Bakan Özer Açiklamasi 'Yil Sonuna Kadar Türkiye'de Kapali Hiçbir Köy Okulu Kalmayacak'

Bakan Özer Açiklamasi 'Yil Sonuna Kadar Türkiye'de Kapali Hiçbir Köy Okulu Kalmayacak'

Milli Egitim Bakanligi ile Tarim ve Orman Bakanligi arasinda "Köy Yasam Merkezleri Is Birligi Protokolü", Milli Egitim Bakani Mahmut Özer ile Tarim ve Orman Bakani Vahit Kirisci tarafindan imzalandi. Milli Egitim Bakani Mahmut Özer, "Insallah, yil sonuna kadar Türkiye’de kapali hiçbir köy okulu kalmayacak. Bu protokol, Türkiye’deki tüm köy okullarini kapsayan bir protokol olmus olacak" dedi.

Milli Egitim Bakanligi ile Tarim ve Orman Bakanligi is birliginde köy yasam merkezlerinde genel, mesleki ve teknik kurslar düzenlenmesi; tarim, bahçecilik, ormancilik, tarim teknolojileri, gida ve hayvancilik alanlarinda ihtiyaç duyulan kurs programlarinin gelistirilmesi amaciyla "Köy Yasam Merkezleri Is Birligi Protokolü" imzalandi.

Tarim ve Orman Bakanligi Veteriner Hekim Mehmet Akif Ersoy Konferans Salonunda gerçeklesen imza töreninde konusan Bakan Kirisci, gençligin dinamizminden yararlanilmasi gerektigine dikkati çekti.

“Bu ahaliye tereyagini, zeytinyagini terk ettirdiler”

Gençligin tarima olan ilgisini ve arzusunu gelistirmenin herkesin önceligi oldugunu belirten Kirisci, “Maalesef bu ülkede tipki ‘zeytinyagli yiyemem aman, basmada fistan giyemem aman’ dedirtip bu ahaliye tereyagini, zeytinyagini terk edip onun yerine margarinin almasina nasil alkis tutulmussa, kirsaldan da uzaklasip kentlerin etrafinda varoslarin olusturulmasi da asagi yukari ayni döneme denk gelir” dedi.

Kirsala dönüste bir kargasa yasanmamasi için imzalanan protokole ayri bir önem ve ehemmiyet verdiklerini dile getiren Kirisci, “Insallah biz bu okullarimizla, bu egitimle ilgili faaliyetleri en üst düzeyde sürdürerek tarimdan hem verimlilik noktasinda hem daha fazla üretim ve kalite noktasinda ciddi bir mesafe kat edecegimizi hassaten belirtmek istiyorum” diye konustu.



“Tarlalarimizda 55 yas üzerini degil, gençleri görecegiz”

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan tarafindan açiklanan Türkiye Yüzyili vizyon belgesi çerçevesinde Tarim ve Orman Gençlik Konseyi adi altinda bir yapi olusturacaklarini bildiren Kirisci, sunlari aktardi:

“Çünkü bu gençligi bu isin içerisine katmaz, bunlari kale almaz, bunlarla oturup istisare etmezsek tarim sektörüne ilgi duymalarini beklemek ham hayal olur. Bunun altinin doldurulmasi adina kurumsal anlamda konseyi ihdas edecegiz ve bununla ilgili çalismalarimizi tamamladiktan sonra is birligi protokolünün geregi olan birtakim çalismalari yaptiktan sonra bizim artik tarlalarimizda 55 yas üzeri degil, gençleri görecegiz ve onlar da para kazandiklarinin farkina varacaklar. Daha konforlu, tabiatla iç içe yasamin oldugunu fark edecekler ve hepimize dua edeceklerdir diye düsünüyorum.”

"12 milyon vatandasimiza 3 binin üzerinde kurslarla egitim verme imkanini konusmus olacagiz"

Imzalanan protokolle köy yasam merkezleri projesinin daha iyi bir boyuta tasinmasi için bir araya geldiklerini anlatan Bakan Özer, son yirmi yilda Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in liderliginde yapilan yatirimlarla "Türkiye Yüzyili"na hazirlikla ilgili egitim alaninda büyük dönüsümlerin gerçeklestirildigini kaydetti.

"On aylik sürede 10 milyon 500 bin vatandasa ulastik, yil sonunda 12 milyon vatandasimiza 3 binin üzerinde kurslarla egitim verme imkanini konusmus olacagiz” diyen Bakan Özer, dolayisiyla Milli Egitim Bakanligi olarak Türkiye’nin gelismesine çok önemli katkilar saglayacaklarini söyledi.



“Yil sonuna kadar Türkiye’de kapali hiçbir köy okulu kalmayacak”

Konusmasina Köy Yasam Merkezi projesinin detaylarini paylasarak devam eden Özer, söyle devam etti:

“Su ana kadar 15 bin vatandasimizin tarim ve hayvancilik alanlarinda egitim almalarini sagladik. Bugün yapilan is birligiyle mevcut durumu bir asama daha üste tasiyacagiz. Köylerdeki yetiskin vatandaslarimizin tarim ve hayvancilik ile ilgili her türlü egitimi almalari, mevcut egitimlerin güncellenmesi, ayni zamanda o okullarin çevresinde bulunan alanlarda üretim yapilmasi ve üretimden elde edilen gelirlerin özellikle kadinlarin istihdamina katki sunacak sekilde düzenlenmesinde çok önemli bir adim atmis oluyoruz. Insallah, yil sonuna kadar Türkiye’de kapali hiçbir köy okulu kalmayacak. Bu protokol, Türkiye’deki tüm köy okullarini kapsayan bir protokol olmus olacak. Her iki Bakanligimizin emek veren tüm çalisanlarina tesekkür ediyorum."

Bakan Kirisci ile Bakan Özer, konusmalarin ardindan is birligi protokolünü imzaladi.

Tarim teknolojileri, gida ve hayvancilik programlari gelistirilecek

Hazirlanan protokolle bu merkezlerde Tarim ve Orman Bakanligi is birliginde genel, mesleki ve teknik kurslar düzenlenmesi; tarim, bahçecilik, ormancilik, tarim teknolojileri, gida ve hayvancilik alanlarinda ihtiyaç duyulan kurs programlarinin gelistirilmesi amaçlaniyor.

Protokol çerçevesinde düzenlenecek kurslarin yani sira köy/mahalle okulu uygulama bahçesi ve arazilerinde Tarim ve Orman Bakanliginin destegiyle üretim yapilacak ve bu üretimden elde edilen gelirler yine bu merkezlerin ihtiyaçlari için il/ilçe milli egitim müdürlüklerince kullanilacak. Ayrica bu merkezler tarafindan ortaya konulan basarili örnekler çevre köy/mahalle ve il/ilçe merkezlerindeki okullarin düzenleyecegi gezilerle tanitilacak, bu konuda da Bakanliklarin tasra teskilatlari da is birligi yapacak. Ayni zamanda köylerdeki kadin kooperatifleri de köy yasam merkezleriyle entegre edilerek egitimle is gücü piyasasini iç içe geçiren bir mekanizma, hayata geçirilmis olacak.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile