Bakan Pekcan, Ürdün Sanayi, Ticaret Ve Tedarik Bakanı Hammouri'yle Bir Araya Geldi

Ürdün Sanayi, Ticaret ve Tedarik Bakanı Tarık Hammouri’yle bir araya gelen Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, "Türkiye Ürdün’e her türlü desteği vermeye her zaman hazırdır" dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ile beraber Ürdün Dışişleri Bakanı Eymen es-Safedi ve Ürdün Sanayi, Ticaret ve Tedarik Bakanı Tarık Hammouri’yi ağırladı. İki ülke arasındaki ticari ve ekonomik ilişkilerin artırılması yönünde çalışmalarda bulunduklarını belirten Bakan Pekcan, "Çok verimli toplantılar gerçekleştirdik. Önce iki bakan beraber, sonra dört bakan beraber. Dost ve kardeş Ürdün ile ekonomik iş birliğimizin artırılması yönündeki çalışmalarımız devam edecektir. Bizim aramızdaki dostluk ve iş birliği aramızdaki tarihi ve kültürel bağlardan kaynaklanmaktadır" ifadelerini kullandı.

"Ülkelerimiz bir taraftan bölgenin barış ve istikrarının sağlanması için çaba gösterirken bir taraftan da milyonlarca göçmene ev sahipliği yapmaktadır"

Ürdün’deki potansiyeli, imkanları ve iş birliği fırsatlarını yakinen bildiğini kaydeden Pekcan, konuşmasına şöyle devam etti:

"Bu iş birliğinin her iki taraf için de kazançlı bir iş birliği olacağına yürekten inanıyorum. Bu doğrultuda çalışmalarımıza devam ediyoruz. Her iki ülke de bölgemizdeki istikrarsızlıktan başta Irak, Suriye ve Filistin olmak üzere ekonomilerimiz etkilenmiş ve çok fazla sayıda mülteciye ev sahipliği yapmış durumdayız. Bu nedenle biz Ürdün’ün istikrarı ve refahını Türkiye’nin istikrarı ve refahından ayrı görmüyoruz. Bu doğrultuda ülkelerimiz bir taraftan bölgenin barış ve istikrarının sağlanması için çaba gösterirken, bir taraftan da milyonlarca göçmene ev sahipliği yapmaktadır. Bu doğrultuda karşılaşılan sorunların üstesinden gelebilmek ve Ürdün’le iş birliği imkanının güçlendirilmesi için daha yoğun çalışma temposu içinde olmamız gerekmektedir. Mart 2011’de Serbest Ticaret Anlaşmasını imzalamıştık. O dönemden bu tarafa baktığımız zaman esasen Serbest Ticaret Anlaşmasında Türkiye’nin ihracatı yüzde 19 artmasına rağmen Ürdün’ün ihracatının yüzde 167 oranında arttığını görüyoruz. Bunun artması için her iki tarafın ortak çalışma içinde olacağız. Kasım ayında Ürdün’deki yatırım imkanlarının tanıtılacağı bir yatırım forumu düzenleyeceğiz. Bizim firmalarımız yatırımlarının bölgeye kaydırmış bulundurmaktadırlar ama daha da artmasını bekliyoruz."

"Türkiye Ürdün’e her türlü desteği vermeye her zaman hazırdır"

Ürdün’de 280 milyon dolar civarında Türk yatırımcısı bulunduğunun altını çizen Pekcan, "Ticaret anlaşmamızın Ürdün ekonomisine daha fazla yarar sağlaması ve Ürdün’ün hassasiyet gösteren bazı sektörlerinde daha fazla yer alması için ekip çalışması yapılacak ve komiteler çalışmalarına bir an önce başlayacaklar. Önümüzdeki hafta bu çalışmalara başlamayı düşünüyoruz. Türkiye Ürdün’e her türlü desteği vermeye her zaman hazırdır. Bugün dört bakan Ürdün’le stratejik ve ekonomik ilişkilerimizi masaya yatırdık ve bunların daha fazla geliştirilmesi ve artırılması yönünde çalışma yaptık. Alınması gereken önlemler konusunda mutabakata vardık" şeklinde konuştu.

Ürdün Sanayi, Ticaret ve Tedarik Bakanı Tarık Hammouri ise "STA anlaşması 2009’da imzalandı. Anlaşmadan 9 yıl geçti. Anlaşma istediğimiz gibi hedeflerine ulaşmadı. Ürdün ekonomik zorluklar çekti. Bölgesel gelişmelerden etkilenerek biz bugün Türkiye’ye geldik. İki ülke arasındaki ekonominin ve ticari ilişkilerin daha da gelişmesi için geldik. Ortak iş birliğini görüştük, kardeşlik havası içinde geçti. Birçok konu üzerinde anlaşmaya vardık. Görüşmelerimiz devam edecektir. Ekonomilerimizi güçlendirmek istiyoruz. Belirli bir süre içerisinde bir sonuca varmak istiyoruz. Daha fazla iş birliğine açığız" açıklamalarında bulundu.

"Ürdün’ün sanayisini desteklemeye, ticaretimizi artırmaya yönelik çalışmalarımız devam edecek"

Konuşmaların ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Pekcan, "Irak ve Suriye’de yaşananlar Ürdün ekonomisini olumsuz etkiledi. Mülteci akınlarına uğramıştır ve bu da Ürdün ekonomisini ciddi olarak etkilemiştir. Biz Serbest Ticaret Anlaşması’nı yeniden masaya yatırıyoruz. Burada Ürdün’ün bu anlaşmadan daha fazla yarar sağlayabilmesi için özellikle Ürdün’ün bu kapsamda etkilenen bazı sektörlerinin nasıl daha fazla bu sistemden yararlanabilir diye bir çalışma komitesi oluşturduk ve bu yönde Ürdün’ün sanayisini desteklemeye, ticaretimizi artırmaya yönelik çalışmalarımız devam edecek" değerlendirmelerinde bulundu.

"Her iki ülkenin ortak çıkarı olacak şekilde çalışmalar devam edecek"

Tarık Hammouri de iki ülke arasındaki ilişkilerin güçlendirilmesi için ne gibi çalışmalar yapıldığı sorusuna, "Biz belli bir hedefle geldik. Daha önceki anlaşma istenen hedeflere ulaşmadı. Bütün hedefimiz çok açıktı. Her iki tarafın ortak çıkarları için yeniden bir mekanizma belirledik. İki ülkede de iyi niyet vardı. Uluslararası anlaşmalar iki ülke için de önemlidir. Önümüzdeki dönemde teknik alanda çalışmalar olacak. Net bir çalışıma programı olacak. Her iki ülkenin ortak çıkarı olacak şekilde çalışmalar devam edecek" yanıtını verdi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile