Bakan Özhaseki Açiklamasi 'Öyle Saglam Evler Yapacagiz Ki Huzurla Evimizde Oturalim, Bu Acilari Daha Yasamayalim'

Bakan Özhaseki Açiklamasi 'Öyle Saglam Evler Yapacagiz Ki Huzurla Evimizde Oturalim, Bu Acilari Daha Yasamayalim'

Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakani Mehmet Özhaseki, bundan sonra artik saglam yapilari yapmak zorunda olduklarini ifade ederek, "Öyle saglam is yerleri yapacagiz ki, öyle saglam evler yapacagiz ki hepimiz huzurlu evimizde oturalim, bu acilari daha yasamayalim. Bunun için de kili kirk yariyoruz” dedi.

Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakani Mehmet Özhaseki baskanliginda Malatya’da Il Koordinasyon Kurulu toplanti. Büyüksehir Belediyesi Nikah Sarayi’nda gerçeklesen koordinasyon kurulunda konusan Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakani Mehmet Özhaseki, 14 ay önce ülkenin büyük bir felaketle karsi karsiya kaldigini hatirlatarak, “Bin yillik Anadolu’daki serüvenimiz de, belki de basimiza gelebilecek en büyük felaket buydu. Bundan önce nice harpler, darbeler, sikintilar, zorluklar depremler yasandi ama bunun kadar hasar birakan büyük bir afeti görmedik. 9 saat arayla 2 tane siddetli deprem, çok uzun süreli deprem hem de kadim sehirlerimizin birkaç kilometre altindan geçen bir deprem. Bundan 18 tane ilimizde etkilendi aslinda. Birkaç bin konut yikilan illerimiz de var. Toplamda depremden etkilenen 18 ilimiz var. 14 milyon insanimiz zarar gördü, 680 bin konutumuz yikildi, 170 binde is yerimiz, depolarimiz agillarimiz yikildi. Dile kolay söylemesi çok kolay 850 bin bagimsiz birim haliyle maddi hasar çok fazla, 100 milyar dolarin üzerinde. Manevi hasari ölçecek bir alet daha icat olmadi. Her evde aci tütüyor, her evde gözyasi var” dedi.

Bundan sonra artik saglam yapilari yapmak zorunda olduklarini da ifade eden Özhaseki, “Öyle saglam is yerleri yapacagiz ki, öyle saglam evler yapacagiz ki insallah deprem olmaz ama olursa hepimiz huzurlu evimizde oturalim, bu acilari daha yasamayalim. Bunun için de kili kirk yariyoruz” ifadelerine yer verdi.

Malatya’da çarsi merkezinde zemin ile ilgili yasanan sikintiya da deginen Özhaseki, “Depremden 2-3 ay sonra valilik karsisindaki çarsida ise baslayalim dedik. Dikkat ediyor musunuz hala orada fore kazik çakmaya devam ediyoruz, hala zemini temizlemeye devam ediyoruz. Mesela Kahramanmaras’ta sehrin ortasinda giden bir cadde var, fay hatti geçiyor. Azerbaycanli kardeslerimiz bin tane konut yaptiralim dediler, ise baslayacagiz tam 40 milyon dolarlik fore kazik ihalesi yaptik. Aylarca fore kazik çaktik” dedi.

Hükümetin birinci gündeminin halen deprem bölgesi olduguna da deginen Bakan Özhaseki, “Sayin Cumhurbaskanimizin bize ilk sordugu soru ‘Depremde hasar gören illerimizde durum nedir? Hayat normale dönüyor mu? Insaatlar yolunda gidiyor mu? Baska taraftan bakildigi zaman da maliyedeki siki para politikasini size de takip ediyorsunuz. Bakanimiz Mehmet Simsek Beyin itiraz etmedigi tek harcama kalemi var o da depremde ki yapilan harcamalar. Onun disinda bilin her bir is takip ediliyor, burada da islerimiz çok sükür yolunda gidiyor” ifadelerine yer verdi.

Deprem bölgesinde yaklasik 390 bin deprem konutunun insaatinin basladigini ifade eden Bakan Özhaseki, Türkiye genelinde 400 bin civarinda hak sahibinin oldugunu söyledi.

4 bin 333 köyde köy evi yaptiklarini ifade eden Özhaseki, “Bin 240 tane santiyemiz var, oralarda bin 110 bin kisi çalisiyor. Ilk etapta 76 bin kadar konutu teslim ettik. Haziran, Temmuz’la birlikte her ay 10-15 e 20 bin konutu da teslim etmeye de devam edecegiz” seklinde konustu.

Malatya’da da hak sahipligi kadar insaata basladiklarini ifade eden Özhaseki, “Bugün arkadaslarimiz yine Büyüksehir Belediyesinde toplandilar. Yesilyurt, Battalgazi Belediye Baskanlarimiz, yardimcilari, teknik ekipleri oradalardi. 8-10 bin eksigimiz var tespit edilen yerleri gösteriyorlar. Daha çok da sehirlerimizin içinde yapalim istiyoruz, merkezde yapalim istiyoruz. Onlari da bir an önce projelendirecegiz. Zaten ihaleyi yaptiktan sonra da en fazla bir sene gibi süre de bitiyor. O konutlarimiz da hak sahiplerine teslim ederiz. Bütün hesabimiz gelecek senenin ortalarinda, güze kadar konutunu alamamis bir vatandasimiz kalmasin istiyoruz, is yerlerini alamamis bir tek vatandasimiz kalmasin istiyoruz. Bugün de Malatya’mizda su ana kadar yaptigimiz konutlar ne alemde, bundan sonra ne kadar eksigimiz var, neler yapabiliriz, sizlerin bize söyleyecekleri var mi veyahut sunu yaparsaniz daha iyi olur diyeceginiz seyler var mi? Bütün bunlari konusmak için önce kendi içimizde belediyede teknik bir toplanti yaptik. Simdi de sizlerle bir araya geliyoruz” diye konustu.

Önlerinde seçimsiz bir süre oldugunu belirten Bakan Özhaseki, “Bu süre içerisinde biz çalisarak gayret edip Malatya’mizi eski haline döndürmek için ugrasiyoruz. Insallah bunu basaririz, buna gücümüz yeter arkadaslar” seklinde konustu.

Bakan Özhaseki’nin konusmasinin ardindan Malatya’da deprem sonrasi güncel durum ve insaat çalismalari ile ilgili sunuma geçildi. Basina kapali olarak devam eden toplanti soru-cevap kismi ile son buldu.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile