Bakan Özhaseki Açiklamasi 'Fay Kiriklari Ve Fay Hatlari Üzerinde Yapilasma Olmayacak'

Bakan Özhaseki Açiklamasi 'Fay Kiriklari Ve Fay Hatlari Üzerinde Yapilasma Olmayacak'

Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakani Mehmet Özhaseki, deprem bölgelerinde yapilasma çalismalarina devam ettiklerini belirterek, "Fay kiriklari ve fay hatlari üzerinde yapilasma olmayacak. Sehrin en kiymetli yeri olabilir, esraftan birisinin mülkiyeti olabilir, her ne olursa olsun fay hatlari üzerinde yapilasmaya yasak geliyor" dedi.

Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakani Mehmet Özhaseki, Kahramanmaras merkezli depremlerden etkilenen Kahramanmaras, Hatay, Adana, Malatya, Adiyaman, Sanliurfa, Diyarbakir, Elazig, Kilis, Gaziantep ve Osmaniye olmak üzere toplam 11 ilin belediye ve belde baskanlari ile istisare toplantisi gerçeklestirdi. Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanligi’nin ev sahipliginde gerçeklesen toplantida, depremden etkilenen bölgelerin yeniden insa ve ihya çalismalari, yerinde dönüsüm gibi konular masaya yatirildi. Deprem bölgelerindeki çalismalarin anlatildigi kisa film gösterimi ile baslayan toplantinin basina açik olan bölümünde degerlendirmelerde bulunan Bakan Özhaseki, deprem bölgelerinde yürütülen çalismalar hakkinda bilgiler vererek, sehirleri yeniden canlandirmak için çalismaya devam edeceklerini söyledi.



“Deprem 11 ilimizi etkiledi ama bine yakin ilçe ve köyümüz de bundan etkilendi”

6 Subat tarihinde büyük bir felaketle karsi karsiya kaldiklarini hatirlatan Bakan Özhaseki, “Bin yildir medeniyet kurdugumuz bu Anadolu topraklarinda basimiza gelebilecek en büyük felaketle karsi karsiya kaldik. 11 ilimizi etkiledi ama bine yakin ilçe ve köyümüz de bundan etkilendi. 50 binden fazla canimizi topraga verdik. Maddi hasarin boyutu ölçülecek gibi degil. Yüz milyar dolarlarla ifade ediliyor. Hasar gerçekten çok büyük. Ama çok sükür ilk andan itibaren Cumhurbaskanimiz basta olmak üzere tüm bakan arkadaslarimiz bölgede görevlendirildiler. Her bir bölgede valilerimiz, kaymakamlarimiz, kamu kuruluslarini temsil eden görevli arkadaslarimiz vardi” ifadelerine yer verdi.

“Deprem bölgesinde 180 bin civarinda ihale yapildi”

Deprem bölgesinde yapilacak konutlar hakkinda bilgi veren Özhaseki, “Gerçekten büyük bir felaket. Çok sükür bu felaketlerin de altindan kalkiyoruz ve yaralari sarmaya devam ediyoruz. Karsimiza çikan tablo su; ara ara sayi degismekle birlikte hak sahipleriyle ilgili degisik kriterler belirlendigi için biraz altta, biraz üste rakamlar verilmekte. Deprem bölgelerindeki illerimizde 872 bin 59 bagimsiz birim yikilmis vaziyette. Bu 310 binlik bina ediyor. Kolay bir sayi degil, gerçekten çok yüksek bir sayi. Buradaki tespitler, çalismalar, planlamalar o asamaya kadar çok iyi bir sekilde yapildi. Herhalde bizim devlet olarak 680 bin konut yapmamiz icap ediyor. 170 binden fazla da depo gibi is yeri gibi yerler yapmamiz gerekiyor. Toplamda karsimiza çikan sayi 850 bin civarinda. Böyle bir hasar var karsimizda. Ama biz bunlarin insallah altindan kalkacagiz. Ilk etapta 180 bin civarinda ihale yapildi. Bunlarin teslimatlari belki de ekim ayi gibi, kasim ayi gibi, aralik gibi yapilacak. Ilk hak sahibi vatandaslarimiz o bölgeye gidip o güvenlik konutlarinda oturacaklar” seklinde konustu.

1999 yilinda gerçeklesen Marmara depreminin ardindan hayata geçen yönetmeliklere uygun yapilan yapilarda hasar olusumunun oldukça az oldugu bilgisini veren Bakan Özhaseki, yüksek katli binalarda yaklasik 300-350 insanin yasadigini hatirlatti. Özhaseki, belediyelerin imar yönetmeliklerine uygun olarak, para hirsina kapilmis müteahhitlere taviz vermeden, yapi ve zemin etütlerine dikkat ederek çalismalarini sürdürmeleri gerektigini ifade etti.



“Deprem meselesi siyaset üstü bir konudur”

Toplantiya, siyasi parti ayrimi yapmadan depremden etkilenen tüm belediye baskanlarini çagirdiklarini aktaran Özhaseki, “Burada AK Parti’den arkadaslarimiz var görüyorum. Cumhuriyet Halk Partisi’nden, IYI Parti’den veya Milliyetçi Hareket Partisi’nden arkadaslarimiz da vardir diye düsünüyorum. Burada birazdan sizlerin sehirlerinizle ilgili bizlerin yaptigi planlamalari, çalismalari sizlere arz edecegiz. Sizlerin de daha sonra tek tek fikrini alacagiz. Yeni bir metoda geçiyoruz onu da izah edecegiz. Fakat burada özellikle istirham ettigim konu su; deprem meselesi siyaset üstü bir konudur. Bu hepimizi ilgilendiriyor. Burada siyaseti bir kenara birakalim. Onu zamani geldiginde yapariz. Seçim geldiginde zaten bolca konusuruz. Ama simdi sehirlerimizi yeniden insa etme asamasindayiz. Bu asamada herkes dogru bildigini ve vicdani olarak hissettigini lütfen söylesin ona göre adim atalim” dedi.



“Fay kiriklari ve fay hatlari üzerinde yapilasma olmayacak”

Bakan Özhaseki, yeni yapilasma için rezerv alanlara yöneldiklerini fakat vatandaslarin da sesine kulak verdiklerini, bu dogrultuda sehir merkezlerini de yeniden canlandirmak için faaliyetlerde bulunacaklarini belirterek, “Bizim ana kirmizi çizgilerimiz var. Bunlardan 1’incisi; her ne olursa olsun, belki ceza kanunlarina da girecek, fay kiriklari ve fay hatlari üzerinde yapilasma olmayacak. Sehrin en kiymetli yeri olabilir, esraftan birisinin mülkiyeti olabilir, her ne olursa olsun fay hatlari üzerinde yapilasmaya yasak geliyor. Bir digeri de sivilasma olan alanlarda da yapilasma olmayacak, 3’üncüsü ise dere yataklarinda, zeminin müsait olmadigi yerlerde yapi yasagi gelecek. 4’üncüsü de mühendislik islerinde ve yapim islerinde sifir toleransa geçecegiz” degerlendirmesinde bulundu.

Deprem bölgesindeki 11 ilden belediye ve belde baskanlarinin katilim sagladigi istisare toplantisi, Bakan Özhaseki’nin konusmasinin ardindan basina kapali olarak devam etti.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile