Bakan Tunç Açiklamasi '(8.Yargi Paketi Hakkinda) Subat Sonu Gibi Meclis'te Görüsülür'

Katildigi canli yayinda sorulari yanitlayan Adalet Bakani Tunç, “Takvim çok uzamaz. Meclis ara vermeden, Subat sonu gibi Meclis’te görüsülür. Çok sayida kanunda degisiklik yapiliyor. Uyum düzenlemeleri var“ ifadelerine yer verdi.

Adalet Bakani Yilmaz Tunç katildigi canli yayinda gündeme iliskin sorulari yanitladi. Konusmasinda ilk olarak uzaya çikan ilk Türk Alper Gezeravci’dan bahseden Adalet Bakani Yilmaz Tunç, “Uzaya çikis yolculugunu Bursa’da çocuklar ve gençlerle beraber izledik. Özellikle gençler ve çocuklar çok merak ediyorlar. Bu noktada özellikle Türkiye’nin uzay yolculugunun baslamis olmasi tarihi bir an. Türkiye Yüzyili’na basladigimiz bir dönemde bunun gerçeklesmis olmasi da çok anlamli” dedi.

8. Yargi paketinden bahseden Bakan Tunç henüz taslak halinde oldugunu ifade ederek yakin zamanda vekillere sunulacagini belirtti.

“Subat sonu gibi Meclis’te görüsülür”

Yargi paketi üzerinde uzun süredir çalisma gerçeklestirdiklerini söyleyen Tunç, ”Takvim çok uzamaz. Meclis ara vermeden, Subat sonu gibi Meclis’te görüsülür. Çok sayida kanunda degisiklik yapiliyor. Uyum düzenlemeleri var. Toplumda cezasizlik algisi yaygin. Bunu ortadan kaldiracak düzenlemeler var. Iki yil ceza alan biri bunun sartli saliverilmesi bunun yarisidir. Bazi suçlarda dörtte üçtür. 2 yil ceza alan biri 1 yil sonra sartli saliverilme süresi dolar. Denetimli serbestlik de 1 yil. Öyle olunca hiç cezaevinde kalmamis olur. 1 yillik denetimli serbestlik yerine oran getirmek istiyoruz. 2 yil ceza almissa en az 5 ay cezaevinde kalsin istiyoruz. Ceza ile oranli denetimli serbestlik getirilsin istiyoruz” diye konustu.

Tazminat komisyonu olusturduklarindan bahseden Bakan Tunç, vatandaslarin AYM’ye gitmeden önce Adalet Bakanligindaki komisyona basvuracaklarini belirtti.

Infaz kanunlarinda geçmiste de degisiklikler yapildigini söyleyen Tunç söyle devam etti:

“Tekrar tekrar suç isleyenler var. Denetimli serbestliklerdeki oranlarda öneriler var. Burada hakli yaklasim da var. Bu talebi de degerlendiriyoruz.”

Bakan Tunç, hakim ve savcilarin daha donanimli olmasi için çalismalar yapildigini belirtti.

Bazi bilgilerin kulaktan dolma yayildigini söyleyen Tunç, basini bilgilendirmenin gerekli oldugundan bahsetti.

“Demokrasinin besigiyiz diyenlerin Gazze’de hukuka nasil saygili oldugunu görüyoruz”

Türkiye’nin yargi gücünde 116. sirada oldugu bilgisinin hatali oldugunu vurgulayan Tunç, “Hukuka güven endeksi diye çalismalari var. Bunu öne sürüyorlar. Türkiye’nin yargi gücünde dünyada 116. sirada oldugunu söylüyorlar. Bu bilgi hatali. Bunlar masa basinda hazirlaniyor. Türkiye’nin üstündeki ülkelerde Angola var. Türkiye’nin bu ülkelerin altinda olmasi mümkün mü? Türkiye burada olamaz. Demokrasinin besigiyiz diyenlerin Gazze’de hukuka nasil saygili oldugunu görüyoruz. Uluslararasi hukukun soykirim karsisinda nasil sessiz kaldigini gördük” dedi.

“AIHM siyasi karar veriyor”

Demirtas ve Kavala davalarina iliskin Avrupa Insan Haklari Mahkemesi’nin (AIHM) siyasi yaklastigini söyleyen Bakan Tunç, “AIHM’nin bu davalara siyasi yaklasiyor. Karari ortaya çikaran deliller hukuki açidan degerlendirmiyor. Türk yargimiz bu davalardaki kararlar Yargitay’dan geçmis olan kararlar” ifadelerine yer verdi.

Tunç ayrica af konusuyla ilgili, "Gündemimizde böyle bir sey söz konusu degil su anda. Disiplin affiyla ilgili de bir çalisma yok. Adil yargilanmama iddiasi sübjektif iddialar" ifadeleriyle konusmasina son verdi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile