Bakan Özhaseki Açiklamasi 'Hedefimiz Daha Yesil Bir Türkiye'

Bakan Özhaseki Açiklamasi 'Hedefimiz Daha Yesil Bir Türkiye'

Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakani Mehmet Özhaseki, 17 Haziran Dünya Çöllesme ve Kuraklikla Mücadele Günü kapsaminda yazili açiklama yapti. Bakan Özhaseki, “Ulusal ve uluslararasi düzeyde yaptigimiz her çalismayla iklim degisikligiyle mücadelemizi sürdürecegiz. Çöllesmeyle mücadeleye yönelik yapilan tüm çalismalarin yanindayiz. Hedefimiz daha yesil bir Türkiye” dedi.

Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakani Özhaseki, 17 Haziran Dünya Çöllesme ve Kuraklikla Mücadele Günü kapsaminda açiklama yapti. Dünyanin iklim degisikliginin agir etkileriyle karsi karsiya oldugunu belirten Bakan Özhaseki, bunlardan birisinin de çöllesme oldugunu söyledi.

Bakan Mehmet Özhaseki, iklim degisikliginin olumsuz etkilerini azaltarak, Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in baslattigi 2053 Net Sifir Emisyon ve Yesil Kalkinma hedeflerine ulasmak amaciyla yaklasik 2,7 milyon metrekare yeni karbon yutak alani olusturduklarini kaydetti.

Bakan Özhaseki, “Iklim degisikliginin olumsuz etkilerini azaltmak ve ülkemizin karbon stok miktarini artirmak gayesiyle yutak alanlarimiza yenilerini ekliyoruz. 2024 yili içerisinde hedefimiz 3,5 milyon metrekare yeni karbon yutak alani olusturmak” dedi.

Iklim degisikligiyle mücadelede ve 2053 Net Sifir Emisyon hedefi kapsaminda önemli bir güç olan millet bahçelerinin Türkiye genelinde yayginlastirilmasina yönelik çalismalarin devam ettigini kaydeden Bakan Özhaseki, “81 ilimizde 75 milyon 886 bin metrekare alanda çalismalarimizi sürdürüyoruz. Hedefimiz 100 milyon metrekare millet bahçesini ülkemize kazandirmak” dedi.



“Bugüne kadar 108 ülkeden, bin 170 uzmana egitim verdik”

Bakan Mehmet Özhaseki, Afrika, Orta Asya, Kafkaslar ve Dogu Avrupa ülkelerine yönelik her yil “Uluslararasi Çöllesme ile Mücadele Egitim ve Çalistaylari” düzenlediklerini vurgulayarak, “Bugüne kadar 22 ayri Uluslararasi Çöllesme ile Mücadele Egitimi düzenledik. Bugüne kadar 108 ülkeden, bin 170 uzmana egitim verdik” seklinde konustu.



“Topragi ve suyu bütün zenginlikleriyle korumak için hep birlikte mücadele etmeliyiz”

Kuraklik ve erozyonun insanlik olarak ortak mücadele edilmesi gereken en önemli konulardan oldugunun altini çizen Bakan Özhaseki, Türkiye’de tarim yapilan alanlarda her yil 248,6 milyon ton topragin su erozyonu sonucu yer degistirdigini kaydetti.

Bakan Mehmet Özhaseki, “Insanin hayat kaynagi olan topragi ve suyu bütün zenginlikleriyle korumak için hep birlikte mücadele etmeliyiz” ifadelerini kullandi.

“Çöllesme ve erozyonla mücadeleye kararlilikla devam edecegiz”

Bakan Özhaseki, Çöllesme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlügü’nün, iklim degisikliginin olumsuz etkilerinin en aza indirilmesi, çöllesmeyle mücadele, erozyonun önlenmesi, sel ve taskinlarin azaltilmasi amaciyla çalismalarini araliksiz sürdürdügünü aktardi. Bakan Özhaseki, “185 Yukari Havza Sel ve Erozyon Kontrolü Projesi, 95 Baraj Havzalari Yesil Kusak Agaçlandirma ve Erozyon Kontrolü Projesi, 45 Tarla ve Yol Kenari Agaçlandirma Projesi, 25 Entegre Havza Rehabilitasyon Projesi, 14 Ar-Ge ve 8 adet Maden Sahalari Rehabilitasyon projelerini hazirladik. Hazirlanan projeler ile dogal kaynaklarin iyilestirilmesi, muhtemel tabii afetlere karsi tedbirlerin arttirilmasi, arazi tahribatinin önüne geçilmesi ve biyolojik çesitliligin gelistirilmesini amaçliyoruz” dedi.

Bakan Özhaseki, kisa zamanda güncellenmesi tamamlanacak olan ve 2024-2030 yillarini kapsayan ‘Çöllesmeyle Mücadele Ulusal Stratejisi ve Eylem Plani’ çerçevesinde çöllesme ve erozyonla mücadeleye kararlilikla devam edeceklerini söyledi.



“Çöllesmeyle mücadelede tüm çalismalarin yanindayiz”

Sürdürülebilir bir yasam için, topragin öneminin farkinda olduklarini vurgulayan Bakan Özhaseki, “Bakanlik olarak bir gün degil yilin 365 günü çöllesmenin dünyada sebep oldugu etkilerin anlasilmasi için yaptigimiz farkindalik çalismalariyla topragimiza sahip çikmanin gayreti içerisindeyiz. Ulusal ve uluslararasi düzeyde yaptigimiz her çalismayla birlikte iklim degisikligiyle mücadelemizi sürdürecegiz. Çöllesmeyle mücadeleye yönelik yapilan tüm çalismalarin yanindayiz. Hedefimiz daha yesil bir Türkiye” dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile