Bakan Uraloglu Açiklamasi 'Misyonumuz Yerli Ve Milli Ulasim Agi Olusturulmasidir'

Bakan Uraloglu Açiklamasi 'Misyonumuz Yerli Ve Milli Ulasim Agi Olusturulmasidir'

Ulastirma ve Altyapi Bakani Abdulkadir Uraloglu, “Misyonumuz yerli ve milli ulasim agi olusturulmasidir” dedi.

Ulastirma ve Altyapi Bakani Abdulkadir Uraloglu, 4. Uluslararasi Akilli Ulasim Sistemleri Türkiye Zirvesi’nde konustu.

Bilgi ve iletisim teknolojilerindeki gelisme seyrinin güçlü bir duvar örmeye benzedigini dile getiren Uraloglu, “Bilgi ve iletisim teknolojilerindeki gelisme seyri güçlü bir duvar örmeye benzer. Nasil ki bir duvari tuglalari üst üste koyarak insa ediyorsak, teknolojide bilgilerin üst üste birikmesiyle gelisir. Akilli ulasim sistemlerindeki her gelisme de böyledir. Gelistirdiginiz her yeni sistem ya da uygulama, bir sonraki yeniligin temelini olusturur. Bu, sistemin dogasinda vardir. Yani, üretilen ve kullanima sokulan hiçbir bilgi yok olmaz. Bilgi, bilgiyi üretir. Bu birikim yeni birikimleri desteklemek ve daha ileriye tasimak için kullanilir. Bu noktada bu yil 4.’sünü gerçeklestirdigimiz Uluslararasi Akilli Ulasim Sistemleri Zirvesi de daha önceki yillarda elde ettigimiz birikimin üstüne bilgi ve tecrübe koyacaktir” seklinde konustu.



“Akilli Ulasim Sistemleri ulasimin daha güvenli, konforlu, enerji verimliligi saglayan, ulasim aglarinin sistemler bütünüdür”

Tüm dünyada oldugu gibi Türkiye’de de ulasim sektöründe teknolojik dönüsümün en önemli destekleyici unsurlarinin basinda Akilli Ulasim Sistemleri’nin (AUS) yer aldigini söyleyen Uraloglu, “Bildiginiz üzere Akilli Ulasim Sistemleri, ulasimin daha güvenli, konforlu, enerji verimliligi saglayan, ulasim aglarini etkin bir sekilde yöneten, bilgi ve haberlesme teknolojilerine dayanan sistemler bütünüdür. Bu sistem, teknoloji kullanimiyla birlikte, ulasim altyapisinin optimizasyonuna, kullanicilar için ulasim hizmetlerinin kalitesinin iyilestirilmesine, çevre dostu ulasim seçenekleri sunulmasina katkilar sagliyor. Bu nedenle her alanda oldugu gibi Akilli Ulasim Sistemleri’nin de belirli bir politika ve strateji çerçevesinde yürütülmesi, gerekli düzenlemelerin yapilmasi ve bu alanda gelismelerin takip edilmesi önem arz ediyor” dedi.



“Misyonumuz yerli ve milli ulasim agi olusturulmasidir"

Bakanlik olarak istisare halinde yürütülen çalismalarla Ulusal Akilli Ulasim Sistemleri Strateji Belgesi ve Eylem Planlari hazirladiklarini vurgulayan Uraloglu, bu alanda politika ve strateji belirleyerek atilacak adimlari ortaya koyduklarini vurguladi. Bakan Uraloglu, “Akilli Ulasim Sistemleri alanina iliskin temel sorumlulugumuz ve misyonumuz ülkemizde tüm ulasim modlarina entegre, güncel teknolojileri kullanan, yerli ve milli kaynaklardan yararlanan, verimli, güvenli, etkin, yenilikçi, dinamik, çevreci, katma deger saglayan ve sürdürülebilir akilli bir ulasim aginin olusturulmasidir. Bu alanda stratejilerimizi belirlerken de ileri ve yenilikçi teknolojilerle insan ve çevre odakli ulasimi saglama vizyonuna odaklandik” ifadelerini kullandi.

“Serbest Geçis Sistemi’ni hayata geçirdik”

Türkiye’nin Akilli Ulasim Sistemleri ile tanismasinin ilk olarak elektronik ücret ödeme sistemleriyle basladigini ifade eden Uraloglu “Otoyol ve köprülerde 1999 yilinda ilk olarak OGS uygulanmaya basladi.

Daha sonra ise sürücülerin yanlarinda tasiyabilecekleri elektronik kartlar ile ödeme yapilmasi saglanan KGS (Kartli Geçis Sistemi) devreye alindi. 1 Subat 2013 tarihinden itibaren ise KGS tamamen kaldirilarak, HGS (Hizli Geçis Sistemi) uygulamasi basladi.

Ayni konusmamin basinda degindigim tuglalari üst üste koymak gibi hep gelistikçe daha iyi olan sisteme geçis yaptik. Artik hepimizin en kiymetlisi zaman, yani hiçbirimiz bir yerde beklemek istemiyoruz. Onun için biz de Serbest Geçis Sitemi’ni hayata geçirdik. Artik büyük sehirlerde uygulamaya koydugumuz Serbest Geçis Sistemi’ni yakinda ülke genelinde yayginlastiracagiz. Bir TAK vasitasiyla araç sahiplerimiz hiçbir bekleme yapmadan köprülerden geçiyor ve geçmeye devam edecek” dedi.



“Ulusal AUS platformunu hizmete sunacagiz”

Bakanlik olarak Türkiye’de akilli ulasim sistemlerinin planlanmasi ve yayginlastirmasini tamamladiklarini kaydeden Uraloglu, “Ülkemizin ulusal AUS mimarisi olusturma sürecinde dünya literatür taramasi ve iyi uygulama örneklerini inceleyerek ülkemizin mevcut ihtiyaçlari ve gelecek perspektifini dikkate aldik. Ayni zamanda AUS mimarisini yerellestirme ve özgünlestirme çalismalari ile ilgili hizmet paketlerini de belirledik. Ulusal AUS mimarisine ait mimari katmanlarin, hizmet paketlerinin ve mimari yazilim aracinin yer aldigi bir ulusal AUS platformunu da yakinda kamuoyunun hizmetine sunacagiz. Söz konusu platformda AUS sektörüne ait projeler, mevzuat, ulusal ve uluslararasi alanda yapilan çalismalar ve etkinlikler de yer alacak” diye konustu.

Bakan Uraloglu, açilis konusmasinin ardindan ödül alanlara ödüllerini takdim etti. Ulasimda Aklin Yolu Ödülleri kapsaminda 10 kategoride 82 proje basvuruda bulunurken, zirvede Hareketlilik Teknolojisi, AUS Türkiye Özel Ödülü, Jüri Özel Ödülü ile Medya Ödülleri, Start-Up, En Iyi Akademik Yayin, AUS Akademik Ar&Ge, Sektöre Katki ve diger kategorilerde ödüller verildi.

Bakan Uraloglu, Belediyecilik Ödülü kategorisinde “Her Kart Gaziantep Kart” ile Gaziantep Büyüksehir Belediye Baskani Fatma Sahin’e, “Erisilebilir Konya” projesi ile Konya Büyüksehir Belediye Baskani Ugur Ibrahim Altay’a ve “Engelsiz Otopark" projesi ile Jüri Özel Ödülü’nün sahibi olan Kahramanmaras Büyüksehir Belediye Baskani Firat Görgel’e ödüllerini verdi. Bakan Uraloglu, hediye takdiminin ardindan etkinlik alanindaki stantlari gezdi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile