Bakan Selçuk, Dünya Çocuk Isçiligi Ile Mücadele Günü Paneli'ne Katildi

Bakan Selçuk, Dünya Çocuk Isçiligi Ile Mücadele Günü Paneli'ne Katildi

Milli Egitim Bakani Ziya Selçuk, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanliginin ev sahipliginde düzenlenen Dünya Çocuk Isçiligi ile Mücadele Günü Paneline katildi.

Milli Egitim Bakani Ziya Selçuk, 12 Haziran Dünya Çocuk Isçiligi ile Mücadele Günü Panaeli’ne katildi.

Millet Kütüphanesi’nde Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanligi tarafindan düzenlenen panele 81 ilin Çocuk Haklari Il Komitelerinden gelen çocuklar katildi.

Bakan Selçuk burada yaptigi konusmasinda çocuk isçiligi ile mücadelede Milli Egitim Bakanligi’nin uyguladigi politikalari ve baslattigi projeleri anlatti.

Çocuklarin üstün yararinin gözetilmesinin en önemli görevlerinden biri oldugunu söyleyen Bakan Ziya Selçuk, “Her türlü sosyal, duygusal, akademik, bilissel, ahlaki degerlerle donanim donanmadiklarindan emin olmak bizim sorumlulugumuz altinda” ifadelerini kullandi.

“Toplumumuzu daha yüksek bir bilinçle bilinçlendirme konusunda çalismalara ihtiyacimiz var”

Çocuk isçiliginin sanayi toplumunun basladigi ülkelerde ciddi tartismalara konu oldugunu ve hala bu tartismalarin devam ettigini söyleyen Ziya Selçuk, “Bizim buradaki temel bakis açimiz firsat adaleti ile ilgili yani her çocugun egitim firsatina, egitimle ilgili nitelikli imkanlara ulasabilmeleri firsat adaletinin temelini olusturuyor. Toplumumuzu daha yüksek bir bilinçle bilinçlendirme konusunda çalismalara ihtiyacimiz var. Bizim bu konuda yetiskin egitimi faaliyetlerimiz ve Hayat Boyu Ögrenme Müdürlügümüzün çatisi altinda yetiskinlere yönelik olarak; çocuklarimizin aldigi egitim, egitimin neden önemli oldugu, çocuklarimizin egitimindeki süreçler. Bu sekilde farkindalik gelistirme amaçli yetiskin egitimlerimiz var ve bunlar son hizla devam ediyor” seklinde konustu.

“Egitime erisim konusunda çalismalarimiz var”

Çocuk isçiligi sorununun egitimle alakali bir sorun oldugunu belirten Selçuk, “Çocugun egitime erisimi, devami ve nitelikli bir egitim almasi önemli çünkü bu takip edildiginde çocuk isçiligi ile ilgili problemlerin önemli bir kismi çözülmüs oluyor. Örnegin mevsimlik tarim isçileri var ve bunlar göçer ya da yari göçer olarak yasiyorlar bu ailelerin çocuklarinin egitime erisimi konusunda çalismalarimiz var. Tüm bu bahsettigim hususlari ‘2023 Egitim Vizyonu’ belgemizde ortaya koyduk” ifadelerini kullandi.

Yüzde 100’e yakin basari

Çocuk isçiligi ile mücadeleden de bahseden Bakan Selçuk, “Ilçelerimizde mevsimlik tarim isçileri ile ilgili olarak göçer veya yari göçer ailelerin takip edilmesi. Bunlarla ilgili takip ekiplerinin kurulmasi, E-okul yönetim bilgi sisteminde düzenleme yapilamasi, bu ögrencilerin kayitlarinin yenilenebilmesi, nakillerinin kolaylastirilmasi gibi çok sayida önlem alinmis durumda. Bu takipler anlik olarak da sürdürülüyor.

Çocuklarin egitimlerden mahrum olmamasi içinde tasimali egitim imkanlari olusturuldu. Sartli egitim yardimlari önemli. Okula devam da 2003 yillarindan itibaren kiz çocuklarinin okula devamliligina bakarsaniz yüzde yüze yakin bir basari elde edildigini görürünüz. Çünkü sartli egitim yardimlarinin da çok büyük katkilari oldu” ifadelerine yer verdi.

Verilen egitim kalitesinin arttirilmasina yönelik çalismalarda bulunuldugunu ifade eden Selçuk, ögrencilerin okullara devam durumlarinin kontrol edildigini ve ayni zamanda okullarda kaliteli vakit geçirmeleri için sportif faaliyetlere de agirlik verdiklerini bunun yani sira doga sevgisinin çocuklara asilanmasi için uluslararasi birçok kurulusla belirtti.

Egitimin yilin ve hayatin her dönemi devam ettigine dikkat çeken Bakan Selçuk, yaz aylarinda ögrencilerin egitim ve ögretimden geri kalmamalari için görevlendirmeler oldugunu ve belirli nedenlerle okuldan kopmus çocuklarinda Meslek Egitim Merkezleri ile iliskilendirildigini söyledi.



“Sorumluluklari ortak vicdani bir paydada bulusturup, hep beraber bu konuda çok daha fazla yol almamiz gerekir”

Çocuklarin egitimi ve çocuk isçiligi ile mücadelede kurumlarin ortak paydalar etrafinda bulusmasi gerektigini söyleyen Selçuk, “Bakanliklarimizin, sivil toplum kuruluslarinin, yerel yönetimlerin, diger devlet kurumlarinin hatta özel kuruluslarin sorumluluklari da var. Bütün bu sorumluluklari ortak vicdani bir paydada bulusturup, hep beraber bu konuda çok daha fazla yol almamiz gerekir” dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile