Bütçe giderlerini yükselten alt kalemlerin başında personel giderlerinin ve sosyal güvenlik sistemindeki açık yer aldı. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ‘Makro Ekonomik Gelişmeler ve Ocak-Haziran 2012 Dönemi Merkezi Yönetim Bütçe Uygulama Sonuçları’ konulu bir basın toplantısı düzenledi.
Haziran ayında bütçe açığının 6,3 milyar TL olduğunu kaydeden Şimşek, “Bu çok büyük bir rakam. Yılın ilk 6 ayında ise açık 6,7 milyar TL olarak gerçekleşmiştir. Yılın ilk yarısındaki bütçe açığı 2012 yılı için öngördüğümüz 21,1 milyar liralık bütçe açığının yüzde 31,8’ine denk gelmektedir. Yani bu yılın ilk yarısındaki bütçe açığı bu sene için hedeflediğimiz bütçe açığının 3’te 1’i civarındadır.” dedi.
Faiz dışı fazlanın da bu senenin ilk yarısında geçen yılın ilk yarısına göre düşük gerçekleştiğini kaydeden Şimşek, “2011 yılının ilk yarısında 25,3 milyar TL faiz dışı fazla verilirken, bu yılın ilk yarısında faiz dışı fazla 19,6 milyar TL olmuştur.” diye konuştu.
“PERFORMANSTA CİDDİ BİR BOZULMA VAR.”
Bütçe dengesinde geçen yılın ilk 6 ayına göre performansta ciddi bir bozulma olduğunu söyleyen Şimşek, “Geçen senenin ilk 6 ayında bütçe 2,9 milyar TL fazla vermişti. Yani geçen seneye göre bütçe performansında 9,6 milyar TL’lik bir düşüş söz konusu.” dedi.
Şimşek, bu sebeplerin başında yapılandırmanın geldiğini aktararak, “Geçen seninin ilk yarısında 6111 Sayılı Yasayı uygulamaya koyduk. Bu yasa çerçevesinde neredeyse tamamı haziran ayına denk gelen 8 milyar TL’lik bir ilave gelir söz konusuydu. Bu senenin ilk yarısında yapılandırmadan ilave gelir 3,5 milyar TL’ye yaklaştı.” şeklinde konuştu.
BÜTÇE GELİRLERİ YÜZDE 11 ARTTI
Bu yılın ilk yarısında bütçe gelirlerinin geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 11 artarak 162,2 milyar TL olduğunu ifade eden Şimşek, şunları dile getirdi: “Vergi gelirleri ise 6,9 milyar TL oranında artarak 131,2 milyar TL olmuştur. Gelirlerdeki bu artış oranı geçen senenin aynı döneminde gözlemlenen yüzde 20,7’lik bütçe geliri ve yüzde 24,4’lük vergi gelirleri ile kıyasladığımızda tabi ki oldukça düşük olduğu ortaya çıkmaktadır. Özellikle vergi gelirleri arasında KDV neredeyse yerinde saymıştır. Bu da özellikle özel tüketimin ne kadar yavaşladığını ortaya koymaktadır. Bütün bu olumsuz gelişmelere rağmen 2012 yılının ilk 6 aylık döneminde vergi gelirlerinin faiz hariç giderleri karşılama oranındaki istikrar devam etmiş ve yüzde 92 oranında gerçeklemiştir.” Haziranda vergi gelirlerinin geçen seneye oranla yüzde 10,7 oranında azaldığını söyleyen Şimşek, “Halbuki yapılandırmayı bir kenara koyarsanız aslında vergi gelirlerindeki artış yüzde 10,6. Neredeyse yüzde 22 civarında bir artış söz konusu.” diye konuştu.
2012 yılı Ocak-Haziran döneminde bütçe giderlerinin geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 17,9 artarak 168,9 milyar TL'ye ulaştığını kaydeden Şimşek, “Yıl sonu hedefine göre gerçekleşme oranı yüzde 48,1. Yani yılın ilk yarısında biz bütçe harcamalarının yüzde 48,1’ini gerçekleştirmişiz. Açığında yüzde 32’si gerçekleşmiş. Bu anlamda baktığınız zaman bütün bu olumsuz gelişmelere rağmen performans kötü değil.” ifadelerini kullandı. ^"PERSONEL GİDERLERİNDE 7 MİLYAR TL'LİK ARTIŞ VAR"
Bütçe giderlerini yükselten alt kalemlerin başında personel giderlerinin geldiğini vurgulayan Şimşek, “Geçen senenin ilk yarısında personel harcamalarımız 36,8 milyar TL idi. Bu sene 43,8 milyar TL oldu. 7 milyar TL’lik ilave artış var. Bunun bir kısmı öngörülmüştür, bir kısmı öngörülmemiştir.” dedi.
İkinci faktörün ise sosyal güvenlik açığı olduğunu dile getiren Şimşek, “Geçen senenin ilk yarısında sosyal güvenlik sistemine bütçeden verdiğimiz toplam kaynak 27 milyar TL iken, bu sene 34,4 milyar TL. Yani ilave 7,4 milyar liralık artış.” şeklinde konuştu.
Sosyal güvenlik sisteminin 1990’lı yılların başından itibaren sürekli açık verdiğine işaret eden Şimşek, “Açıkların sürekli arttığı bir kara delik. Bu kara deliğin boyutları büyüyor. Geçen sene geçici olarak yapılandırmadan kaynaklanan bir rahatlık söz konusuydu, tabi ki bu rahatlama süreklilik arz eden bir rahatlama değil.” şeklinde konuştu.
Bakan Şimşek: Bütçe Giderleri Yüzde 17,9 Arttı
Bütçe giderleri 2012 yılı Ocak-Haziran döneminde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 17,9 artarak 168,9 milyar TL’ye ulaştı.