Bakan Şimşek, Kktc Maliye Bakanı Tatar İle Bir Araya Geldi

Bakan Şimşek, Kktc Maliye Bakanı Tatar İle Bir Araya Geldi

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Orta Vadeli Program çerçevesinde 20121 yılı bütçesini hazırlayacaklarını belirterek, "Bütçe disiplininde herhangi bir gevşeme söz konusu değil. Vatandaşımıza verdiğimiz taahhütler çerçevesinde Orta Vadeli ve Orta Vadeli Mali Program çerçevesinde 2011 yılı mali bütçesini hazırlayacağız. 2010 bütçe uygulamaları da o çerçe

Maliye Bakanı Şimşek, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Maliye Bakanı Ersin Tatar ve beraberindeki heyetle makamında bir araya geldi. Şimşek, Kuzey Kıbrıs'taki bütçe disiplininin oturtulması konusunda önemli mesafe katedildiğini belirterek, Kuzey Kıbrıs Maliye Bakanlığı ile teknik işbirliği anlamında çok önemli adımlar atılmasında kararlı olduklarını söyledi.

Yavru vatan Kuzey Kıbrıs'a her türlü desteği verdiklerini ifade eden Bakan Şimşek, Gelir İdaresi'nin bilgi işlem altyapısı itibariyle, insan kaynakları ile bölgede örnek olabilecek bir idare haline geldiğini belirtti. Gerek beşeri, gerek diğer konularda Kuzey Kıbrıs'a destek vereceklerini kaydeden Bakan Şimşek, "Bugün Sayın Bakanımızla bizim bakanlığımızın kullandığı e-bütçe yazılımı kaynak kodlarının kullanımının Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Maliye Bakanlığı'nda kullanılması konusunda iki bakanlık arasında bir protokol imzalanacak. Son yıllarda merkezi yönetim kapsamındaki kamu kurumlarının mali süreçlerinin desteklenmesi, uygulama birliğinin sağlanması ve konsolidasyon işlemlerinin sağlanması, bilgi ve uygulama paylaşımının sağlanması, bir e-devlet projesi olan bütçe yazılımı, Türkiye'de gerçekten bizim bütçe süreçlerine önemli bir katkı sağlamıştır" şeklinde konuştu.

Konuk Bakan Tatar ise, Kuzey Kıbrıs'ın sıkıntılarına rağmen her geçen gün büyüdüğünü, önemli olanın yapısal bozuklukların kaldırılması ve ilmi çalışmalarla sürdürülebilir bir yapıyı ortaya koymak olduğunu söyledi. Tatar, krize rağmen gelirlerinde artış olduğunu ifade ederek, "Ekonomi kayıt altına alınmaktadır. Yaptığımız çalışmalarda tasarruflar netice vermeye başlamıştır. İlk kez 2010 yılında, son 5 yılda artan gider bacağı azalmaya başlamıştır. Bu da önemli bir gelişmedir. Bu trendi kırmak zordur. 2011-2012 yıllarında bütçemizi denkleştirebileceğiz. Başbakan ile görüşmemde, Cemil Çiçek'in ifade ettiği gibi 20 Temmuz'da su projesi imzalanacaktır. Kendi kaynaklarımızdan 500 milyon ayırdık. Dragon Çayı'nda bir baraj yapımına başlanacaktır. 60'lı yıllardan beri konuşulan ama Sayın Başbakan Tayyip Erdoğan'ın ifade ettiği gibi AK Parti hükümetine nasip olan tarihi bir gelişmedir. Elektriğin de aynı proje kapsamında götürülmesi söz konusudur" dedi.

Elektriğin gelmesiyle maliyetlerin ucuzlayacağını ve rekabet güçlerinin artacağını dile getiren Tatar, reel sektörün önünü açarak ekonomik büyümenin, yatırımların ve istihdam sorununun çözülmesinin temel almaçları olduğunu vurguladı. Tatar, Türk lirasının değer artışının önemini vurgulayarak, euroyu savunan sendikalara Türk lirası ödendiğini, son bir yılda euro bazında maaşlarda yüzde 20 artış sağlandığını ve artık sendikaların eurodan bahsetmediklerini belirtti. Tatar, Kuzey Kıbrıs'a teknik destek kapsamında e-bütçe yazılımı kaynak kodlarının verilmesiyle bakanlık bütçesinin hazırlanması, uygulanması ve izlenmesi süreçlerine elektronik desteğin sağlanması amacıyla imzalandığını söyledi.

Daha sonra soruları cevaplayan Maliye Bakanı Şimşek, mali kuralın ertelenmesiyle ilgili soru üzerine Orta Vadeli Program çerçevesinde 20121 yılı bütçesini hazırlayacaklarını belirtti. Bakan Şimşek, "Bütçe disiplininde herhangi bir gevşeme söz konusu değil. Vatandaşımıza verdiğimiz taahhütler çerçevesinde Orta Vadeli ve Orta Vadeli Mali Program çerçevesinde 2011 yılı mali bütçesini hazırlayacağız. 2010 bütçe uygulamaları da o çerçevede gidiyor" dedi.

Şimşek, yıllardır üstü örtülü bir mali kural çerçevesinde bütçe uygulamalarını yaptıklarını, kuraldan vazgeçilmesinin söz konusu olmadığını da belirterek, "Bizim hükümetimizin en temel önceliklerinden bir tanesi bütçe dengelerinin, istihdamın, büyümeyi, uzun vadeli mali sürdürebilirliği destekleyecek nitelikte uygulanmasıdır. Şu anda dünyada borç stokunun milli gelire oranının düşme eğilimine girdiği nadir ülkelerden biriyiz. Bütçe açığının azalacağı nadir ülkelerden biriyiz. Türkiye gerek uzun vadeli mali sürdürebilirlik konusunda, gerekse ekonomik potansiyelinin gerçekleştirilmesi konusunda bütün yapısal reformları uygulamakta kararlıdır" şeklinde konuştu.


Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile