Bakan Varank Açiklamasi 'Sebze-Meyve Zayiatini Azaltacak 'Soguk Zincir Finansal Destek Programi'ni Baslatiyoruz'

Bakan Varank Açiklamasi 'Sebze-Meyve Zayiatini Azaltacak 'Soguk Zincir Finansal Destek Programi'ni Baslatiyoruz'

Sanayi ve Teknoloji Bakani Mustafa Varank, son dönemde enflasyon baskisinin dikkat çektigini belirterek, "Yarin itibariyla Küçük ve Orta Ölçekli Isletmeleri Gelistirme ve Destekleme Idaresi Baskanligi (KOSGEB) ile sebze-meyve zayiatini azaltacak ‘Soguk Zincir Finansal Destek Programi’ni baslatiyoruz” dedi.

Sanayi ve Teknoloji Bakani Mustafa Varank ve Tarim ve Orman Bakani Bekir Pakdemirli Rekabetçi Sektörler Programi kapsaminda desteklenen Avrupa Birligi ve Türkiye tarafindan finanse edilen “Agrigenomik Merkez-Hayvan ve Biyki Genomatik Arastirmalari Inovasyon Merkezi” projesinin açilisina katildi.

Covid-19 salgini döneminde tüketicilerde gözlemlenen stok yapma egiliminin talebi artirarak tarim sektörü üzerinde büyük bir yük olusturdugunu ifade eden Varank, “Tüketim tarafinda yasanan bu genislemenin aksine, mecburen uygulanan kisitlamalar nedeniyle üretim tarafinda ise bir daralma olustu. Bu durum bizlere üretimin sürekliligini saglayacak tedbirleri zamaninda almanin önemini bir kez daha gösterdi” dedi.

“Vatandaslarimiza kaliteli ürünü uygun fiyata sunmanin gayreti içerisinde olmaya devam edecegiz”

Üretimde sürdürülebilirligin dünyanin en önemli konularindan biri haline geldigini belirten Varank, “Tarim ve Orman Bakanligimizin öncülügünde kurumlarimizin yürüttügü çalismalar neticesinde bu konuda dünya geneline kiyasla daha iyi bir noktada oldugumuz açiktir. Yenilikçi projelerimizle bu basariyi daha da ileri tasiyacak, vatandaslarimiza kaliteli ürünü uygun fiyata sunmanin gayreti içerisinde olmaya devam edecegiz” seklinde konustu.

“Sebze-meyve zayiatini azaltacak ‘Soguk Zincir Finansal Destek Programi’ni baslattik”

Bakan Varank, bakanlik olarak üretimde sürdürülebilirlik konusunda baslattiklari yeni destek programinin müjdesini vermek istediginin altini çizerek, “Malumunuz son dönemde enflasyon baskisi dikkat çekiyor. Bunda salgin sebebiyle düzensizlesen tedarik zincirlerinin büyük etkisi var. Iste biz de Cumhurbaskanimizin bu konudaki açiklamalari dogrultusunda hizli bir sekilde aksiyon aldik. Yarin itibariyla KOSGEB ile sebze-meyve zayiatini azaltacak ‘Soguk Zincir Finansal Destek Programi’ni baslatiyoruz. Program kapsaminda, Küçük ve Orta Büyüklükteki Isletmeler’in (KOBI) leasing yöntemiyle edinecekleri yerli mali ve yeni frigorifik kasa ve ünitelerine 750 bin TL’ye kadar destek verecegiz” ifadelerine yer verdi.

“Hedefimiz KOBI’lerimizin maliyetlerini azaltarak tezgahlardaki fiyatlari düsürmek”

Soguk Zincir Finansal Destek Programi’ndan toptanci hallerinde faaliyet gösteren tüccar ve komisyonlarla sebze-meyve tasimaciligi yapan lojistik firmalarin yaralanacagi bilgisini veren Varank, “Böylece isletmelerin soguk hava ünitesi ve sogutucu frigorifik kasa edinimlerinde olusacak finansman maliyetini karsilayacagiz. Hedefimiz KOBI’lerimizin maliyetlerini azaltarak tezgahlardaki fiyatlari düsürmek” dedi.

Varank, kamu, özel sektör ve üniversiteler olarak is birligi içerisinde söz konusu sorunun üstesinden birlikte geleceklerine inandigini söyledi.



Hazine ve Maliye Bakanliginca ilan edilen Ekonomi Reformlari Eylem Plani’nda yer alan "Sebze ve meyve zayiatinin azaltilmasi için soguk zincir olusturulmasina destek verilecektir." eylemi çerçevesinde harekete geçen KOSGEB, toptanci hallerinde faaliyet gösteren KOBI’ler, komisyoncu meslek mensuplari ile sebze/meyve tasimaciligi yapan KOBI’lerin desteklenmesi için ’Sebze ve Meyve Soguk Zincir Finansman Destek Programi’ni yürürlüge aldi.

Program çerçevesinde isletmelerin, yerli mali ve yeni olmak kaydiyla 1 adet soguk hava ünitesi edinimlerinde olusacak finansman maliyetinin 10 puanlik kismini KOSGEB geri ödemesiz olarak karsilayacak. 10 adete kadar olan sogutucu frigorifik kasa veya ünitelerde de ayni uygulama geçerli olacak.

KOSGEB, bu kapsamda Vakif Leasing, Yapi Kredi Leasing, Halk Leasing, Vakif Katilim Bankasi, Ziraat Katilim Bankasi ve Kuveyt Türk Katilim Bankasi ile is birligi protokolleri imzaladi. Ayrica, teminat sikintisi çeken isletmeler de ’Kredi Garanti Fonu A.S’ye Saglanacak Hazine Destegine Iliskin Protokol’ kapsaminda Kredi Garanti Fonu (KGF) kefaletinden de faydalanabilecek.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile