Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak’ı makamında ziyaret etmesinin ardından Prof. Dr. Yusuf Vardar, MÖTBE Kampüs Merkezi’nde Egeli bilim insanlarıyla bir araya geldi. Ege Üniversitesi Fen ve Mühendislik Fakültelerinden akademisyenlerin yaptığı “Türkiye’de ve Ege Üniversitesinde Temel Bilimlerin Mevcut Durumu ve Akıllı Kompozit Malzemeler, Elektrikli Araçlar, Biyolojik Süreçler” konulu sunumları ve temel bilimler eğitimi konusundaki görüşlerini dinleyen Bakan Özlü, “Türkiye’nin bilim merkezi, teknoloji üssü ve ileri sanayi ülkesi olmasını arzu ediyoruz. Bütün politikalarımızı da bilim merkezi, teknoloji üssü ve ileri sanayi ülkesi Türkiye olması yönünde belirledik” diye konuştu.
“Bilgi üretmezsek, teknoloji üretemeyiz”
Temel bilimler konusunda neler yapılabileceğini istişare etmek üzere toplantı yapıldığını vurgulayan Bakan Özlü, “Türkiye’nin bilim merkezi, teknoloji üssü ve ileri sanayi ülkesi olmasını arzu ediyoruz. Bütün politikalarımızı da bilim merkezi, teknoloji üssü ve ileri sanayi ülkesi Türkiye olması yönünde belirledik. Bilgi üretmezsek, biz teknoloji üretemeyiz. Teknoloji transferi bir noktaya kadar mümkündür. Teknoloji üreten bir ülke olma hedefine ancak bilgi üreten üniversitelerle ulaşabiliriz. Eğitimden teknoparklara, tasarım merkezleri ve araştırma merkezlerine tüm faaliyetlerimizi üniversitelerle birlikte yürütmeye özen gösteriyoruz. Üniversitelerimizle birlikte temel bilimlerden başlayarak teknoloji üreten bir Türkiye hedefine kilitlendik. Bu hedefe doğru sizlerle ilerleyeceğiz. İzmir’in Türkiye’nin teknoloji üssü olmasını planlıyoruz ve bunun için bir çalışma yürütüyoruz. Toplumun ekonomik kalkınmasına, sosyal kalkınmasına fayda sağlamayan hiçbir çalışmanın kıymeti yoktur. Bizim amacımız insana, topluma fayda sağlayan, bilimsel ve teknolojik çalışmalardır” ifadelerini kullandı.
AR-GE merkezlerinde istihdam
Konuşmaların ardından Bakan Özlü, akademisyenlerin sorularını yanıtladı. Bakan Özlü, “AR-GE merkezleri, temel bilimcilerin çalışması için öncelik sağlanabilir mi?” sorusuna, “800 AR-GE merkezimiz var. Bunun da büyük çoğunluğu geçen sene oldu. AR-GE merkezlerine büyük önem veriyoruz ve bu sayıyı bine tamamlayacağız. Bir çalışma yapıyoruz; üniversitelerimizde şirketlerimizin AR-GE merkezlerini eşleştirmek. Örneğin doktora öğrencilerimizi şirketlerin AR-GE merkezlerinde istihdam etmek, üniversitelerimizin ana bilim dalları ve araştırma merkezleriyle şirketlerimizin AR-GE merkezleri arasında kuvvetli bağ kurmak. 800 AR-GE var ama hepsinin niteliği kalitesi aynı değil. Bir kısmı daha çok yeni. Üniversitelerimizle önceliğimiz; araştırma merkezleri ana bilim dalları ve hocalarımızla AR-GE merkezleri arasında iyi bir bağ kurmak. Temel bilimlerde doktora yapan öğrencilerimizin AR-GE merkezlerinde istihdam edilmelerini sağlamayı hedefliyoruz" yanıtını verdi.
"Devlet memuru olmak için matematikçi olmaya gerek yok"
Bakan Özlü, istihdam sorunu üzerine gelen soruya şu yanıtı verdi:
“İstihdam konusu önemli ama asıl önemli olan orta ve yüksek teknolojiye katkı sağlayacak temel bilimlerin istihdamı, en iyi matematikçi, en iyi fizikçi, en iyi kimyacıların sayısını artırmak. Devlet memuru olmak için matematikçi olmaya gerek yok. Devlet memuru olmak için fizikçi olmaya gerek yok. Yüksek teknolojiye girdi olabilecek bilgi üretecek matematikçiler, fizikçiler, kimyacılar... Bunların istihdamı zor. Diğerlerini çözebiliriz. AR-GE kanununda temel bilimler mezunlarını çalıştıran şirketlerin ödeyeceği ücretlerin asgarinin brüt tutarını devlet karşılıyor."
YÖK ile ortak çalışma
Soruları yanıtlamaya devam eden Bakan Özlü, YÖK ile Bakanlıklar bünyesindeki araştırma enstitüleri, TUBİTAK araştırma enstitüleri ve üniversitelerin araştırma merkezleri ile ortak çalışma yaptıklarını kaydederek, "Üniversitelerde 500’ün üzerinde araştırma merkezi ve enstitüsü var. 450’si bilim sanayi ve teknolojiye giriyor. Tek tek inceliyoruz. YÖK’le birlikte ortak çalışma sonucu araştırma enstitülerinde nasıl daha fazla fayda sağlarız, nasıl daha fazla katkı sunan konuma getiririz bunun sonuçlarına ulaşacağız" ifadelerine yer verdi.
“Hedef araştırma üniversitesi olmak”
Programın açılış konuşmasını yapan Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak da üniversite olarak 2019 hedeflerinin Türkiye’de araştırma üniversitesi olmak olduğunu belirtti.
Budak, “Senatomuzun kararı ile operasyona ilk destek veren üniversiteyiz. Sadece sözde destek değil bilimsel olarak da Mehmetçiğimizin kullandığı giyeceklerin ve teçhizatın yerli ve milli olarak sağlık ve güvenlik anlamında testlerini üniversitemizin akredite laboratuvarlarında yapmaktayız. Türk bilim adamları olarak öz güvenimiz tam ve dışarıya döviz ödemek zorunda kalmıyoruz. Bu anlamda dışarıya muhtaç da değiliz. Ülke olarak üniversitemizle, iş dünyasıyla, devletimizle tek yumruk olmak bizi ayrıca motive etmektedir. Son 3 ay içerisinde Ege Üniversitesi olarak multidisipliner çalışmalara önem verdik. Üniversitemizden yerli otomobil, yerli ve milli aşı ve biomedikal anlamda büyük projelerin ilgili birimlere destek almak için hazırlığını yaptık. Ülkemizin orta gelir tuzağından çıkışı Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün dediği gibi bilimle olacaktır. Bu heyecanla Allah’ın izniyle ülkemiz ve milletimizin refahı daha da yükselecektir” dedi.
Teknopark’ın yüzde 98’nin dolu olduğunu söyleyen Budak, teknoparkı genişletmek için Bakan Özlü’den destek istedi. Bakan Özlü, destek vereceklerinin sözünü verdi. Aralarında İzmir Valisi Erol Ayyıldız, AK Parti İzmir Milletvekili Necip Kalkan, AK Parti İzmir İl Başkanı Bülent Delican ve Bakanlık bürokratlarının da bulunduğu protokol mensupları, daha sonra üniversite içerisinde bulunan teknoparkı ziyaret etti.
Bakan Özlü'den Teknoloji Üssü Türkiye Vurgusu
Ege Üniversitesi’nde bilim insanları ile bir araya gelen Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, "Bütün politikalarımızı bilim merkezi, teknoloji üssü ve ileri sanayi ülkesi Türkiye olması yönünde belirledik” dedi.