Bakan Şahin, Bm Kadının Statüsü Komisyonu 57. Oturumu'nda Konuştu

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, "21. yüzyılın en önemli toplumsal sorunlarının başında kadına yönelik şiddet gelmektedir" dedi.

Birleşmiş Milletler (BM) Kadının Statüsü Komisyonu’nun "Kadına ve kız çocuklarına yönelik her türlü şiddetin önlenmesi ve ortadan kaldırılması" konulu 57. oturumunda konuşan Bakan Şahin sözlerine, "Bugün Sayın Başbakanımızın Türkiye'de yaptığı konuşmada kadına yönelik şiddeti lanetlediğini, insani ve vicdani bulmadığını, 'bizim inanç değerlerimizde kadına el kaldırmak yoktur' dediği mesajı bu heyetle paylaşarak sözlerime başlamak istiyorum" diyerek başladı.

"21. yüzyıla taşınan en önemli toplumsal sorunların başında kadına yönelik şiddet gelmektedir" diyen Bakan Şahin, "Uluslararası anlaşmanın iç hukukunu da kendi ülkemizde başarmış ve kadına yönelik şiddetle ilgili de önemli bir yasayı geçen 8 Mart'ta parlamentosunda bütün partilerin de oy birliği ile çıkarmayı başararak bugün huzurlarınızdayım" dedi.

Bakan Şahin, "Son 1 yılda da bu yasanını bize verdiği uygulamaları kurumsal kapasiteleri geliştirerek, güvenlik butonu dediğimiz sistemin pilot çalışmalarını yaparak şiddet izleme merkezi dediğimiz sistemin 7 gün, 24 saat kadınlarımızın, mağdurun, şiddete uğrayan kişinin de tedavi edildiği bir sistemi hayata geçirerek bugün huzurlarınızdayız. Kadın konukevi sayısını, yatak kapasitesini binden 2 bine 500'e çıkardık. Biliyoruz ki yasa her şey demek değildir. Uygulamalarda yasayı uygulayan kişilerin, polislerin, sağlık personelinin, Diyanet görevlisinin eğitimi de o kadar önemlidir" şeklinde konuştu.

Bakan Şahin, "Hepimizin Avrupa Konseyi İstanbul Anlaşması'nın yapıldığı İstanbul'dan gelen bir bakan olarak bunu ilk ve tek çekincesiz imzalayan ülke olmanın büyük onurunu ve şerefini yaşıyorum" ifadelerini kullandı. Şahin, konuşmasına şöyle devam etti: “İstiyoruz ki, Avrupa Birliği ülkeleri başta olmak üzere diğer bütün ülkeler bu anlaşmayı bir an önce parlamentolarından geçirsinler ve hayata geçirilmesiyle ilgili çalışmaları başlatalım. Ayrıca Kadınlara Karşı Her Türlü Ayrımcılığın Önlenmesi Sözleşmesi (CEDAW) Komisyonu’nu ülkemizde ağırlamış ve 30. yılını ülkemizde, İstanbul'da çalışmalarını tamamlamış olmasını da büyük bir sevinçle karşıladığımızı ifade etmek istiyorum." "Bugün İstanbul Sözleşmesi ile birlikte kadına yönelik şiddetle mücadelede bir dönüm noktasında bulunmaktayız. Kadın hareketinin uzun yıllara yayılan, yerelden küresele uzanan ısrarlı mücadelesinin ürünü olan sözleşmenin, kadına yönelik şiddetle mücadelede bizleri bir adım öteye taşıyacağına kuşku yoktur. Sözleşmenin onaylanması Türkiye'nin kadına yönelik şiddetle mücadeledeki kararlılığının da bir göstergesidir. "
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile