Bakan Varank Açiklamasi 'Dünyayi Sürdürülebilir Kilmak Için Iklim Degisikligine Dur Dememiz Lazim'

Bakan Varank Açiklamasi 'Dünyayi Sürdürülebilir Kilmak Için Iklim Degisikligine Dur Dememiz Lazim'

Deneyap Teknoloji Atölyeleri uygulama sinavinin yapildigi Ankara’da gençlerle bir araya gelen Sanayi ve Teknoloji Bakani Mustafa Varank, “Dünyayi sürdürülebilir kilmak için iklim degisikligine dur dememiz lazim. Bunun yolu da fosil yakitlardan degil yenilenebilir enerjiden geçiyor” dedi.

Gençlerin, teknoloji alaninda gelisimlerine katki saglamasi için hazirlanan Deneyap Teknoloji Atölyeleri’nin üçüncü faz ögrenci seçme süreci uygulama sinavlari 27 il ve 38 merkezde devam ediyor. Proje ile yakindan ilgilenen Sanayi ve Teknoloji Bakani Mustafa Varank, Keçiören’deki Taha Akgül Spor Salonu’nda gerçeklestirilen 3. faz sinavlarinin yapildigi salonu gezerek, gençlerin heyecanina ortak oldu. Salonda ögrencilerle basarilar dileyen Bakan Varank daha sonra basin açiklamasinda bulundu. Projeyi önemsediklerini belirten Varank, velilere çagrida bulunarak çocuklarini Deneyap Teknoloji Atölyeleri’ne getirmelerini istedi.

“Deneyap projesi Türkiye’de gençlere, ögrencilere bilimi, teknolojiyi sevdirmek üzere kurgulanmis bir projemiz”

Deneyap projesi hakkinda bilgilendirmelerde bulunan Sanayi ve Teknoloji Bakani Mustafa Varank, “Deneyap projesi Türkiye’de gençlere, ögrencilere bilimi, teknolojiyi sevdirmek özellikle bu alanlardaki gençlerin istiyakini azaltmak ve onlara gelecegin teknolojileri hakkinda egitim vermek üzere kurgulanmis bir projemiz. Cumhurbaskanligi Hükümet Sistemi’nin ilk 100 günlük programinda bu projeyi ilan etmistik ve 2023’ün sonuna kadar Türkiye’de 81 ilde 100 Deneyap Teknoloji Atölyesi kuracagimizi ilan etmistik. Ilk 2 fazda 30 sehrimizde teknoloji atölyeleri kurduk. Burada ortaokul seviyesindeki ve lise seviyesindeki ögrencilerimiz farkli kategorilerde tasarim, programlama, yapay zeka, nanoteknoloji gibi gelecekte çigir açici teknolojilerde egitimler aliyorlar. O kapsamda da bu dönemde 27 farkli sehirde 36 tane daha Deneyap Teknoloji Atölyesi açiyoruz. O atölyelerde okuyacak ögrencilerimizi de bu sinavlarla belirliyoruz. Sinavlar iki asamali oluyor. Öncelikle ögrenciler bir e-sinava olarak ögrenciler yazili sinava giriyor. Yaklasik 80 bin ögrencimiz sinava girdi. Bu sinavda basarili olan yaklasik 16 bin ögrencimizde ikici asama dedigimiz bu uygulama sinavina giriyorlar” ifadelerini kullandi.

Atölyelerin ögrencilere birçok açidan fayda sagladigini söyleyen Bakan Varank, “Burada okuyan ögrencilerimiz kritik düsünmeyi, elestirel düsünmeyi, kendini daha ifade edebilmeyi ögreniyorlar. Bu manada da ögrencilerimize önemli katkilar sagliyoruz” dedi.



“Dünyayi sürdürülebilir kilmak için iklim degisikligine dur dememiz lazim”

Bu seneki Deneyap uygulama sinavinda iklim degisikligine dikkat çekmek istediklerini söyleyen Varank, “Dünyayi sürdürülebilir kilmak için iklim degisikligine dur dememiz lazim. Bunun yolu da fosil yakitlardan degil yenilenebilir enerjiden geçiyor. Iste bu uygulama sinavinda biz ögrencilerimize rüzgar enerjisini kullanabilecekleri bir tasarim yapmalarini istiyoruz” diye konustu.

Bu sene TEKNOFEST’te Deneyap Atölyelerinin ilk mezunlarinin olacagini söyleyen Varank, velilere seslenerek çocuklarini Deneyap Atölyelerine getirmeleri çagrisinda bulundu. Ögrencilerin projelerini hazirladigi stantlari tek tek dolasarak basarilar dileyen Bakan Varank, jüri üyeleri ile birlikte projelerini anlatan ögrencileri dinleyerek sinava giren ögrencilere hediye verdi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile