Bakan Uraloglu Açiklamasi 'Zengezur Koridoru Tüm Türk Devletlerini Ilgilendiren Önemli Bir Projedir'

Bakan Uraloglu Açiklamasi 'Zengezur Koridoru Tüm Türk Devletlerini Ilgilendiren Önemli Bir Projedir'

Ulastirma ve Altyapi Bakani Abdulkadir Uraloglu, “Zengezur Koridoru sadece Nahcivan’in Azerbaycan’la olan ulasimi açisindan degil, 160 milyonluk genç ve dinamik nüfusu ve 1 trilyon dolari asan ekonomik büyüklügü ile tüm Türk devletlerini ilgilendiren önemli bir projedir” dedi.

Ulastirma ve Altyapi Bakani Abdulkadir Uraloglu, Ankara Yüksek Hizli Tren Gari’nda (YTH), Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryollari’nin (TCDD) 167’nci kurulus yil dönümüne özel düzenlenen programa katildi.

Etkinlikte konusan Uraloglu, Demiryollari’nin 1856 yilinda, Izmir-Aydin hattina ilk rayin dösenmesinden bu yana Türk milletinin; sevinçlerinin, acilarinin, ayriliklarinin, kavusmalarinin tarihini bagrinda tasidigini ve Anadolu topraklarinin son 167 yilina sahitlik ettigini belirterek, “Demiryollarimiz geçen yillar boyunca yalnizca yük ve yolcu tasimamis, birlik ve beraberligimizi saglayan, bizi biz yapan degerlerimizi de vagonlarinda yük yapmistir. 1950’li yillardan itibaren duraklama dönemine giren Demiryollarimiz; Cumhurbaskanimiz liderligindeki AK Parti hükümetleri döneminde, ulastirma politikalari yeniden devlet politikasi haline gelmistir” diye konustu.



Hedef 12,5 milyon yolcu tasiyarak rekor kirmak

Bakan Uraloglu yüksek hizli trenlerde tasinan yolcu sayisinda yeni bir rekorun hedeflendigini söyleyerek, “2003 yilinda yaklasik 11 bin kilometre olan demiryolu uzunlugumuza; 2023 yili itibariyle, 2 bin 250 kilometresi YHT ve hizli tren hatti olmak üzere yaklasik 3 bin kilometre ekledik. 14 bin kilometreye yükselttik. Yüksek hizli trenlerimizle konforlu, hizli ve modern seyahat hizmetini dogrudan ve dolayli olmak üzere 19 ilimize ve ülke nüfusumuzun yaklasik yüzde 50’sine ulastirdik. Hedefimiz 2053 yilina kadar hizli tren hizmeti alan il sayimizi 52’ye çikartmak ve nüfusumuzun büyük bir çogunluguna ulastirmaktir. Yüksek hizli trenlerle 2009 yilindan bu yana yaklasik 77,5 milyon yolcu tasidik. 2023 yilinda yüksek hizli trenlerimizle 12,5 milyon yolcu tasiyarak tarihi bir rekora imza atacagimiza inaniyoruz” dedi.



“Zengezur Koridoru tüm Türk devletlerini ilgilendiren önemli bir projedir”

Cumhurbaskani Erdogan ile Nahcivan’a yaptigi ziyaretin detaylarindan bahseden Uraloglu, “Cumhurbaskanimiz ile birlikte Azerbaycan Cumhurbaskani Sayin Ilham Aliyev’in daveti üzerine günübirlik çalisma ziyaretinde bulunduk. Igdir-Nahçivan Dogalgaz Boru Hatti Temel Atma Töreni’ne katildik, ikili görüsmeler gerçeklestirdik. Görüsmeler kapsamindaki ana konulardan biri de Zengezur Koridoru’ydu. Zengezur Koridoru sadece Nahcivan’in Azerbaycan’la olan ulasimi açisindan degil, 160 milyonluk genç ve dinamik nüfusu ve 1 trilyon dolari asan ekonomik büyüklügü ile tüm Türk devletlerini ilgilendiren önemli bir projedir. Türkiye ile Azerbaycan arasinda dogrudan demiryolu ve kara yolu ulasimi saglayacak Zengezur Koridoru baglantisinin hayata geçmesi aslinda tüm Türk dünyasini birbirine baglayacaktir. Özellikle Kafkasya’daki normallesme için de hayati önem tasimaktadir. Dünkü görüsmelerin ardindan bu hattin bir an önce bitirilmesi için çalismalarimizi hizlandirdik. Kars-Nahçivan Demiryolu Projesi’nin imzalarini attik. Zengezur Koridoru, ilerleyen zamanlarda Güney Kafkasya’da ekonomik is birliginin gelistirilmesi konusunda yeni imkanlar saglayacaktir. Zengezur Koridoru’nun islerlik kazanmasiyla beraber, orta koridorun demir yolu ve kara yolu yük tasima kapasitesi artacak, bu da Pekin’den Londra’ya uzanan Dogu-Bati ticaretinin artisina olumlu katkida saglayacaktir. Orta koridorun etkinliginin artmasiyla hem Azerbaycan ile Hazar Denizi üzerinde gelistirilebilecek hem de ülkemizin bölgedeki stratejik konumunun önemi artacaktir” ifadelerine yer verdi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile