Bakan Şahin: Ali Olayında Sosyal Destek Uzmanlığı Sisteminin Önemini Gördük

Bakan Şahin: Ali Olayında Sosyal Destek Uzmanlığı Sisteminin Önemini Gördük

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, her ailenin nasıl bir aile hekimi varsa, bir de aile sosyal güvenlik uzmanı olacağını belirterek, “Ali E. örneğinde olduğu gibi, tesadüfen saat 02.00’de bir polisin inisiyatifiyle süreci yönetmek istemiyoruz.” dedi.

Bakan Şahin, Adana’nın Ceyhan ilçesinde, gece yarısı bir polis tarafından bulunan ve vücudunda darp izleri tespit edilen 6 yaşındaki Ali E.’yi, yerleştirildiği Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü'ne bağlı Sevgi Evleri Çocuk Yuvas’nda ziyaret etti. Çocukla birlikte annesi M.E. ile de görüşen Bakan Şahin, daha Sonra evlerde kalan çocuklarla birlikte kahvaltı yaptı. Ardından açıklama yapan Bakan Şahin, Ali ile ilgili süreci yerinde inceleme ve gerekli çalışmayı yapmak için Adana’ya geldiğini ifade ederek, “Bizim için Ali ve Aliler gibi bütün çocuklarımız çok kıymetli ve önemli. Hem Ali özelinde neler yapılabilir hem de bununla alakalı genel politikalarımızda neler olması gerektiğini değerlendiriyoruz.” diye konuştu.

"ANNENİN DE PSİKOLOJİK DESTEĞE İHTİYACI VAR"
Ali’nin annesi ile de gerekli görüşmeleri yaptığını, çocuk psikiyatrisi eşliğinde çocukla birebir konuştuğunu aktaran Bakan Şahin, “Burada ailenin yaşadığı yüksek bir risk var ve Ali’nin burada özellikle gece yarısı bir polis tarafından bulunmuş olmasına şükrediyorum. Toplum yararına çalışan polisin ne kadar önemli bir iş yaptığını görüyoruz. Ali, artık bizim evladımız. Bundan Sonraki süreçte bütün şefkatimizle Ali’nin yanında olacağız. Onun her türlü ihtiyacını karşılayıp, psikolojik tedavisinin takibini yapacağız. Annenin de bizdeki izlenimi, bir şekilde psikolojik tedaviye ihtiyacı var. Hem bedensel olarak hem de ruhsal olarak bir çöküntü içinde. Parçalanmış, şiddeti görmüş, şiddet uygulamaya meyilli bir aile yapısı var. Ali’nin yaşadığı şartlarda risk faktörü çok yüksek. Cehalet, eğitimsizlik, ekonomik sorunlar, parçalanmış aile. Bunları üst üste koyduğumuzda bu, Ali’nin hayatında çok önemli bir başlangıca neden olmuştur.” şeklinde konuştu.

"KORUYUCU TEDBİRLERİ DAHA GÜÇLÜ HAYATA GEÇİRMELİYİZ"
Devlet olarak kendilerine düşenin; koruyucu, önleyici tedbirleri çok daha güçlü olarak hayata geçirmek olduğuna dikkat çeken Bakan Şahin, “O yüzden hükümet programımıza koyduğumuz sosyal destek uzmanlığı sisteminin, Ali özelinde ne kadar önemli olduğunu net bir şekilde gördük. Zaten Kırıkkale ve Karabük’te pilot olarak uygulamaya başlamıştık. Her ailenin nasıl bir aile hekimi varsa, bir aile sosyal uzmanı olduğu zaman, tesadüfen gece saat 02.00'de bir polisin inisiyatifiyle süreci yönetmek istemiyoruz. İşin başında sosyal devlet olarak koruyucu tedbirleri almış, bütün ailelerin risk faktörlerini çıkarmış ve buna göre gerekli önlemleri almış yeni bir yapının çalışmasını devam ettiriyoruz. Bunu tamamladığımız zaman da bugün yaşanan bir çok özel olayda sorunu çözecek temel politikayı ortaya koymuş olacağız." ifadelerini kullandı.

"74 MİLYONDAN KARDEŞLİK TALEBİM VAR"
Sosyal olaylarda değişkenler çok fazla olduğu için 74 milyon vatandaştan özel bir kardeşlik talebi olduğunu aktaran Bakan Şahin, "Kamuoyu algısı ve kamuoyu bilgisini yükseltmemiz gerek. Toplumsal merhameti, şefkati ve vicdanı yükseltmemiz lazım. Eğer etrafımızda bu şekilde risk olarak gördüğümüz, çocukların, toplumun geleceğiyle ilgili bir kaygı görüyorsanız, devletin şefkat elini uzatmasıyla ilgili toplumumuzdan bu konuda daha hassasiyet bekliyoruz. Bize ulaşmalarını, bizim daha hızlı hareket etmemizi sağlayacak karşılıklı iş birliğini güçlendirmemiz lazım.” açıklamasında bulundu. .Dünyanın en iyi modeli kurulsa bile, insanın en çok ihtiyacı olan şeyin merhamet, şefkat ve vicdan olduğunu anlatan Bakan Şahin, şöyle devam etti: “Tarihte bizde bulunan bu çok güçlü değerleri modern ve yaşlı dünyaya yeniden güncellememiz gerek. ‘Komşusu açken tok yatan bizden değildir’ diyen bir inancın mensuplarıyız. Son 10 yılda bütçesini 10 kat artırmış, sosyal politikaları güçlendirmiş bir bakanlığız. Yönetim ve organizasyon bazında kendimizi yeniden yapılandırıyoruz. Kalite bazlı, insan ve çocuk merkezli yönetimimizi güçlendiriyoruz. Bu konuda toplumun mutlaka desteğini almamız gerek.”

KADINA ŞİDDET
Kadına şiddet konusunda çok önemli bir hukuki altyapı oluşturduklarına dikkat çeken Bakan Şahin, hızlı bir şekilde yönetmeliğe geçtiklerini dile getirdi. Bu konuda sevindirici olanın, hukuki altyapı oluşmadan bütün kurumların olayı sahiplenmesi olduğuna işaret eden Bakan Şahin, şunları söyledi: “Hukuki temel önemli ama yeterli değil. Zihinlerdeki dönüşüm daha önemli. Nasıl kadında bir aşama kaydettiysek, çocuklar konusunda da her türlü istismarı takip ediyoruz. Aileler istismar ediyorsa o ailelerin karşısındayız. Hukuki süreci çocuklar lehine kullanarak takip edeceğiz. Aileler istismarı devam ettiriyorsa bir cehalet vardır, toplumun geleceği adına o ailelerin gerekli şekilde cezalandırılması gerektiğine inanıyorum.“
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile