Bakan Soylu Açiklamasi 'Su Anda 20 Büyük Sehirde 'NARKO-ALAN' Projesi Uyguluyoruz'

Bakan Soylu Açiklamasi 'Su Anda 20 Büyük Sehirde 'NARKO-ALAN' Projesi Uyguluyoruz'

Uyusturucuyla mücadelede taviz vermeyeceklerini aktaran Içisleri Bakani Süleyman Soylu, “Uyusturucu bizim düsmanimizdir, biz buna teslim olmayacagiz. Biz bu mücadeleyi büyük küçük demeden hep birlikte yürütüyoruz” dedi.

Içisleri Bakani Süleyman Soylu ile Gençlik ve Spor Bakani Mehmet Muharrem Kasapoglu, Emniyet Genel Müdürlügü Polis Müzesi’nde gerçeklestirilen ‘Bagimlilikla Mücadele Is Birligi Protokol’ imza törenine katildi.

Törende konusan Bakan Soylu, Avrupa’da uyusturucu tüketiminin artmasinin Türkiye’yi de olumsuz etkiledigini belirterek, “Uyusturucu bizim düsmanimizdir, biz buna teslim olmayacagiz. Biz bu mücadeleyi büyük küçük demeden hep birlikte yürütüyoruz. Dünyaya göre cografi konumumuz sebebiyle çok yüksek bir arz baskisi altindayiz. PKK terör örgütünün uyusturucu agi bir yandan, Afganistan’daki Amerika’nin isgalinden sonra 17 bin hektar olan afyon ekim tarlalarinin 300 bin hektara yükselmesi bir yandan, Avrupa’da sentetik uyusturucu üretiminin artmasi ve doguya sevk edilmesi bir yandan, içeride uyusturucu üretilmemesine ragmen bizi ciddi bir arz baskisi altina sokmaktadir” dedi.



“Bütün dünyanin örnek aldigi ‘ASENA’ uygulamasini yaptik”

Gelistirilen ‘ASENA’ programi ile 5 binden fazla yakalama yaptiklarini söyleyen Bakan Soylu, “Narkotik Daire Baskanligimiz, ‘ASENA’ diye bütün dünyanin örnek aldigi bir program yapti. Bu programla 1 buçuk senede hiçbir ihbar almadan 5 bin 500 yakalama yaptik. Yapay zeka ile milyonlarca veriyi bir araya getiriyor, kimin ne için nerede olmamasi gerektigini tespit ediyor ve tespit ettiginin yüzde 45’inde uyusturucu buluyoruz. Bu büyük bir basaridir” diye konustu.



“Istanbul’da su anda hala 7 mahalle kapalidir”

Bazi mahallelerin denetim altinda tutuldugunu ifade eden Bakan Soylu, “Su anda 20 büyük sehirde ‘NARKO-ALAN’ projesi uyguluyoruz. Mahalleyi tamamen kapatiyoruz. Bir terör olayiyla ilgili nasil bir kapama yapiyorsak mahalleyle ilgili de böyle bir kapama yapiyoruz. Istanbul’da su anda hala 7 mahalle kapalidir. Polisin denetiminde girip çikilan mahalleleri, ta ki en nihayetinde temizlene kadar. Biz ilk önce ‘Mahalleliler bu konuya reaksiyon gösterirler mi?’ diye düsündük ama daha çok sevindiler. ‘Yeter ki bu meselenin üzerinde durun, biz buna raziyiz.’ Türkiye’nin 20 ilinde bu proje ayni sekilde devam ediyor” dedi.



“Ilk kez uyusturucu imal ve ticaretine karisanlarin sayisinda düsüs trendi var”

Gerçeklestirilen basarili çalismalar sayesinde uyusturucuya karisanlarda azalma oldugunu dile getiren Bakan Soylu, “Ilk kez uyusturucu imal ve ticaretine karisanlarin sayisi 2018 yilinda 19 bindi ve o zamana kadar da artiyordu. 2019’dan itibaren de bir düsüs trendi var, su anda 14 bin. Yani sahayi baskilayarak daha fazla operasyon yapmamiza ragmen imal ve ticaret yapanlarin sayisi azalmaktadir. Bahsettigim yillardaki operasyon sayisi 85-90 bin, bu yil yaptigimiz operasyon 230-240 bin civaridir. Yani operasyonlari üç kat artirmamiza ragmen imal ve ticaret yapanlarin sayisi azalmaktadir” degerlendirmesinde bulundu.

Programin ardindan Bakan Soylu ile Bakan Kasapoglu, iki bakanlik arasindaki isbirligi protokolünü imzaladi. Program, hatira fotografinin çektirilmesinin ardindan sona erdi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile