Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 2013 yılı bütçe sunuş konuşmasında Türkiye’nin Son 10 yılda büyük bir değişim ve dönüşüm sürecine girdiğini belirterek, “Ülkemizin fiziki ve yapısal alt yapısını iyileştirdik, beşeri sermayemizin kalitesini yükselttik ve vatandaşımızın refah seviyesini artırdık. Tüm bunları yaparken mali disiplinden taviz vermedik. Yapısal reformları kararlılıkla uyguladık. Bu sayede Türkiye’nin gelişmiş ülkelerle arayı hızla kapatmasının önünü açtık.” dedi.
2013 yılı bütçesinin, 2023 hedefleriyle uyumlu olarak hazırlandığını kaydeden Şimşek, “Daha önce hazırladığımız ve başarıyla uyguladığımız bütçelerde olduğu gibi 2013 bütçesini de eğitimi, sağlığı, altyapıyı, katma değeri yüksek yatırımları ve Ar-Ge’yi önceliklendiren bir hizmet bütçesi olarak tasarladık. Biz bu bütçeyi eser odaklı olarak hazırlarken Edebali hazretlerinin şu sözüne sadık kaldık: ‘… Hayvan ölür, semeri kalır; insan ölür eseri kalır!.. Gidenin değil, bırakmayanın ardından ağlamalı, bırakanın da bıraktığı yerden devem etmeli Osman!... Geçmişini iyi bil ki geleceğe sağlam basasın, nereden geldiğini unutma ki nereye gideceğini unutmayasın…’" diye konuştu.
İnsanı merkezine alan, toplumsal refahı artırmayı ve geliri daha adil dağıtmayı ilke edinen bir bütçe hazırlandığını kaydeden Şimşek, “Bu ülke uzun bir süre kısır çekişmelerden, günü kurtarmaya yönelik popülist politikalardan, dünyaya entegre olmamaktan ve iç dinamikleri harekete geçiremeyip 75 milyonun hakkını, hukukunu koruyamamaktan ve har vurup harman savurmaktan çekti ne çektiyse.” dedi.
“2013'TE HARCAMALAR İÇİN GEREKLİ TEDBİRLER ALINACAK”
2011 yılında bütçe giderlerinin 314,6 milyar TL, bütçe gelirlerinin 296,8 milyar TL, bütçe açığının ise 17,8 milyar TL olarak gerçekleştiği bilgisini veren Şimşek; 2013 yılı merkezi yönetim bütçesinde bütçe giderlerinin 404 milyar TL, bütçe gelirlerinin 370 milyar TL ve bütçe açığının 34 milyar TL olarak öngörüldüğünü aktardı. Şimşek, 2013 yılında harcamaların bütçe öngörüleri çerçevesinde kalması için gerekli tedbirlerin alınacağını söyledi.
Kamu kaynaklarının nerede harcandığını bilmenin vatandaşların en doğal hakları olduğunu dile getiren Şimşek, “2013 yılı bütçesi eğitimi, dolayısı ile uzun vadeli geleceğimizi önceliklendiren bir bütçedir. 2013 yılında eğitime ayırdığımız kaynağı bir önceki yıla göre yüzde 20,7 oranında artırarak 68,1 milyar TL’ye çıkarıyoruz.” şeklinde konuştu.
“FATİH PROJESİ KAYNAĞINI 1,4 MİLYAR TL’YE ÇIKARTIYORUZ.”
FATİH Projesi'nin 2013 yılında da destekleneceğini aktaran Mehmet Şimşek, “2012 yılında bu proje için bütçeden ayırdığımız 803 milyon TL’yi 2013’te 1,4 milyar TL’ye çıkartıyoruz.” dedi.
Üniversite birinci öğretim ve açık öğretim öğrencilerinden alınan harçların kaldırıldığını hatırlatan Şimşek şöyle devam etti: “Artık 2,3 milyon öğrencimize yükseköğretimi harçsız sunuyoruz. Bu çerçevede üniversite öğrencileri için 498 milyon TL’lik katkı payını bütçeden karşılıyoruz. 2013 yılı bütçesiyle akademik altyapımızı daha da güçlendiriyoruz . Üniversitelerimizin öğretim elemanı ve perSonel ihtiyacını hızlı bir şekilde karşılayabilmek için ilave 14 bin atamaya izin veriyoruz. Vatandaşlarımıza kaliteli sağlık hizmeti sunmak için daha fazla kaynak ayırıyoruz. Aile hekimliği için 2013 yılı bütçesinde yüzde 17,1 oranında bir artışla 4 milyar TL kaynak tahsis ediyoruz.” 2013 yılı bütçesinin reel ekonomiyi daha fazla destekleyen bir bütçe olduğunu kaydeden Şimşek, tarım sektörü ve çiftçiye verilecek destekler hakkında da bilgi verdi. Şimşek, 2013 bütçesinde çiftçiye doğrudan hibe olarak yapılacak ödemeler için ayrılan kaynağı bir önceki yıla göre yüzde 25 artırarak yaklaşık 9 milyar TL’ye çıkartıldığını belirtti.
“KENTSEL DÖNÜŞÜME CANSUYU VERİYORUZ.”
2013 bütçesi ile kentsel dönüşüme can suyu verdiklerini söyleyen Şimşek, “Deprem başta olmak üzere ülkemizi her türlü afet riskine karşı daha güvenli hale getirecek bu projeye 2013 yılı bütçesinde, Çevre Katkı Payı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Döner Sermayesinden gelen tutarla birlikte yaklaşık 1 milyar TL kaynak ayırdık.” dedi.
“VERGİ YÜKÜNÜN ÇOK FAZLA OLDUĞU DOĞRU OLMAYAN BİR KANAAT”
Maliye Bakanı Şimşek, vergi adaletini iyileştirecek düzenlemeler yapıldığını dile getirdi. Ödeme gücü yüksek kesimlerin de yararlandığı vergi avantajlarını vergi adaletini güçlendirecek şekilde yeniden gözden geçirdiklerini anlatan Şimşek, “Bu kesimler için önceden var olan mesken kira geliri istisnasını kaldırdık. Konut teslimlerinde uygulanan KDV oranlarını belirlerken konutun fiyat ve sınıfını da dikkate almaya yönelik çalışmalarımızı tamamladık.” şeklinde konuştu.
Türkiye’de vergi yükünün çok yüksek olduğu yönünde doğru olmayan bir kanaat bulunduğunu dile getiren Şimşek, “Ülkemiz OECD ülkeleri arasında vergi yükü en düşük olan altıncı ülkedir. Ancak bir eleştiriyi kabul etmek gerekirse o da vergi gelirleri içinde dolaylı vergilerin payının yüksek olmasıdır. Ülkemizde dolaylı vergilerin toplam vergi gelirleri içindeki payı yüzde 47,7 ile OECD ortalamasının 13 puan üzerindedir. Burada asıl önemli olan konu dolaylı vergilerin yüksekliğinden ziyade dolaysız vergilerin yeterli düzeyde olmamasıdır… Türkiye’de dolaylı vergi oranları alkollü içecekler, tütün mamulleri, petrol ürünleri, binek otomobiller ve mobil iletişim hariç yüksek değildir.” dedi.
Şimşek, uzun vadede vergi tabanını genişleterek dolaysız vergilerin toplam vergi gelirleri içindeki payını artırmayı amaçladıklarını ifade etti.
Bakan Şimşek: Yatırımları Önceliklendiren Bir Hizmet Bütçesi Hazırladık
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 2013 yılı bütçesinin eğitimi, sağlığı, alt yapıyı, katma değeri yüksek yatırımları ve Ar-Ge’yi önceliklendiren bir hizmet bütçesi olarak tasarlandığını söyledi.