Dicle Üniversitesi'nin düzenlediği "Tüm Yönleri ile Boşanma Çalıştayı" ile bir dizi programa katılmak üzere Diyarbakır'a gelen Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, çalıştay öncesi çalan Kürtçe şarkılara alkışlayarak eşlik etti. Çalıştaya Bakan Şahin'in yanı sıra Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak, Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ayşegül Jale Saraç, Emniyet Müdürü Mustafa Sağlam, 30 profesör, 17 sivil toplum kuruluşu ve çok sayıda öğrenci ile akademisyen katıldı.
Çalıştayın açılış konuşmasınıyapan Dicle Üniversitesi Genel Sekreteri Prof. Dr. Sabri Eygün, 2011 yılında 216 bin kişinin boşandığını belirterek, "Ülkemizin en önemli sorunlarından biri boşanmadır. Tüm dünyada olduğu gibi aynı hızla olmasa da ülkemizde boşanma oranları hızla artıyor. 2011 yılında 216 bin kişi boşanmıştır. Aynı sorun bölgemiz için de geçerlidir. Mahkeme hakimlerinin ifadesine göre geçen yıl Diyarbakır'da 700 boşanma davası açılırken, bu yıl bin 400'ün üzerine çıkmıştır. Artan rakamlar değil, mağdur eşlerin sayısıdır,mutsuz çocukların sayısıdır, travma geçiren insanların sayısı, torun sevgisinden mahrum kalan anneanne, babaannelerin sayısıdır" dedi.
Ardından kürsüye gelen Bakan Şahin için kürsünün yüksek olması nedeniyle tabure konuldu. Bakan Şahin, şu an hem Türkiye'nin hem de dünyanın en önemli sorunlarından birinin boşanma olduğunu belirterek, "Bugün sizlerle olmayı, sizlerle beraber bu heyecanı paylaşmayı çok önemsedim. Ülkemizin ve dünyanın belki de çok daha önemli sorunları olarak gördüğümüz boşanmanın nedenlerini takip etmek Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı olarak bizim görevimiz. Bu bölgede böyle bir çalışma yapılıyorsa o kadar kıymetlive önemli ki, bunu düşünen ve buna katkı sunan herkese, siz değerli öğrencileri ben alkışlıyorum. Yoksullukla mücadele de bizim için çok önemli, kadının statüsünü de yükseltmek bizim için çok önemli, bir engellinin, bir yaşlının, bir kimsesiz çocuğun yanında olmakta bizim için çok önemli. İnsanoğlu doğup büyüyüp ölüyor, hepimiz faniyiz. Ama hepimizin hayatında en önemli kademelerden bir tanesi evliliktir. Çünkü evliliğe baktığınız zaman evlilik sabır istiyor, güven istiyor, sorumluluk istiyor, paylaşmakistiyor, bunaldığı zaman sığınacak bir liman istiyor. Sevgi ile sabır ile örülmeyen, acıları paylaşmadığınız zaman çoğalttığınız bir evlilik mümkün değil. Biz insanoğlunun ihtiyaçları sadece fiziki değil, bizim manevi olarak paylaşmaya, canlara, cananlara ihtiyacımız var" diye konuştu
"Nasıl bir evlilik olmalı, evliliğin öncesinde ne yapılmalı, gençler bu kararı verirken evliliğin sadece bir duygu olmadığını, duygunun önemli olduğunu ama evliliğin aynı zamanda bir akıl işi olduğunu, evleneceğiniz insanla ilgili olarak karşılıklı aklınızı kullanarak neleri analiz etmeniz gerektiğini sosyal, kültürel, ekonomik hayatı ilgilendiren bir alanda onunla bir ömür boyu hayat arkadaşı olacağınız kişinin kim olmasını ve nasıl biri olmasını çok önemsiyoruz" diyen Bakan Şahin, konuşmasını şöylesürdürdü: "En önemli şey doğru karar verebilmek. Doğru insan ile doğru karar verince iş bir şekilde ilerleyebiliyor. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı olarak gençlerimizin ne yapacağız, ne olacak, acaba hiç mi evlenmeyeceğiz dediği noktada yanında olmak istiyoruz. Çünkü en kötüsü o. Sağlıklı nesil evlilik kurumunun devamı ile mümkündür. Sağlıklı nesil bizim gelecek hedefimizdir. O yüzden biz evlilik öncesinde ve karar verme noktasında karar verdikten Sonra evlilikle ilgili neler yaşanabilir, bu sadece pembegözlükler ile bakılacak bir alan değil. Evlilik ile ilgili yaşadığınız sorunlarda sorun çözme kapasitesini nasıl arttıracağınızı, her şeyin siyah ve beyaz olmadığını, siyah ile beyazın arasında milyonlarca grilerin ve renklerin olduğunu bilmemiz gerekiyor. Biz şimdi genel müdürlük olarak önemli bir çalışma başlattık. Dedik ki, evlilikle ilgili gelip belediyelere müracaat eden çiftlere hukuk, sağlık, iletişim alanında bunlara nasıl destek vereceğimiz konusunda çalışalım ve onlara anlatalım dedik. Pilotçalışmasını şu an Ankara'da ve ilçelerinde başlatıyoruz. Bütün Türkiye'de de yaygınlaştırmak istiyoruz. Biz bunun alt yapısını kuruyoruz ve aynı zamanda evlilik devam ederken de onların her türlü ihtiyacına danışmanlık hizmeti sunmak istiyoruz."
