Bakan Özhaseki Açiklamasi '485 Milyar Liralik Bir Destekle Istanbul'u Dönüstürmeye Gayret Edecegiz'

Bakan Özhaseki Açiklamasi '485 Milyar Liralik Bir Destekle Istanbul'u Dönüstürmeye Gayret Edecegiz'

Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakani Mehmet Özhaseki, depreme karsi Istanbul’u dönüstürebilmek için 485 milyar liralik bir destek açikladiklarini belirterek, "Afete maruz kalabilecek bütün sehirlerimizi ayaga kaldirabilmenin mücadelesini ve programini yapiyoruz" dedi.

Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakani Mehmet Özhaseki, Erciyes Dagi’nda Tekir Yaylasi ve Çevresi Karbon Yutak Alani Agaçlandirma Töreni’ne katildi.

Bakan Özhaseki, yaptigi konusmada, "Sehircilik meselesi basli basina bir is, kadim sehirlerimiz var. Bir taraftan da iklim degisikliginin getirmis oldugu her türlü sikintilarla bas etmek için hep birlikte mücadele ediyoruz. Bu mücadeleler içerisinde son dönemde kendimize iki tane daha vazife biçtik. Birisi depremin getirmis oldugu hasarlari giderebilmek. Bir digeri de ileride olabilecek her türlü deprem gibi afetlere karsi buy ülkenin korunabilmesi meselesi. Birisi 1 yildan fazla oldu 6 Subat’taki afet. Herhalde Anadolu’ya geldigimiz ilk andan itibaren basimiza gelen en büyük felaket. 18 tane il dogrudan veya dolayli etkilendi, 14 milyon insan zarar gördü. yikilan dükkan, konut, ardiye, depo gibi bagimsiz birim sayisi 850 bin. Dile kolay, Anadolu ölçeginde 5-6 tane vilayet demek. Maddi zarar 100 milyar dolarin üzerinde. Sehirlerin bazilarinin merkezleri tamamiyla yok olmus vaziyette. O sehirleri ayaga kaldirmak için büyük bir mücadele veriyoruz. Su anda bin 240 yerde santiyemiz var, 4 bin 333 köyde köy evleri yapiyoruz. 76 bin kadar konutu teslim ettik, binlercesi devam ediyor. Bundan sonra da her ay 10, 15, 20 bin konutu depremzedelere vermeye devam edecegiz. Oradaki insanlarin evlerine kavustuklarinda yüzlerindeki mutlulugu görmek bizim en büyük sevincimiz. Bazen ev çikmadigi için hüzünlenenler oluyor. Onlara diyorum ki; merak etmeyin. Cumhurbaskanimiz söz verdi, bizler de sözün arkasinda duruyoruz. Bu ay çikmazsa diger ay çikar, olmadi sonraki ay çikar merak etmeyin. Bu evler bitinceye kadar buradayiz. Biz seçimlik, mevsimlik insanlar degiliz. Söz verip de kaybolanlardan degiliz. Milletimizi seviyoruz. Onun içindir ki gece, gündüz demeden ugrasiyoruz. Evlerinizi teslim edecegiz" dedi.



"Izmir’imizi, Istanbul’umuzu ayaga kaldirabilmenin mücadelesini yapiyoruz"

Bakanlik olarak yapilari depreme dirençli hale getirmek için ugrastiklarini ve bu çerçevede Istanbul için 485 milyar TL’lik bütçe açikladiklarini sözlerine ekleyen Bakan Özhaseki, sunlari kaydetti:

"Bir taraftan da bir baska is olarak kendi üzerimize aldigimiz sorumlulugumuz geregi ne kadar yapimiz varsa tamamini afetlere karsi dirençli hale getirmeye ugrasiyoruz. Bu da basli basina bir is. Istanbul için proje açikladik. Orta vadeli bütçede tam 485 milyar liralik bir destekle Istanbul’u dönüstürmeye gayret edecegiz. Oradaki birçok sorumluluk sahibi belediye baskaninin, ilçe belediye baskanlarinin umurlarinda olmayabilir, ciddiye de almayabilirler. Ama bizler sorumluluk sahibi insanlariz. Olabilecek bir afetin nasil bir sonuç dogurabilecegini çok iyi biliyoruz. Onun için gece, gündüz demeden gerek Izmir’imizi, gerek Istanbul’umuzu gerekse afete maruz kalabilecek bütün sehirlerimizi ayaga kaldirabilmenin mücadelesini ve programini yapiyoruz. Insallah bunda da basarili olacagiz."

Açiklamalarin ardindan Bakan Özhaseki, Vali Gökmen Çiçek, AK Parti Kayseri Milletvekili Murat Cahid Cingi, Büyüksehir Belediye Baskani Memduh Büyükkiliç ve programa katilanlar agaç dikti.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile