Bakan Pakdemirli Hayalet Aglar Için Dalis Yapti

Bakan Pakdemirli Hayalet Aglar Için Dalis Yapti

Tarim ve Orman Bakani Bekir Pakdemirli, hayalet aglara farkindalik için Marmara Denizi’nde dalis yapti.

Tarim ve Orman Bakani Bekir Pakdemirli, denizlerdeki biyolojik çesitlilige ve sürdürülebilirlige büyük tehdit olusturan, ‘hayalet ag’ olarak da tarif edilen terk edilmis aglar için farkindalik olusturmak adina Marmara Denizi’nde özel bir dalis gerçeklestirdi. Programa Çevre ve Sehircilik Bakani Murat Kurum da katildi.

Balikçilarin avlanmak için denize biraktigi ancak firtina, kayaliga takilma gibi çesitli nedenlerle denizde kalan aglar ’hayalet ag’ olarak adlandiriliyor. Bu aglar denizlerde kaldigi sürece uzun yillar çürümeden deniz canlilarini avlamaya ve çevreye zarar vermeye devam ederek sürekli dogayi tüketiyor. Bu kapsamda Bakan Pakdemirli Marmara Denizi’nde özel bir dalis yaparak hayalet aglari denizden çikardi. Dalis öncesi Pakdemirli’ye basarilar dileyen Bakan Kurum ise “Hakikaten çok önemli bir süreci yürütüyor, bize de destek oluyor. Bu Marmara Denizimiz adina 7 ilimizi kapsayan bütün bölge için önemli. Kendisini seviyoruz ve destek oluyoruz” diye konustu.

Dalis sonrasi konusma yapan Pakdemirli terk edilmis aglarin deniz dibinde önemli bir tehlike olusturdugunu belirterek, “Hayalet aglarin çikarilmasi, denizlerimizin temizligi özellikle Marmara Denizimizin temizligi açisindan son derece önemli. Ister istemez bu aglar asagida birikim yapiyor, farkli deniz canlilarinin olusmasina sebebiyet veriyor ve gelen giden tüm canlilarin orada takilmasina ve ciddi bir deniz çöplügüne sebep oluyor. Müsilajin da aslinda kaynaklarindan biri hayalet aglardir. Özellikle Marmara özelinde bundan sonra çok çok daha dikkatli olmamiz gerekiyor. Iki sene önce baslattigimiz bir proje ‘Hayalet Aglarin Temizlenmesi Projesi’. Uzun süre dalmadigim halde iki sene evvel tekrar hayalet aglari temizlemek maksadiyla baslamistim. Bugün de tekrar Marmara Denizi’nde Çevre Sehircilik Bakanimizla beraber gerçeklestirdigimiz çesitli faaliyetlerin en sonuncusu olarak da hayalet aglarin temizlenmesi maksadiyla, bir örnek olmak gayesiyle de ben Tarim ve Orman Bakani olarak dalisimi tamamladim. Iki adet hayalet agi bulduk. Yuvasindan çikardik kestik ve yukariya tasidik” ifadelerini kullandi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile