Bakan Özhaseki Açiklamasi 'Bize Düsen Sey Bir An Önce Kentlerimizi Depreme Dirençli Hale Getirebilmek'

Bakan Özhaseki Açiklamasi 'Bize Düsen Sey Bir An Önce Kentlerimizi Depreme Dirençli Hale Getirebilmek'

Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakani Mehmet Özhaseki, “Su anda 500’e yakin hareketli fay hatti var. Bunlarin nerede, ne zaman kirilacagini, nasil bir zarar verecegini kestiremiyoruz. O yüzden bize düsen sey bir an önce kentlerimizi depreme dirençli hale getirebilmek” dedi.

Bakan Özhaseki, bir dizi programa katilmak için geldigi Yalova’da ilk olarak Yalova Valiligi’ni ziyaret etti. Bakan Özhaseki, sonrasinda da Yalova Belediye Baskani Mustafa Tutuk’u makaminda ziyaret ederek çalismalar hakkinda bilgi aldi. Burada gazetecilere açiklamalarda bulunan Özhaseki, en önemli islerinin kentsel dönüsüm oldugunu anlatti. Bir taraftan Kahramanmaras merkezli depremlerin yaralarini sararken bir yandan da Istanbul olmak üzere Marmara havzasindaki bütün sehirleri depreme dirençli hale getirmek için büyük bir mücadele içinde olduklarini belirterek, “Her firsatta altini çizerek ifade ediyorum ki depremin en agir hasarlarinin yasandigi bir sehirde oldugumuz için bunu söylemekte de fayda var diye düsünüyorum. Türkiye bir deprem ülkesi. Su anda 500’e yakin hareketli fay hatti var. Bunlarin nerede, ne zaman kirilacagini, nasil bir zarar verecegini kestiremiyoruz. O yüzden bize düsen sey bir an önce kentlerimizi depreme dirençli hale getirebilmek. Eger bir belediye baskani kendini vazife süresi içinde ve bittiginde müsterih olarak kenara çekilmeyi düsünüyorsa, elini vicdanina koydugunda, geriye dogru baktiginda, ‘Evet sehrimi depreme ne kadar hazirladim, ne kadar kentsel dönüsüm isinde basarili oldum’ diye mutlaka düsünmesi gerektigini ben ifade etmek istiyorum” diye konustu.

Yalova Belediye Baskani Mustafa Tutuk’un kentte basarili çalismalara imza attigini dile getiren Özhaseki, söyle konustu:

“Bakanlik olarak aslinda bizim Yalova’mizda 20 milyar lirayi geçen bir yatirimimiz var ve devam ediyor. Bir taraftan da TOKI olarak bizler 2 bin 692 konutu burada tamamlamisiz. Su anda da devam eden Baglarbasi’nda 740 adet konutun da insaatina basladik. Insallah bunlari da yapmaya devam edecegiz. Zaten 304 adet konutumuzu bundan bir hafta kadar önce zannedersem hak sahiplerine verdiler arkadaslarimiz. Komsularimiz oturmaya basladilar orada. Bu baslangiç olsun. Arkasi da gelsin istiyoruz. Bunu en iyi sekilde Mustafa baskanimiz hazirlayacaktir. Heyelan bölgesini, zeminde sivilasma olan bölgeleri, deprem dayaniksiz olan konutlarimizin bulundugu yerleri hesap edip geldiginde, biz de bütün imkanlarimiz ve gücümüzle burada olacagiz. Bunlari yenilemek için elimizden ne geliyorsa onu yapacagiz. Zaten bu konuda TOKI kendisini ispat etti. Türkiye’nin her yerinde imzasi var. Bunu da görüyoruz.”

Özhaseki, TOKI’nin depreme dayanikli konutlar yaptigini da belirterek, “Eskiden bizim daha çok entel, dantel geçinen tiplerimiz TOKI’yi begenmezlerdi, yukardan bakarlardi. TOKI konutlari degil mi vesaire gibi ifadeyle kendilerine sunarlardi. Depremden sonra herkes gördü ki, TOKI’nin su anda 20-22 yilda yaptigi 1 milyon 340 bin konut var, hiçbir tanesi yikilmadi. O siddetli depremlerde dayandi. Depreme dirençli konutlar yapildigini, dosdogru yapildigini ispat etti, sivasi bile dökülmedi. O yüzden arkadaslarimizi da tebrik ediyoruz. Burada TOKI’mizin faaliyetlerini sizler biliyorsunuz. Bundan sonra da sehrimizi daha dirençli hale getirebilmek adina depreme TOKI vasitayla evler yapmaya devam edecegiz” ifadesini kullandi.

Yalova’da ana isale hatti projesi de yapildigini kaydeden Özhaseki, sunlari kaydetti:

“Burada da sadece ana isale hatti kilometrelerce yapilmiyor. 8 tane depo ya yenileniyor ya da yeniden yapiliyor. Terfi merkezi yapiliyor. Ana isale hattindaki kaçaklar elbette sikinti veriyordu. Uzunca süredir bu konusuluyor ama yapilamiyordu. Sükür Allah’a bunun da kredisini temin ettik. Simdi yüzde 75 seviyelerinde ben bitti diye biliyorum bunlari. Ayni zamanda Yalova Millet Bahçesi’ni de bitirdik. 110 dönümden fazla. Bunlar da açilisa hazir hale geldi. Önümüzdeki günlerde yapilacak. Ayrica üniversitemiz içinde hükümetimizin yapmis oldugu, bir taraftan 100 milyon TL’yi geçen morfoloji binasi, kongre merkezi binasi bittigi gibi su anda da devam eden haziran ayi gibi açilisini yapacagimiz Sanat Tasarim Fakültemizin insaati da hizla sürüyor. Ayni zamanda proje safhasinda olan, ihaleye çikilmasi için gün bekleyen kütüphanemiz ve yemekhanemiz de var. Gerek biz hükümet olarak Yalova’miza elimizden gelen bütün yatirimlari yapmaya çalisiyoruz. Ihtiyaç ne ise bunlari gidermeye çalisiyoruz, büyük yatirimlar yapiyoruz. Bir tarafta da kisa bir süre olmasina ragmen belediyede, yerelde Mustafa Tutuk baskanimiz elinden geleni yapiyor. Birçok belediye baskani bu dönemlerde altyapi yatirimina girmezler. Çünkü altyapi yatirimi biraz insanlari rahatsiz eder. O rahatsizliktan da tabi ki oylarimiz düser endisesiyle kolay kolay belediye baskanlari bu islere girmezler.”

Özhaseki, Baskan Tutuk’a kentsel dönüsüm ve altyapi çalismalarindaki gayretinden dolayi tesekkür etti.

Özhaseki, daha sonra kentsel dönüsüm yapilan alanda incelemelerde bulundu.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile