Bakan Pakdemirli, Meteoroloji 16. Bölge Müdürlügünün Açilisinda Konustu Açiklamasi (1)

'Bütün dünyada oldugu gibi ülkemizde de meteorolojik afetlerin sayilari ve siddeti artis göstermeye basladi. Ülkemizin iklim degisikliginden olumsuz etkilenecek olan Akdeniz Havzasi'nda yer almasi nedeniyle gelecekte de bu artislarin devam edecegini söyleyebiliriz. Dolayisiyla her seyden önce meteorolojik karakterli dogal afetlere karsi azami ölçüde hazirlikli olmaliyiz' 'Tüm vatandaslarimizin ve sektörlerin meteorolojik verilere anlik ulasmasi için birçok uygulamayi devreye aldik. Bugün cep telefonumuza meteoroloji mobil uygulamasini indirerek tüm verilere rahatlikla ulasabiliyoruz'

Tarim ve Orman Bakani Bekir Pakdemirli, dünyada oldugu gibi Türkiye'de de meteorolojik afetlerin sayilarinin ve siddetinin artis göstermeye basladigini belirterek, "Ülkemizin iklim degisikliginden olumsuz etkilenecek olan Akdeniz Havzasi'nda yer almasi nedeniyle gelecekte de bu artislarin devam edecegini söyleyebiliriz. Dolayisiyla her seyden önce meteorolojik karakterli dogal afetlere karsi azami ölçüde hazirlikli olmaliyiz." dedi.

Bakan Pakdemirli, Meteoroloji 16. Bölge Müdürlügünün açilisinda yaptigi konusmada, bakanliklarinin tarim, gida, su, orman ve hava gibi 5 önemli ve hayati alandan sorumlu oldugunu hatirlatti.

Özellikle meteoroloji ve iklim konusunun son dönemde sadece Türkiye'de degil tüm dünyada gündemin ilk siralarinda yer aldigini söyleyen Pakdemirli, söyle konustu:

"Son 10 yil tüm zamanlarin en sicak dönemi oldu. Tabii bu durum, afetleri ve daha önce hiç aliskin olmadigimiz hava olaylarini da beraberinde getirdi. Dünyada, 1970-2019 yillari arasindaki dogal afetlerin yaklasik yüzde 79’u meteorolojik olaylarla dogrudan veya dolayli olarak iliskiliydi. Yine bu dogal afetler sonucunda can kayiplarinin yüzde 56’si ve ekonomik kayiplarin da yüzde 75’i meteorolojik afetlerden kaynaklandi. Bütün dünyada oldugu gibi ülkemizde de meteorolojik afetlerin sayilari ve siddeti artis göstermeye basladi. Ülkemizin iklim degisikliginden olumsuz etkilenecek olan Akdeniz Havzasi'nda yer almasi nedeniyle gelecekte de bu artislarin devam edecegini söyleyebiliriz. Dolayisiyla her seyden önce meteorolojik karakterli dogal afetlere karsi azami ölçüde hazirlikli olmaliyiz."

- "Meteorolojik verilere vatandaslar rahatlikla ulasabiliyor"

Bakan Pakdemirli, dogal afetlerin Allah'in takdiri oldugunu, afeti tahmin etmenin de Allah'in insanogluna bahsettigi bir lütuf oldugunu belirtti.

Her meteorolojik verinin binlerce cani koruduguna ve kurtardigina isaret eden Pakdemirli, "Tüm vatandaslarimizin ve sektörlerin meteorolojik verilere anlik ulasmasi için birçok uygulamayi devreye aldik. Bugün cep telefonumuza meteoroloji mobil uygulamasini indirerek tüm verilere rahatlikla ulasabiliyoruz." dedi.

Meteorolojik verilerin tarim, savunma ve diger sektörler için de son derece önemli oldugunu vurgulayan Pakdemirli, söyle devam etti:

"Bir bölgede yetistirilecek bitki çesidinin seçimi, toprak isleme, ekim, dikim, budama, çapalama, sulama, ilaçlama ve hasat islemlerinde meteorolojik veriler yönlendirici ilk faktördür. Hayvancilik alaninda da sicaklik degerlerinin hayvanlarda ölüm oranlari, yem ve ilaç tüketim miktarlari, canli agirlik, et-süt üretim ve verimi ile gebelik oranlari üzerinde etkili oldugunu biliyoruz. Dolayisiyla tarim ve hayvanciliktaki bütün planlamalarimizda, meteorolojik veriler sayesinde elde ettigimiz referans bilgileri kullaniyoruz. Ayrica taskin koruma tesisi, baraj ve gölet insa ederken de tesisin taskin payini dogru ortaya koymak adina meteorolojik verilerden yararlaniyoruz. Diger taraftan orman yanginlarina müdahale edecek ekiplerimizi konuslandirirken, yillik ve mevsimlik sicaklik degerlerini en önemli kriter olarak degerlendiriyoruz."

- "81 ilin ve ilçelerinin ayrintili hava tahminleri yayinlaniyor"

Bakan Pakdemirli, Türkiye'ye son 19 yilda meteoroloji alaninda çok güçlü bir altyapi kazandirdiklarini ifade ederek, 2002’de 81 ilin günlük ve 3 günlük hava tahmini yapilirken, bugün 81 ilin saatlik, günlük, 5 günlük, haftalik, aylik ve mevsimlik tahminleri ile 973 ilçenin günlük ve 5 günlük ayrintili hava tahminlerini yayinladiklarini dile getirdi.

Otomatik meteoroloji gözlem sistemi sayisinin 2002’de 31 oldugunu ve bu sayiyi son 19 yilda yaptiklari önemli çalismalarla 2 bin 47’ye yükselttiklerini söyleyen Pakdemirli, sunlari kaydetti:

"Yine 2002’de sadece 1 olan meteoroloji radar sayimizi 18’e, Otomatik Meteoroloji Gözlem Istasyonu sayimizi da 1711'e çikardik. 2002’de 7 olan yüksek atmosfer gözlem istasyonu sayimizi ise 9'a çikardik. Ayrica 1 adet mobil yüksek atmosfer gözlem istasyonu tesis ettik. Ben de bir pilot, kaptan ve çiftçi olarak, meteorolojinin tarim, havacilik ve denizcilik sektörü için ne denli önemli oldugunu çok iyi biliyorum. Bu nedenle, meteoroloji yatirimlarimizi planlarken, havacilik ve denizcilik faaliyetlerini ön planda tutmaya özen gösteriyorum. Bu kapsamda havalimanlarina kurulan meteoroloji gözlem istasyonu sayisini 74’e yükselttik. Denizlerimizde de 88 noktaya samandira ve Deniz Otomatik Meteoroloji Gözlem Istasyonu, Istanbul Anadolu ve Avrupa yakasina 2 adet deniz radari kurduk. 41 adet yildirim tespit ve takip sistemi, 100 adet elde tasinabilir otomatik meteoroloji gözlem istasyonu ve 2 adet toz gözlem sistemi de insa ettik."

(Sürecek)
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile