Bakan Özlü Sakarya Teknokent'te Kuluçka Merkezi Açılışına Katıldı

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Özlü: 'Özellikle bizim ArGe ve tasarım harcamalarımızı anlamak istemeyenler açısından bir kez daha tekrar etmek istiyorum; teknokentlerdeki kuluçka merkezlerinde yumurta değil, fikir üretiyoruz' 'Türkiye'nin fikir, girişim, ArGe, inovasyon ve tasarımla daha da büyüyeceğini biliyoruz' 'Hükümet ve Bakanlık olarak girişimciliği her koşulda teşvik etmeye devam edeceğiz çünkü işsizliğin panzehirinin, girişimcilik olduğunu biliyoruz'.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, TBMM'deki bütçe görüşmelerinde bazı muhalefet milletvekillerinin hükümetin Ar-Ge harcamalarına yönelik eleştirilerine ilişkin, "Özellikle bizim Ar-Ge ve tasarım harcamalarımızı anlamak istemeyenler açısından bir kez daha tekrar etmek istiyorum; teknokentlerdeki kuluçka merkezlerinde yumurta değil, fikir üretiyoruz." dedi.

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) bünyesinde yer alan Sakarya Teknokent'in yeni kuluçka merkezi binası açılış törenine katılan Özlü, geçen ay Ankara'da düzenlenen "5. Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Zirvesi"nde 55 faal teknokenti ağırladıklarını söyledi.

Değişik kriterler doğrultusunda teknokentleri değerlendirdiklerini belirten Özlü, performans endeksleri sıralamasında 3 yıl içinde 24 basamak yükselerek 11. sırada yer alan Sakarya Teknokent'in başarısından büyük memnuniyet duyduklarını söyledi.

Özlü, 7 yıldır faaliyet gösteren Sakarya Teknokent'te, 83 firma ve bu firmalarda 350 personelin bulunduğunu aktararak, "Kuluçka merkezimizde ise daha şimdiden doluluk oranının yüzde 80'e ulaşmış olduğunu görüyoruz. Henüz işin başında olan kuluçka merkezine böylesine yoğun bir talebin olması, hepimiz adına mutluluk vericidir." diye konuştu.

- "Fikir zengini bir ülkeyiz"

Kuluçka merkezlerinin girişimci ile yatırımcı arasında köprü vazifesi üstlendiğini vurgulayan Özlü, şunları kaydetti:

"Yani, fikrin elinden tutan ilk kurum burasıdır.Fikirler buralarda somutlaşmakta, anlam kazanmakta, girişimler hızlanmaktadır.Haklı bir fikrin, meyve vermemesi söz konusu olamaz.Fikir sahibi olan, fikirlerine güvenen herkese bu merkezlerde yer vardır.Kalkınmak, gelişmek, büyümek ve zenginleşmek, statik kalarak mümkün olamaz.Dinamik olmamız, fikir üretmemiz gerekiyor. Çağımızda, özellikle Sanayi 4.0 sürecinde en büyük ve en değerli sermaye, fikir sermayesidir.Şükürler olsun ki, fikir zengini bir ülkeyiz.

Genç ve dinamik bir nüfusa sahibiz.Girişimcilik açısından kayda değer, çok önemli mesafeler alıyoruz. Hükümet ve Bakanlık olarak girişimciliği her koşulda teşvik etmeye devam edeceğiz çünkü işsizliğin panzehirinin, girişimcilik olduğunu biliyoruz."

Teknoloji çağında her şeyin çok çabuk değiştiğini, bugünün parlak fikirlerinin, geliştirilmediği takdirde dünde kaldığına dikkati çeken Özlü, "Girişilen işin büyümesi, güçlenmesi ve rekabet koşullarında öne geçebilmesi için inovasyon, girişimciliğin ayrılmaz bir parçası haline gelmiş durumda. İşinizi, üretiminizi, Ar-Ge ve inovasyonla geliştirmezseniz, girişiminiz maalesef işe yaramayacaktır.O yüzden girişimcilerimize verdiğimiz destekler kadar, onların Ar-Ge ve inovasyon becerilerini de teşvik ediyoruz. Kendine güvenen, hayallerine sınır koymayan girişimcilerimiz sayesinde gelişeceğiz, büyüyeceğiz, kalkınacağız." ifadelerini kullandı.

Özellikle gençlerden "Süper bir fikrim var ya da fikrim geldi." türünden heyecanlı cümleleri daha çok duymak istediklerini vurgulayan Özlü, ne kadar çok fikir varsa o kadar çok ürün, istihdam, katma değer, ihracat ve zenginleşme olduğunu kaydetti.

- "Kuluçka merkezlerinde bilgi, bilim, teknoloji ve katma değer üretiyoruz"

Bakan Özlü, salı günü Bakanlığının TBMM'deki bütçe görüşmelerinde bazı muhalefet milletvekillerinin, "Ar-Ge yapıyorsunuz, Ar-Ge harcamaları yapıyorsunuz da ne işe yarıyor, bunlar memlekete ne katıyor?" şeklinde tuhaf değerlendirmeler yaptığını, sorular sorduğunu belirterek, şunları söyledi:

"Şimdi böyle sorulara, bu tür değerlendirmelere nasıl cevap verilir, doğrusu anlamak zor. Şimdi ben, Ar-Ge ve inovasyona, tasarıma böyle bir gözle, böyle bir vizyonla bakan kişilere, 'kuluçka merkezi' desem, herhalde bu arkadaşlarımızın aklına tavuklar gelecek, tavukların kuluçkaya yatması gelecek. Özellikle bizim Ar-Ge ve tasarım harcamalarımızı anlamak istemeyenler açısından bir kez daha tekrar etmek istiyorum; teknokentlerdeki kuluçka merkezlerinde yumurta değil, fikir üretiyoruz. Kuluçka merkezlerinde bilgi, bilim, teknoloji ve katma değer üretiyoruz. Kuluçka merkezlerini, fikirlerin geliştiği ve ticarileştiği çok önemli bir katman olarak görüyoruz. Türkiye'nin fikir, girişim, Ar-Ge, inovasyon ve tasarımla daha da büyüyeceğini biliyoruz."

Bugünlerde yurt dışına giden iş adamları ve sanayicilerin "Çin'e gittik, Çin'de çok değişik şeyler gördük, bir Çin mucizesi var." dediklerine dikkati çeken Özlü, "Japon, Kore, Çin mucizesi... Bakın hep başkalarının başarı hikayelerini tekrarlıyoruz. Bunları dinliyoruz ve söylüyoruz. Şimdi teknoparklarda, Ar-Ge merkezlerimizde, üniversitelerimizde, sanayimizde artık bir Türk mucizesi oluşturalım, bizim de bir başarı hikayemiz olsun, Türkiye'nin de bir mucizesi olsun." diye konuştu.

Bakan Özlü, o nedenle Ar-Ge ve tasarım merkezleri ile teknoparkları çok önemsediğini dile getirerek, "Türkiye'de bir Türk mucizesi olacaksa emin olun bunun tek adresi, teknoparklardır, Ar-Ge merkezleridir, üniversitelerimizdir, sanayidir. Bu hedefe hep birlikte kenetlenmeliyiz ve hep birlikte Türkiye'nin bilim merkezi, teknoloji üssü ve ileri sanayi ülkesi olması için çalışmalıyız." dedi.

Protokol üyeleriyle yeni kuluçka merkezi binasının açılışını gerçekleştiren Özlü, daha sonra firmaların standını gezdi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile