Bakan Şimşek ve Bakan Eker Batman'da Temel Atma Törenine Katıldı

Bakan Şimşek ve Bakan Eker Batman'da Temel Atma Törenine Katıldı

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker, Batman Organize Sanayi Bölgesi'nde yapılan gıda dönüştürme fabrikasının temel atma törenine katıldı.

Temel atma töreninde konuşan bakanlar son 3 haftadır devam eden Gezi Parkı olaylarını değerlendirdi. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, son üç hafta içerisinde Türkiye’nin hiç hak etmediği büyük bir karalama kampanyası çerçevesinde geriye götürülmeye çalışıldığını söyledi.

On yıldır hiç kimsenin yaşam tarzına karışmanın söz konusu olmadığı, tam aksine on yıl içerisinde insanların çok daha özgür olduğunu ifade eden Bakan Şimşek, “Bu bölgede ve Türkiye'nin tamamında temel hak ve özgürlükleri biz genişlettik. Demokrasinin standartlarını genişlettik. Yeterli midir değil, daha yapılması gereken çok şey var mı, kesinlikle var. Ama bu sokaklarda yakıp yıkmayı, Türkiye'yi içeride ve dışarıda karalamayı ve Türkiye'nin itibarını zedelemeyi gerektirecek hiç bir düzenleme yoktu” dedi.

Mayıs ayında Türkiye’nin bir çok alanda zirveye ulaştığını, faizin cumhuriyet tarihinin en düşük seviyesine düştüğünü söyleyen Bakan Şimşek, "Mayıs ayının ilginç bir özelliği var IMF'ye borç 1960 sonra ilk defa kapatılmış. Faiz cumhuriyet tarihinin en düşük düzeyinde Türkiye yatırım yapılabilir bir kategoride. Bu yatırımları finanse etmek için imkanların yaratıldığı bir dönemde Türkiye Kürt meselesini, terör meselesini kökünden hal çözmek için adım atmış. Terör örgütünün militanları ülkeyi terk ediyor. Türkiye artık alan bir ülke değil veren bir ülke. Türkiye bu sene uluslararası arenada 2.5 milyar dolarlık yardım yapmış bir ülke. İşte bu içerde ve dışarıda birilerini mutsuz etse ki bu huzur ortamını bu güven ortamını bozmak için militanca şuursuzca her şey yapılıyor. Biz demokratik haklarını meşru bir şekilde dile getirmek isteyenlere hiç bir zaman karşı olamayız. Bu zaten demokrasinin çok temel bir bileşenidir. Kendilerini de dinliyoruz. Başbakanımız onlarla görüştü. Başbakan yardımcımız, cumhurbaşkanımız, valimiz belediye başkanımız görüştü. O sözde olaylara sebep olan Gezi Parkı'yla ilgili referandum yapılacağı söylendi. Hatta otobüs durağı bile bundan sonra vatandaşla istişare şeklinde yapılacağı söylendi. Peki niye hala zorluyorlar. Demek ki dert ayrı. Diyorlar ki başbakanın tutumu, söylemi, tarzı bunu doğuruyor. 1950'li yıllarda Menderese ne söylendiyse yine aynı tezgah. O zaman ona da diktatör diyorlardı. Otoriter diyorlardı. Aynı başlıklar aynı kesimler 1980'li yılların sonunda aynı başlıklar aynı gazeteler aynı şahıslar ayni partiler. İşte Özal sivil diktatör. Bugün aynı oyun oynanıyor. Sorun ne biliyor musunuz. Sorun 2000 yılında Türkiye'de kişi başına milli gelir Avrupa Birliği'nin yüzde 30'u civarındaydı. Geçen sene yüzde 56'ya çıktık. Arayı hızla kapatıyoruz. Bir çok alanda biz çok daha iyi bir noktaya geliyoruz. Bu bir çıkar yarışı. Büyük bir çıkar lobisi var tabi. Buna içeriden birilerinin bu fitneye alet olması anlaşılır değil. Kabul edilebilir değil. Bütün sorun bura da. Sorun başka ülkelerin bizimle bir yarışta olması değil. Dolayısıyla bu komplo teorilerine inanmak istemiyorum. Ama bizim vatandaşımızın bu oyunlara bu fitnelere alet olması bunda düşündürücü olması tabi ki düşündürücüdür” diye konuştu

“TUZAĞA DÜŞMEMELİYİZ”

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker ise konuşmasının önemli bir bölümünü Gezi Parkı olaylarına ayırdı. Son 10 yılda Türkiye’nin tarım ve hayvancılık alanında önemli bir aşama kaydettiğini belirten Eker, “Türkiye 10 sene önce dünyanın 11’nci tarım ekonomisiyken bugün 6’ncı sıralara yükseldi. Tarım üretim hasılasında Avrupa’da Türkiye 4’ncüydü Fransa, İtalya ve İspanya bizim önümüzdeydi. Bugün onların hepsini geçmiş durumdayız. Avrupa’da Türkiye bir numaralı ülke Fransa, İtalya ve İspanya gerimizde kaldı. Türkiye 62 buçuk milyar dolar tarım hasılasına ulaştı" şeklinde konuştu

Çözüm süreciyle birlikte, güven ve huzur ortamının tahsisiyle birlikte son 6 ay içerisinde bölgeye yönelen sermayenin de, yatırımının da miktarında önemli bir artış olduğunu tespit ettiklerini ifade eden Bakan Eker, son günlerde olan bitenleri çözüm sürecinin engellenmesine dönük bir faaliyet olarak değerlendirdiklerini söyledi.

Çözüm sürecinden Türkiye içinden ve dışarıdan da rahatsız olanların olduğunu söyleyen Bakan Eker, “Türkiye’nin kendi yarasını, kendi sorununu, kendi problemini demokratik ve sivil bir anlayışla çözeceği bir çözüm süreci sadece çok önemlidir. Bundan rahatsız olanlar var. Bunu kendi menfaatlerine aykırı bulanlar olur. Bizlerin bu tuzağa düşmememiz lazım. Mesele sadece birilerinin mahsum bir şekilde çıkıp da işte ağaçtı, kuştu, parktı meselesinden bunları koruyalım veya özgürlüklerimize kişisel olarak müdahale edilsin, değimlesin meselesinden ibaret değildir. Hepimizin toplum olarak bu meseleye ferasetle davranması lazımdır. Bu tür meselelerin arkasından gelebilecek, bunun için fırsat kollayan kirli hesaplara da bizim dikkatli olmamız lazım” diye konuştu.

Konuşmalar sonrasında Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker, yatırımı yapan şirketler gurubu yönetim kurulu Başkanı Necat Nasuroğlu ile beraber 17 milyona mal olacak olan gıda işletme tesisinin temelini attı.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile