Bakan Şahin, Ünye’de Anma Programına Katıldı

Bakan Şahin, Ünye’de Anma Programına Katıldı

İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, Ordu’nun Ünye ilçesinde Hacı Yusuf Bahri Efendi ve talebelerini anma programına katıldı.

16 ve 17. yüzyılda Ünye’de eğitim alanında hizmet veren, son dönem ünlü alimlerden Şeyh Ahmet Ziyaüddin Gümüşhanevi’nin Ünyeli talebesi, Ünye Müftüsü, mutasavvıf, Şeyhü’l Müderrisin, İslam Alimi Taslı Zade Yusuf Bahri Efendi ve Talebelerini Anma Programı’na İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, Ordu Valisi Orhan Düzgün, AK Parti Ordu Milletvekilleri Mustafa Hamarat, İhsan Şener, AK Parti Ordu İl Başkanı Av. Hüseyin Akyol, Ordu İl Müftüsü Mustafa Kolukısaoğlu, Ünye Kaymakamı Mustafa Demir, Ünye Belediye Başkanı Ahmet Arpacıoğlu, Prof. Ahmet Turan Aslan, belde belediye başkanları, daire amirleri ile vatandaşlar katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından Kuran-ı Kerim okunmasıyla program başladı.

Programın açılış konuşmasını yapan ÜNÇEK Sekreteri Mehmet Karayalman, “Araştırmalarımıza başladığımızda Hacı Yusuf Bahri Efendi’nin 1950 yılında yakılmaktan korumak için toprağa gömülmüş el yazması Kur’an-ı Kerim’e ulaştık. Böylelikle 1995 yılında başladığımız araştırmalar sonucunda Ünye’de hem Sadullah Bey Medresesi’nin varlığına ve bu medresenin Müderrisi Hacı Bahri Yusuf Efendi ve talebeleri ile medreseye bağlı 16 medrese olduğunu öğrendik. Araştırmalarımızı 650 sayfalık bir kitap haline getirdik” diye konuştu.

Ünye Belediye Başkanı Ahmet Arpacıoğlu da, insanların önüne ışık tutan çok değerli alim ve evliyalar olduğunu belirtti.

Programda semazen gösterisi ile Yusuf Karagöz’ün solistliğini yaptığı musiki konserinin ardından konuşan İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, Hacı Yusuf Bahri Efendi ve onun çağında yetişmiş büyük alimler olduğunu belirterek, “Karadeniz ve bu şehir ve köylerinde de alimler ve gönül insanları insanlara hizmet etmek hayatın anlamını fark ettirmek için bilgi ve hikmet babında çok büyük gayretler göstermişlerdir. Ünye bölgesinde ki eğitim ve gönül zenginliğine yönelik çalışmalar, İstanbul’a bağlantılı olarak yürütülmüştür. Her dönemde ve her yerde bir tarafta hayata ve insani değerlere uygun, yaratılış amacına uygun bir şekilde inanç, bilgi ve ahlak değerleriyle zenginleştirerek yaşayanlar ve yaşatanlar olduğu gibi her devrin ve her yerin hayatın tersine giden aklın ve inancın ve ahlakın tersine giden ve hareket eden kişileri olmuştur. O dönemde de olmuştur. Herkes Hacı Yusuf Bahri Efendi gibi hayat yaşamamıştır. Ve bugün görüyoruz ki 2012 yılında anılan ve akılda kalan örnek olan ve adı etrafında toplanılan sadece Hacı Yusuf Efendi gibilerdir. O döneminde mutlaka güçlüleri ve suçluları vardı. Ama bugün onlar anılmıyor. O halde aslolan bilgi, ahlak, etik, insani olabilmektir. İnsan özelliklerine uygun yaşayabilmek, saygı duymak, bilgi sahibi olmaktır” dedi.

Bakan Şahin’e konuşmasının ardından ÜNÇEK Derneği Başkanı Hüseyin Dikici tarafından plaket ve Hacı Yusuf Bahri Efendi’nin hayatını konu alan kitap hediye etti.

Bakan Şahin, Hacı Yusuf Bahri Efendi ve Talebelerini anma gününe katkılarından dolayı Prof. Dr. Ahmet Turan, Prof. Dr. Bedri Gençer, Doç. Dr. Hür Mahmut Yücel, Yrd. Doç. Dr. İbrahim Işıtan, Dr. Mahmut Tokaç, emekli Müftü Osman Şahin, Tasavvuf Tarihi Uzmanı Fatih Yıldız, Tasavvuf Musikisi Solisti Yusuf Karagöz ve Şef Ateş Karaduman’a plaketlerini verdi.

Plaket töreninin ardından bir saat firması İçişleri bakanı İdris Naim Şahin ve milletvekillerine özel yapım olan ve içlerinde babalarının resmi bulunan birer köstekli saat hediye etti.

Hacı Yusuf Bahri Efendi ve Talebelerini Anma Günü Programı daha sonra panelistlerin yaptığı konuşmalarla tamamlandı .
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile