Bakan Şahin, Hak-İş Konfederasyonu Genel Başkanı Arslan‘ı Kabul Etti

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, kadının istihdamda yer almasının önemine değinerek, "Parlamentoyu besleyen damarlarda tıkanma var" dedi.

Bakan Şahin, Hak-İş Konfederasyonu Genel Başkanı Mahmut Arslan‘ı makamında kabul etti. Hak-İş‘in yeni genel başkanı, yönetim kurulu üyeleri ve kadın komitesi başkanlarına yaptıkları ziyaretten dolayı teşekkür eden Şahin, "Dönüp baktığımız zaman ülkedeki hedef demokrasiye gitmekse, katılımcı demokrasiyi sağlamaksa ve bu konuda demokratik hukuk devleti olma noktasındaki eksikliklerimizi sağlamaksa eğer, sendikal hareketler burada en önemli şey" dedi.

Çağdaş ülkelerde sendikaların etkinliğe, yetkinliğe kavuşacak şekilde güçlenmesini ülkenin demokratikleşme mücadelesi olarak gördüklerini açıklayan Şahin, bu mücadelenin yanında yer aldıklarını ifade etti. Bunun ülkenin topyekün demokratikleşme mücadelesi olduğunu belirten Şahin, "2023 eylem planının gerçekleştirilmesi için sizlerin de her konuda etkin ve yetkin olması gerektiğine inanıyoruz. Bundan sonraki bilinçle de katılımcı demokrasi adına yapılacak her şeyde beraber hareket edeceğiz. Bundan önceki

süreci görmemiz ve bundan sonraki süreci planlamamız gerekiyor" diye konuştu.

"Parlamentoyu besleyen damarlarda tıkanma var" diyen Şahin, parlamentoyu besleyen damarların yerel yönetimlerde, sivil toplum kuruluşlarında, sendikalarda kadının yer alması demek olduğunu kaydetti. Sendikalarla alakalı sürece dönüp bakıldığında sağlık camiasında çalışanların yüzde 60-70‘inin kadın, eğitimle ilgili çalışanların yüzde 60-70‘inin kadın olduğuna işaret eden Şahin, bu durumun arkasındaki karar alma mekanizmasına bakıldığı zaman onların sorunlarını konuşanların ise erkekler olduğunu belirtti.

Parlamentoda yüzde 14‘ü yakaladıklarını kaydeden Şahin, sendikalarla ilgili yapmaya çalıştıkları şeylerde Hak-İş‘in diğer sendikalara göre çok daha duyarlı olduğunu vurguladı. Şahin, Hak-İş‘in bundan önce özellikle kadın istihdamı konusunda yapılan çalışmalara ciddi manada destek verdiğini belirterek, neler yapılacağı konusunda masaya oturduklarını ve kararlar aldıklarını dile getirdi. Kadının toplumda var olabilmesinin dört aşamada mümkün olabileceğini ifade eden Şahin, birincisinin eğitim, ikincisinin

istihdam, üçüncüsünün fırsat eşitliği, dördüncüsünün ise kadınların sorunlarıyla mücadele aşaması olduğunu söyledi. İstihdamın en ana motor olduğuna vurgu yapan Şahin, kadının durumuna bakıldığında 2002 itibariyle parlamentoda iş hayatını düzenleyen çok önemli yasal düzenlemelerin yapıldığını kaydetti.

Hak-İş Başkanı Arslan ise, özellikle uzun yıllardır konfederasyonun gündemde tuttuğu ve yasalara girmesini arzu ettiği birkaç hususu Şahin‘le paylaşmak istediklerini belirterek, bu hususların şunlar olduğunu ifade etti:

"Birincisi, aile yardım desteğinin, sigortasının sosyal güvenlik sisteminin bünyesine alınması konusunda uzun yıllardır konfederasyonumuzun çabası, gayreti var. Sadece 12 Haziran seçimleri öncesi gündeme getirilmiş değildir. Konfederasyon bu konuyu uzun yıllardır gündemine almıştır. Asgari gelir desteği hususunda konfederasyonumuzun sisteme dahil edilme ile ilgili talepleri devam etmektedir. Ayrıca konfederasyon özellikle Hak-İş‘in AB sürecini benimsemesinin de buna paralel olarak uluslararası konudaki

sosyal güvenlik sistemlerinin eşgüdümlü bir çalışmayı, konfederasyonumuzun kadın konusundaki etkinliklerini çalışmaları hedeflerimiz ortaya koyduğumuz farkındalıkları içine alan bir yayını da sayın bakanımıza takdim etmek istiyorum."

Arslan, konfederasyonun bu konudaki duyarlılık sahibi, kadın konusunda çalışmalar yapan, kendi örgütlerinde bunu ön plana çıkaran bir konfederasyon olduğunu belirtti. Arslan, Hak-İş Konfederasyonu‘nun özellikle kadın konusunda farkındalık oluşturan bir konfederasyon olduğunu, konfederasyona bağlı kadın komitelerinin oluşturulması ve var olan komitelerin etkin hale getirilmesi için konfederasyon üyelerinin bütün kademelerde yer alması için çok ciddi, önemli adımlar atıldığını kaydetti. Arslan,

konfederasyonun yönetim kurulunun aldığı bir kararla bir manifesto oluşturduğunu ifade ederek, "Bütün alanlarda kadına yönelik ayrımcılıklara karşı bir mücadele başlattık. Federasyonumuzun yer aldığı bütün sendikalarda işe alınanlarda mutlaka kadın erkek dengesinin oluşturulmasını şart koştuk. Yine stajyer öğrenciler konusunda konfederasyonumuz ve sendikalarda mutlaka kadın erkek dengesinin oluşturulmasını temel aldık. Konfederasyonumuza ve sendikalarımıza alınacak çalışanlarda da mutlaka kadın erkek

dengesini sağlamaya çalıştık. Yine de çalışma alanında kadının yeterli olmaması, gelir düzeyinin çok düşük seviyede olması, yüzde 28‘lerde olması iş kollarımızda da bunu etkilememektedir. Genel kurullarımızda temsil edilmeler konusunda biraz daha fazla imkan tanıyoruz" şeklinde konuştu.

Kabulde daha sonra gazetecilerin sorularını cevaplayan Bakan Şahin, kadınların şiddete maruz kaldıklarında koruma altına alınması için bir sistem geliştirilip geliştirilmediği sorusu üzerine, "Sistem oluşturmamız lazım. Sistemler bireylere bağlı çalışmaz. Dolayısıyla bir de şiddet dediğiniz şey anlıktır. Bana ulaşılamayabilir de. Biz yasaları bunun üzerine kurduk. Bugün barolara, sivil topluma, zaten bunlar olmasın, bana ulaşmak zorunda kalmasın diye. Buradaki eksikliğimizi gidermeye çalıştık. Her kurum

kendi görevini yapar ve o birey devletin onu korumak için mücadele ettiğini bilir. Şu anda biz onun eksikliğini bildiğimiz için yasal altyapıyı oluşturmaya çalışıyoruz" dedi.

‘Bakanlıkta çağrı sistemi oluşturmayı düşünüyor musunuz? sorusuna ise Şahin, "Bakanlığı kendi bünyesinde tek çatı altında çok daha güçlendirecek bir altyapıyı da hayata geçirmek için çalışıyoruz. Uzmanlardan gelen taleplerin neler olduğu, neler yapılması gerektiğiyle ile ilgili raporu istedim. Bakanlık bünyesinde çok daha güçlü bir yapıya dönüştürüldü" yanıtını verdi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile