Bakan Uraloglu Açiklamasi 'Çukurova Havalimanini Yil Sonunda Açmayi Planliyoruz'

Bakan Uraloglu Açiklamasi 'Çukurova Havalimanini Yil Sonunda Açmayi Planliyoruz'

Ulastirma ve Altyapi Bakani Abdulkadir Uraloglu, Çukuruva Bölgesel Havalimaninda üstyapi çalismalarinin devam ettigini belirterek, "Ince insaat isleri sürüyor. Yapim çalismalarimizi yil sonu tamamlayarak havalimanimizin açilisini gerçeklestirmeyi planliyoruz. Havaciliga yaptigimiz yatirimlar ve bu alandaki düzenlemeler sayesinde Türkiye, dünya ortalamasinin üzerinde büyüme performansi gösterdi. 2022 yilinda havalimanlarimizda hizmet verilen yolcu sayisini bir önceki yila göre yüzde 42,1 artirarak, 182 milyon 334 bin yolcu agirladik" dedi.

Uraloglu, bakanlik görevine atandiktan sonra ilk incelemelerini İçel’in Tarsus ilçesinde yapimi süren Çukurova Bölgesel Havalimani santiyesinde yapti. Insaat çalismalarinda sona gelinen Çukurova Bölgesel Havalimani santiye sahasinda Vali Ali Hamza Pehlivan ve milletvekilleriyle birlikte incelemelerde bulunarak yetkililerden brifing alan Bakan Uraloglu, burada yaptigi açiklamada, Çukurova’nin, tarih, kültür ve medeniyetin en eski merkezlerinden biri oldugunu söyledi.

Ayni zamanda dünyanin en bereketli topraklarina sahip olan Çukurova için, ’Çukurova’da adam eksin biter’ seklinde bir söz bulundugunu hatirlatan Bakan Uraloglu, "Böylesine muhtesem imkana ve bereketli topraklara sahip olan bu bölgenin dünyaya açilmasi, degerine deger katmasi için ulasim ve iletisim yollarinin gelistirilmesi gerekiyor" ifadelerini kullandi.

"Çukurova Havalimaninin açilisi için artik sona yaklastigimizi görüyoruz"

Ulastirma ve Altyapi Bakani olarak devraldigi yeni göreviyle birlikte bakanliga bagli tüm sektörlerde yeni bir döneme basladiklarinin altini çizen Uraloglu, "Bu dönem, mevcut projeleri bitirecegimiz, yeni projeleri hizla hayata geçirecegimiz ve devraldigimiz bayragi daha da ileriye tasiyacagimiz bir dönem olacaktir. Bugün de çok mutlu ve heyecanliyiz. Hem Adanalilarin hem de İçellilerin bir an evvel açilmasini bekledigi Çukurova Havalimani’nin açilisi için artik sona yaklastigimizi görüyoruz. Bölge insanimizi daha fazla bekletmemek için Çukurova Havalimani altyapi insaatini öz kaynaklarimizla hizlica bitirdik. 3 bin 500 metre uzunlugunda ve 75 metre genisligi ile pistimizi insa ettik. Pistimiz bu durumuyla en büyük yolcu uçaklarinin dahi inis ve kalkisina imkân saglayacaktir. Yine altyapi projesi çerçevesinde 3 bin 500 metre uzunlugunda ve 60 metre genisligi ile beton kaplamali paralel taksiyolu (Emergency pist), 2 adet yüksek sürat taksiyolu, terminal apronu, kargo apronu, özel uçaklar bölgesi apronu, 2 adet yer hizmetleri araç park yeri, çevre tel örgüsü, nöbetçi kulübeleri ve çevre güvenlik yolu gibi tüm isleri de tamamladik. Üstyapi tesislerimizin yapim çalismalari da hizla devam etmektedir" diye konustu.



"Ilk etapta 8 milyon yolcu kapasitesi öngörülüyor"

Bakan Uraloglu, Çukurova Havalimaninin yolcu kapasitesinin basta yillik 8 milyon kisi olarak öngörüldügünü ifade ederek, su bilgileri verdi:

"Yolcu sayisinin 9 milyona ulasmasi halinde, 3. etap yatirimlarina da baslayacagiz. 1. etap ve 2. etaplarin toplam kapali alani 189 bin 180 metrekare, 3 etabin ise 25 bin metrekare olmak üzere toplam 214 bin 180 metrekaredir. 1. etap ve 2. etaplarin toplam sabit yatirim bedeli 173 milyon 865 bin avro’dur. 3 etap dahil toplam sabit yatirim bedeli 196 milyon 815 bin avro’dur. Devletin kasasindan bir kurus çikmadan yaklasik 197 milyon avro yatirim gerçeklestiriyoruz ve 25 yil içerisinde de 297 milyon 100 bin avro kira bedeli alacagiz."

"Yil sonunda havalimanimizin açilisini gerçeklestirmeyi planliyoruz"

Yüzde 76 ilerleme kaydedilen üstyapi islerinde çok önemli asamalarin geride kaldigini kaydeden Bakan Uraloglu, "Terminal binasi betonarme imalatlarini tamamladik. Yapisal çelik montaj isleri de tamamlanmak üzere. Mekanik ve elektrik-elektronik imalatlar ile terminal binasi dis cephe imalatlarina, tasiyicilarin ve camlarin montajina devam ediyoruz. Genel havacilik binasi betonarme imalatlarini tamamladik ince insaat islerine basladik. VIP binasini tamamladik, cephe ve ince imalatlarina devam ediyoruz. Teknik blok/kule/DHMI binasi betonarme yapim çalismalarini bitirdik. Kule binasi çelik imalatlarina basladik. Verici kulesi ve Istasyonu betonarme ve çelik imalatlarini da tamamladik. Ince insaat isleri sürüyor. Yapim çalismalarimizi yilsonu tamamlayarak havalimanimizin açilisini gerçeklestirmeyi planliyoruz" dedi.

Uraloglu, Adana Havalimaninin ise faaliyetlerine devam edecegini belirtti.



"Uçus agimiz, bugün 130 ülkede 342 noktaya ulasti"

Türkiye’nin, cografi bakimdan üç kitanin ortasindaki kilit konumuyla, gelismis pazarlarla gelismekte olan pazarlar arasindaki uçus rotalari üzerinde yer aldigina dikkat çeken Bakan Uraloglu, söyle devam etti:

"Türkiye; sadece 4 saatlik uçus süresiyle, 1 milyar 650 milyon insanin yasadigi, 43,2 trilyon dolar Gayri Safi Millî Hasila’ya ve 11 trilyon dolar ticaret hacmine sahip 67 ülkenin merkezindedir. Bunun bilinciyle ’dünyanin transit merkezi’ olabilecek potansiyele sahip olan ülkemizde, bu avantaji degerlendirmek için 2002 yilindan bu yana havacilik politikamiz çerçevesinde etkili çalismalar yürüttük. Iç hat uçus nokta sayimiz 26’dan 57’ye çikti. 2003 yilinda ’Hava Ulastirma Anlasmamiz’ bulunan ülke sayisini 81’den 173’e yükselttik. Bu anlasmalar ve müzakereler neticesinde, 2003 yilinda 50 ülkede 60 olan dis hat uçus nokta sayimiza 282 yeni nokta ekledik. Uçus agimiz, bugün 130 ülkede 342 noktaya ulasti. Havaciliga yaptigimiz yatirimlar ve bu alandaki düzenlemeler sayesinde Türkiye, dünya ortalamasinin üzerinde büyüme performansi gösterdi. 2022 yilinda havalimanlarimizda hizmet verilen yolcu sayisini bir önceki yila göre yüzde 42.1 arttirarak, 182 milyon 334 bin yolcu agirladik. Uçak trafigi de ayni dönemde yüzde 28.4 artisla 1 milyon 883 bine yükseldi. 2023 yilinin ilk 5 ayi içerisinde ise 786 bin üstünde uçak trafigi gerçeklesti ve yaklasik 73,5 milyon yolcu tasidik. Bu yil yolcu sayisinin 200 milyonu asacagini öngörüyoruz."

