Bakan Uraloglu'ndan 'Tahil Koridoru' Açiklamasi

Bakan Uraloglu'ndan 'Tahil Koridoru' Açiklamasi

Ulastirma ve Altyapi Bakani Abdulkadir Uraloglu, Rusya-Ukrayna savasi nedeniyle yasanan ’gida krizi’ riskinin ortadan kaldirilmasi amaciyla olusturulan "Tahil koridoru" üzerinden 1 Agustos 2022-20 Haziran 2023 tarihleri arasinda tasinan tahil miktarinin 32 milyon 58 bin 685 ton oldugunu açikladi.

Ulastirma ve Altyapi Bakani Uraloglu, koridorda tasinan tahil hakkinda bilgi vererek, "Türkiye en fazla tahilin tasindigi üçüncü ülke oldu. 44 ülkenin yer aldigi listede, 987 geminin 290’i Türk bayrakli olup, 224 gemi ise ülkemizin farkli limanlarina geldi. Toplamda, 13 tahil ve tahil ürünün çesitleri; arpa, bugday, misir, soya, bugday kepegi, islenmis karisik gida, soya fasulyesi, ayçiçegi çekirdegi, ayçiçegi küspesi, ayçiçek yagi ve bezelye bulunuyor" dedi.

1 Agustos 2022 ile 20 Haziran 2023 tarihleri arasinda tasinan toplam tahil miktarinin 32 milyon ton oldugunu söyleyen Uraloglu, "Türkiye limanlarina gelen miktar 3 milyon 659 bin ton. En fazla yük 7 milyon 662 bin 808 ton ile Çin’e gitmistir. En fazla yük giden ülkeler ise Çin, Ispanya, Türkiye ve Italya oldu" diye konustu.

Tasinan toplam tahil miktarinin yüzde 12’sinin Afrika ülkelerine gittigini vurgulayan Uraloglu, "Cumhurbaskanimizin katkilariyla kurulan ve devam saglanan tahil koridoru ile 3 milyon 978 bin 853 ton tahil Afrika kitasina tasindi. Böylece Türkiye’nin sagladigi güvence ile açilan tahil koridoru birçok ülkeye yarar sagladi. Afrika ülkelerinin aldigi pay su an yüzde 12 dolayinda. Geçen alti aylik dönemde bu rakam yüzde 6’ydi. Böylece Afrika ülkelerine giden tahil miktari iki katina çikmis oldu" ifadelerini kullandi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile