Spordan Sorumlu Devlet Bakanı Faruk Nafiz Özak, beden eğitimi derslerinin bugünkü haliyle hiçbir işe yaramadığını belirterek, "Bir öğleden sonra 'Kültür, Sanat ve Spor' dersi olarak konulabilir. Milli Eğitim Bakanı bu konuda çok niyetli. Biz de onu talep ediyoruz" dedi.
Devlet Bakanı Özak, TBMM'deki bütçe görüşmelerinin ardından gazetecilerin sorularını cevapladı. Özak, kurulması düşünülen spor mahkemelerinin nasıl bir işlevi olacağı yönündeki soru üzerine sporda şiddet ve düzensizlik yasasında işlemeyen bir konu bulunduğuna işaret ederek, "Maç günü şiddet ve düzensizlik yapan, spor dışı hareket yapan, hakemi yaralayan kişiler anında alınıp mahkemeye çıkarılmalı ve hiçbir müsabakaya sokulmamalı. Bugünkü durumda bunlar tespit edilse dahi maça gidebiliyor. Futbol maçından
çıkıp basket maçına gidebiliyor. Biz diyoruz ki, bu kişiler hemen mahkemeye çıkarılsın, tedbir alınsın, daha sonra mahkeme ne ceza verirse razı olalım ama tedbir alındığı süre içinde bir daha maça gidemesin" şeklinde konuştu.
'Adliye bünyesinde bir mahkeme kurulmasını mı öngörüyorsunuz?' sorusuna Özak, "Hayır. Mevcut mahkemeler var. Bu kapsamda zaten abartıldığı kadar çok sayıda insan yok. Bunu yaptığımız zaman bu sayı azalacaktır. İnsanlar bu suçu işlediği zaman hemen mahkemeye çıkacağını düşünürse zaten bu işten vazgeçerler. Bu caydırıcıdır. Spor mahkemeleri deyince, yeni bir mahkeme kurulmasın. Herhangi bir mahkeme buna bakar. Bir hakim buna bakar. Ama çok çabuk bakar diye düşünüyoruz. Adalet Bakanlığı bir çalışma yapıyor.
Bunu çözmeye çalışıyoruz. Bakanlar Kurulu'nda imzalandı. Bir tek imza kaldı. Geçmiş dönemde yaptığımız uygulamalarda aksayan tarafları değiştirerek yeni yasamızı ortaya çıkartacağız" karşılığını verdi.
Özak, 'Beden eğitimi dersi kalkıyor mu?' sorusu üzerine bunun Milli Eğitim Bakanlığı'na ait bir tasarruf olduğunu belirtti. Beden eğitimi dersinin bugünkü haliyle hiçbir işe yaramadığını, çağdışı bir anlayışla yapıldığını dile getiren Özak, "Bir çocuk bir haftada 45 dakikalık bir dersle beden eğitimi dersi yapmış olabilir mi? Olamaz. Bir öğleden sonra 'Kültür, Sanat ve Spor' dersi olarak konulabilirse ki Milli Eğitim Bakanı bu konuda çok niyetli, biz de onu talep ediyoruz, daha sosyal, daha güleryüzlü,
daha toplumla bütünleşmiş çocuklar yetiştirebiliriz. Bugüne kadar yapılan beden eğitimi dersinin hiçbir faydası olduğunu düşünmüyorum. Bunu daha uzun bir zamanda ve daha iyi şekilde yapmamız gerekiyor" şeklinde konuştu.
Bu konuda zihinsel olarak bir mutabakat olduğunu ancak pratikte atılan bir adım olmadığını kaydeden Özak, "İnşallah Milli Eğitim Bakanlığı, bu konuda dünyadaki örneklerinde olduğu gibi gençlerin daha sporla, kültürle, sanatla yoğrulan gençler olarak yetişmeleri için gerekli adımı atacaktır. Biz bunu ancak talep edebiliriz" dedi.
Kulüplerin UEFA kriterlerine uymaları konusunda yapılan çalışmayla ilgili soru üzerine Özak, bunun Futbol Federasyonu'nun çalışması olduğunu belirtti. Federasyonla beraber Spor Kulüpleri Yasası ile ilgili bir çalışma yaptıklarını anlatan Özak, "Kulüplerimizin bütçeleri çoğaldı. Dernek statüsünde yönetiliyorlar. Daha çağdaş bir yönetime kavuşmalarını istiyoruz. Mutlaka gelir gider dengesinin kurulması ve bu konuda çok borç yükü altında olan, çok fazla harcama yapan kulüplerin zapt-ı rapt altına alınmasını
hem kulüplerimiz, hem federasyonumuz istiyor, hem de biz istiyoruz. Bu hem kaliteyi, hem de bütçe dengesi getirecek" diye konuştu.
Bakan Özak'tan 'Beden Dersi Kalksın' Önerisi
Spordan Sorumlu Devlet Bakanı Faruk Nafiz Özak, beden eğitimi derslerinin bugünkü haliyle hiçbir işe yaramadığını belirterek, "Bir öğleden sonra 'Kültür, Sanat ve Spor' dersi olarak konulabilir