"Istanbul Havalimani’da açildigi günden bu yana 205 milyonun üstünde yolcu seyahat etti"

Dünya sivil havacilik sektöründeki rekabetin hizla arttigini vurgulayan Bakan Uraloglu, "Biz de bu pazardan daha fazla pay almak için sektörü yakindan takip ediyoruz ve hedeflerimiz dogrultusunda yatirimlarimizi gerçeklestiriyoruz. Planli ve sürdürülebilir büyüme, gençler için daha güçlü Türkiye hedefiyle, 2035 ve 2053 vizyonlarimizi bugünden tamamliyoruz. Türk sivil havaciliginda küresel anlamda ses getiren yeni bir dönemi de Istanbul Havalimani ile baslattik. Avrupa yolcu trafigi siralamasinda hep 1. sirada yer aliyor. Zirvedeki yerini koruyan Istanbul Havalimani’mizda açildigi günden bu yana 205 milyon üstünde yolcu seyahat etti. Istanbul Havalimani ile Türkiye havacilik alaninda Avrupa’da lider, küresel bir havacilik merkezi oldu. Bu günlere ulasmak için var gücümüzle çalistik. Vizyon projelerimizi bir bir hayata geçirdik. Simdi, Çukurova Havalimani ile birlikte Yozgat Havalimani ve Bayburt Gümüshane Havalimani projelerimizin çalismalarina da hizla devam ediyoruz. Kayseri’ye ve Malatya’ya da yeni terminal binalari kazandiriyoruz. Trabzon yeni havalimani ile ilgili çalismalarimiz devam ediyor" diye konustu.



"Adana-İçel arasi hizli trenle 35 dakikaya düsecek"

Çukurova Bölgesi ve Iskenderun Körfezindeki sanayi tesislerine, Yumurtalik Serbest Bölgesi Sanayi Merkezlerine ve Limanlara Demiryolu Iltisak Hatti Baglantisi’nin etüt projesinin tamamlandigi bilgisini veren Bakan Uraloglu, 2023 yili yatirim programina aldiklarini ve yapimina yakinda baslayacaklarini kaydetti.

İçel-Adana-Osmaniye-Gaziantep hizli tren projesinin de devam ettigini söyleyen Bakan Uraloglu, "Mevcutta 361 kilometre uzunlugu olan hat tamamlandiginda 312 kilometreye; 6 saat 23 dakika süren seyahat süresi 2 saat 15 dakikaya düsecek. Saatte 250 kilometre tasarim hizli demir yolu hatti ile yilda 6,4 milyon yolcu ve 99,2 milyon ton yük tasiyabilecek bir hat insa edecegiz. Buradaki çalismalarimizi bir takvim çerçevesinde hizlica sürdürüyoruz. Bir diger önemli demir yolu çalismamizda Adana-İçel 3. ve 4. hat yapimi, 1. ve 2. hat rehabilitasyonu ve Çukurova Havalimani baglantisi projesidir. Tamamlandiginda Adana-İçel arasi hizli trenle 35 dakikada gidilebilecek. Adana ve İçel’den trene binen vatandaslarimiz, Çukurova Havalimanina kadar trenle gelebilecek. Bununda tamamini en kisa zamanda bitirecegiz. Simdi, Adana ile birlikte İçel’e de hizmet edecek bölgesel bir havalimani olan Çukurova Havalimanimizda da çalismalarin basari ve süratle devam ettigini görüyoruz. Ülkemizin gelismesi ve büyümesi adina akilci ve milletimizin ihtiyaçlarina cevap veren tüm projelere destek vermeye devam edecegiz" ifadelerini kullandi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile