiyor. Bir sonraki müsabakada biraraya gelinmesi gerekiyor. bu çağdışı anlayış cağdaş anlayış değil. Dostluk ve kardeşlik için bu tip kişilerin davranışlarını önüne geçilip diskalifiye edilmesi gerekiyor. Ben şahsen şunu söylüyorum burası hukuk devleti . Gidilerek aşılır gidilmezse aşılmaz. Tahrik edilmiş taraftarlar bunlar. Şubat ayında çıkabilir yasa. Şubat ayından sonra da uygulanabilir" diye yanıt verdi.
Bakan Özak, öğrencilere yönelik uygulanan orantısız güz tartışmalarına ise ," Demokrotik haklar var. Bizim de var vatandaşında polisin de var. Bu kuralın içinde olayların gelişmesini arzuluyoruz. Aşırı davranışlar hukuk dışı davranılar doğru değil. Ama polisin de kendi sorumlulukları ve yetkileri var. Bunları aşmamak lazım. Gençlere ağabey nasihatım aşırı kaçmasınlar. Dozu kaçıyorlar. Bu seferde kadrolu olarak adlandırılıyorlar, kötü örnek oluyorlar. Demokrasi var. Hepimiz eleştiriliyoruz. Ama bunu aşırı yapmamak lazım" şeklinde yanıt vererek katıldı.