Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Türkiye Uzay Ajansının kurulmasına ilişkin yasa tasarısının Meclise sevk edildiğini belirterek, 'Tasarı, Meclis Sanayi Komisyonunda görüşülecek, inşallah gelecek hafta Genel Kurula gelecek ve yasalaşacak.' dedi.
Anadolu Ajansı Editör Masası'na konuk olan Özlü, gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu ve soruları yanıtladı.
Özlü, Türkiye Uzay Ajansının kurulmasına ilişkin yasa tasarısının Meclise sevk edildiğini, Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonunda görüşüleceğini bildirdi. Özlü, 'İnşallah gelecek hafta Genel Kurula gelecek ve yasalaşacak.' ifadesini kullandı.
Japonya, Almanya ve ABD'de uzay ajanslarının bulunduğuna dikkati çeken Özlü, projenin Türkiye'nin uzaydan daha fazla faydalanmasını öngören bir çalışma olduğunu söyledi.
Bakan Özlü, Türkiye Uzay Ajansının, uzaya ilişkin Türkiye'nin faaliyetlerini tek çatı altında toplayacağını, gelişmiş bütün ülkelerde benzerlerinin bulunduğunu dile getirerek, 'Geç kaldığımızı bile söyleyebilirim. Keşke bunu daha önce kursaydık ve çalışmalara başlasaydık.' dedi.
- SOM seyir füzesinin F-35 uçaklarına entegre edilmesi projesi
Özlü, teknik ve bilimsel araştırmalar yapan TÜBİTAK'ın çalışmaları sonucu ortaya çıkan ürünleri öncelikle Türkiye'de silahlı kuvvetlerin kullanmasını sağladıklarını belirterek, şu anda Türk Silahlı Kuvvetleri envanterine giren, TÜBİTAK enstitülerince geliştirilen çok sayıda ürün bulunduğuna dikkati çekti.
Bakan Özlü, söz konusu ürünlerin ticarileştirilmesini şirketler eliyle yaptıklarını ifade ederek, 'Örneğin SOM füzesinin F-35 uçaklarına entegre edilmesi ve bu uçaklarda kullanılmasını öngören projeyi ROKETSAN öncülüğünde yürütüyoruz. F-35 programında 9 ülke var. Savunma Sanayii Araştırma ve Geliştirme Enstitüsü tarafından geliştirilen, ROKETSAN tarafından üretilip satılacak olan SOM seyir füzelerinin bu ülkelerde kullanılmasını hedefliyoruz. F-35 Joint Strike Fighter Programı, ABD öncülüğünde bir konsorsiyumdur. Alıcı ülkelerle ROKETSAN görüşmelerini sürdürüyor.' diye konuştu.
- 'Makinaların birbiriyle konuştuğu bir düzene doğru gidiyoruz'
Bakan Özlü, 4. Sanayi Devrimi kapsamında, geçen senenin sonunda 'Türkiye'nin Dijital Dönüşümü Platformu'nun kurulduğuna işaret ederek, bu platformun içinde sanayi temsilcilerinin bulunduğunu, platformda yer alan üyelerin sanayi dönüşümü için bir yol haritası hazırlayacağını ve bunun Bakanlık koordinasyonunda uygulanacağını belirtti.
Bilişim, internet ve bilgisayar teknolojilerinin yaygın olarak kullanılacağı bir dünya düzenine doğru gidildiğini dile getiren Özlü, şunları kaydetti:
'Örneğin, evdeki buzdolabında domates azaldı, buzdolabınız cep telefonunuza mesaj gönderecek 'domatesin azaldı, gelirken domates al' diye. Bağlantılı marketiniz var ise markete mesaj gönderecek. Makinaların birbiriyle konuştuğu bir düzene doğru gidiyoruz. Ciddi bir trafik sıkıntımız var. İnsansız otomobiller gündemde. Örneğin, cep telefonunuzdan otomobilinizi çağıracaksınız, bir insansız otomobil gelecek, sizi olduğunuz yerden alacak, nereye gitmek istiyorsanız onu söyleyeceksiniz, sizi gideceğiniz yere götürecek ve bırakacak. Ödemeleri de kredi kartınızdan otomatik bir şekilde yapacak. Bu şekilde, park, otomobil bakım derdiniz olmayacak. Bunlar bilim kurgu değil, yakın gelecekte hepsini birlikte göreceğiz.'
(Sürecek)
Bakan Özlü, AA Editör Masası'na Konuk Oldu Açıklaması (3)
'(Türkiye Uzay Ajansı) Ajansın kurulmasına ilişkin yasa tasarısı Meclise sevk edildi. Tasarı, Meclis Sanayi Komisyonunda görüşülecek, inşallah gelecek hafta Genel Kurula gelecek ve yasalaşacak' '(Türkiye Uzay Ajansının kurulması için) Geç kaldığımızı bile söyleyebilirim. Keşke bunu daha önce kursaydık ve çalışmalara başlasaydık'