"TÜRKİYE'DE BOŞANMA ORANLARINDA 10 YILDA BİNDE 2'LİK BİR ARTIŞ VARDIR"
Bakan Şahin, boşanma oranlarında 10 yılda Türkiye'de binde 2'lik bir artış olduğunu, ama dünya genelinde özellikle Avrupa Birliği ülkelerinde bunun binde 2.5 olduğunu belirterek, "Bu boşanmalar arttı deniliyor. Nedir istatistik durum, nedir sorun diye soracak olursanız geldiğimiz nokta şudur. 2011 yılında yaklaşık 25 bin kişi üzerinde yaptığımız bir çalışmada 2002 ile 2011 yılları arasında yılda binde 1.4 olan boşanma oranı, yılda binde 1.6'ya yükselmiştir. Yani 10 yılda binde 2'lik bir artış vardır.Dünyada nedir diye soracaksanız; Avrupa Birliği ülkelerinde binde 2.5'tir. En güçlü kurumumuz hala çok şükür ki evliliktir. Evlilik kurumu güçlü bir şekilde devam ediyor. Evlenme oranlarına baktığınız zaman sevindirici bir şey var 2000'lerde; binde 7 ile 7.5 olan oran şu an binde 8.5'e çıkmıştır. Bu süreçte evlilikle ilgili boşanmanın sebeplerine baktığımız zaman en önemli sorunun şiddetli geçimsizlik diye bir maddenin yer aldığını gördük. Yani birbirini anlayamama, yani empati kuramama, yani sorunuçözememe. Şimdi her bir değişken üzerinde kendi içerisinde analizlerimizi yapıyoruz. Aldatmanın, şiddetin, alkol ve uyuşturucu kullanımının evlilikleri bozmada en önemli sorun alanı olarak karşımıza çıkıyor. Eğer boşanmak zorunluysa bunu daha az zararla bitirmek, çocukların daha az psikolojisini bozarak, toplumun ve çevrenin daha az psikolojisini bozarak yönetmekte bizim görevimiz. Boşanma Sonrasındaki rehabilitasyon da bizim görevimiz, bireyleri kendi içinde yönetmek ve sağlıklı bir toplumudesteklemek bizim en önemli destek alanlarımızdan biri olarak karşımızda duruyor" diye konuştu.
"ÇÖZÜMLERİ ANKARA'DA MASA BAŞINDA OTURARAK DEĞİL, BURADAKİ SESİ DUYARAK ÇÖZEBİLME KABİLİYETİNE ULAŞMAMIZ GEREKİYOR"
Bakan Şahin, Diyarbakır'da yapılan çalıştayın Sonuçlarının çok önemli olduğunu belirterek, "Bugünkü bu çalıştay çok önemli. Bölgenin sorunlarını yerel çözümle bakabilmek, damdan düşenlerle bir araya gelebilmek ve buradan gelen çözümleri Ankara'da masa başında oturarak değil, buradaki sesi duyarak, buradaki sorunu dinleyerek çözebilme kabiliyetine ulaşmamız gerekiyor. Çıkan Sonuçların bizim bakanlığımız tarafından çok önemli olduğunu düşünüyoruz" dedi.
"BU BÖLGE NE KADAR MUTLUYSA TÜRKİYE O KADAR MUTLUDUR"
Bakan Şahin, "Bu bölge ne kadar mutluysa Türkiye o kadar mutludur" diyerek sözlerine şöyle devam etti: "Bu bölge ne kadar dağıtılmışsa Türkiye o kadar dağıtılmıştır. Ben bu bölgenin bir evladı olarak bu bölgeyi çok seviyorum. Bu bölgenin bir huzur şehri ve bölgesi olmasını çok önemsiyorum. Son 10 yıldır bu ülkede şafağı söktürmeye çalışıyoruz. Size ihtiyacımız var, sizler bizim geleceğimizsiniz. Şafağı hızlı söktürmek sizin elinizde. El ele vereceğiz, gönül gönüle vereceğiz, bütün sorunları arkamızda bırakacağız, güçlü toplumu, güçlü Diyarbakır'ı, güçlü Güneydoğu'yu, güçlü kadınları ve güçlü aileleriberaber oluşturacağız." Bakan Şahin ve beraberindekiler, daha Sonra bir dizi programa katılmak üzere ayrıldılar .
Bakan Şahin, Kürtçe Şarkılara Alkışla Eşlik Etti
Dicle Üniversitesi tarafından düzenlenen 'Tüm Yönleri ile Boşanma Çalıştayı'na katılan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, Türkiye'de boşanma oranının 10 yılda binde 2 arttığını söyledi.