Bakan Pakdemirli Açiklamasi 'Su Surasi'nda Gündeme Gelen Konular Su Kanunu Çikartilmasinda Referans Olacak'

Tarim ve Orman Bakani Bekir Pakdemirli, ilk Su Surasi çalisma gruplarinin toplantilarinin tamamladigini belirterek, Sura'da gündeme gelen konularin Su Kanunu çikartilmasina da referans olacagi degerlendirmesinde bulundu.

Pakdemirli, yaptigi yazili açiklamada, Bakanliklarinin öncülügünde Cumhuriyet tarihinin ilk Su Surasi'nda çalisma grubu toplantilarinin tamamlandigini ve raporlarin yazilmaya baslandigini bildirdi.

Sura kapsaminda yapilan çalismalara iliskin bilgi veren Pakdemirli, sunlari kaydetti:

"Bakanligimiz ile 66 üniversiteden 141 akademisyen, 38 ulusal sivil toplum kurulusundan katilimcilar, ilgili kamu kurum ve kuruluslari temsilcileri, büyüksehir belediyelerinden yetkililer, su ve kanalizasyon idarelerinden temsilciler, 32 özel sektör ile su kullanicilarini da kapsayan toplam 1631 katilimci fikir ve önerilerini sunarak suyun geleceginin belirlenmesinde rol oynadi. Sura kapsaminda 11 ayri çalisma grubu olusturduk. Bu gruplar su verimliligi, suyun havza ölçeginde yönetimi, su hukuku ve politikasi, su güvenligi ve atik su hizmetleri, su kaynaklarinin kalite ve miktar olarak korunmasi ve izlenmesi, iklim degisikliginin su kaynaklarina etkisi ve uyum, su kaynaklarinin yönetiminde karar destek sistemleri, su kaynaklarinin gelistirilmesi, tarimsal sulama, depolamali tesisler (yer alti ve yer üstü barajlari, göletler) ile su, orman ve meteoroloji basliklari olarak belirlenmisti."

- Bireysel farkindaliga agirlik verilecek

Pakdemirli, Su Surasi kapsaminda çesitli tedbirler önerildigini ve burada gündeme gelen konularin ayni zamanda Su Kanunu'nun çikarilmasina da referans olacagini belirtti.

Çalisma grubu toplantilarinda, su iletimindeki kayip kaçaklarin azaltilmasi, atik sularin yeniden kullanilmasi, bireysel farkindaligin artirilmasiyla su tasarrufunun saglanmasi, borulu sebeke sulama sistemleriyle sulama verimliliginin yükseltilmesi, gida üretimi ve tarimsal hasilatta verimin artmasi, su ayak izinin belirlenmesi ve egitim çalismalarinin artirilmasi için önerileri aldiklarini bildiren Pakdemirli, "Bu öneriler rapora dönüsecek ve Su Kanunu için önemli bir gerekçe olusturacak." ifadesini kullandi.

Su Surasi'nda, su ve dogal kaynaklarin korunmasi, gelistirilmesi ve sürdürülebilir kullanimiyla ilgili uzun vadeli kararlar ve yatirim programlari yapildigini kaydeden Bakan Pakdemirli, su degerlendirmede bulundu:

"Ekoloji, ekonomi ve sosyal fayda bakimindan toplumun ihtiyaç ve beklentilerini en üst düzeyde ve sürdürülebilir bir biçimde karsilanmasi amaciyla Nehir Havza Yönetim Planlari hazirladik. Havzalarin su kalitesi ve miktari bakimindan mevcut durumu ile su yönetimindeki önemli ve öncelikli konular tespit edildi. Bu konularin havzada meydana getirdigi etkiler, su kalitesi ve miktarina yönelik izleme çalismalari yürütülüyor. Izleme çalismalarinin sonuçlari degerlendirilerek havzanin su kalitesi ve miktariyla ilgili durum tespiti yapiliyor. Sonrasinda da yer üstü ve yer alti sularinin iyi duruma getirilmesi için alinmasi gereken tedbirler belirlenecek. Böylece Nehir Havza Yönetim Planlarinin nihai hale getirilerek, Su Yönetimi Koordinasyon Kurulunda onaylanarak yürürlüge girmesini planliyoruz."

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile