Bakan Varank Ilk Ve Tek Yerli Sanzimanli Kamyonu Test Etti

Bakan Varank Ilk Ve Tek Yerli Sanzimanli Kamyonu Test Etti

Eskisehir’de tanitimi yapilan ilk ve tek yerli sanzimanli kamyonu test eden Sanayi ve Teknoloji Bakani Mustafa Varank, “Çok basarili bir kamyon. Türkiye’de üretilen bir ticari aracin böyle agir sinif bir kamyonun yüzde 90 yerlilige ulasmis olmasi, gerçekten sektör açisindan çok büyük bir deger” dedi.

Inönü ilçesindeki sanziman fabrikasinda gerçeklestirilen törenle görücüye çikan ilk ve tek yerli sanziman Ecotorq, Sanayi ve Teknoloji Bakani Mustafa Varank’in katildigi törenle tanitildi. Üretiminde yerli sanzimanin kullanildigi kamyonun direksiyonuna geçen Varank, araci Ali Koç ile birlikte test sürüsüne çikardi. Sanzimanla birlikte yüzde 90 yerlilik düzeyine ulasan kamyon, Varank’tan tam not aldi. Araci “çok basarili” olarak nitelendiren Bakan Varank, Türk otomotiv sektörü açisindan çok büyük bir deger kazandiklarini belirtti.



“Yerli ve milli otomatik sanzimanin takili oldugu kamyonu test ettik”

Yerli sanzimana sahip kamyonu test eden Varan, aracin çok basarili oldugunu kaydederek, “Biraz önce Türkiye’nin ilk ve tek yerli sanzimanini tanittik. Bu sanzimanin bir özelligi de otomatik bir sanziman olmasi. Ali Ihsan Bey beni bu konuda uyardi. ‘Otomatik demediniz bakanim, asil önemli olan konulardan bir tanesi o’ dedi.

Yerli ve milli otomatik sanzimanin takili oldugu kamyona bindik, test ettik. Çok basarili bir kamyon. Türkiye’de üretilen bir ticari aracin böyle agir sinif bir kamyonun yüzde 90 yerlilige ulasmis olmasi, gerçekten sektör açisindan çok büyük bir deger. Daha önce yine Ecotorq motorlarini TÜBITAK’in destegiyle gelistirilmisti. Bu motoru hem Türkiye’deki kamyonlarda hem de bunu lisansiyla üreten ülkeler vardi. Lisansimizi baska ülkelere ihraç etmistik. Simdi yine ayni sey, devletimizin destekleriyle gelistirilen otomatik sanziman için de geçerli. Bu sanzimani hem kamyonlarda kullanacagiz hem de lisansiyla diger ülkeler bu sanzimani üretecekler, ben buna yürekten inaniyorum” diye konustu.



“Türkiye yilda 2 milyon araç üreten bir ülke”

Türkiye’de otomotiv endüstrisinin büyük bir dönüsümden geçtigini ve yilda 2 milyon araç üretildiginin altini çizen Sanayi ve Teknoloji Bakani Varank, “Türkiye’de katma degerli üretimi her zaman vurguluyoruz. Devlet olarak da katma degerli üretimin önünü açacak desteklerimiz ve politika güncellemelerimizle sektörlerle beraber çalismaya gayret ediyoruz. Burada basarilan sey de devletimizin verdigi desteklerle Türk otomotiv endüstrisinin nereye geldigini göstermesi açisindan çok degerli. Arkamizda yüzde 90 yerlilige ulasmis bir kamyon var. Biraz önce test ettik, gerçekten çok güzel. Bu araçlarin büyük çogunlugunun yurt disina ihraç ediliyor olmasi, burada ürettigimiz her katma degeri ihraç ederek ülkemizin ekonomisine daha büyük katki saglamasini bizzat yasayarak görmemiz bizim açimizdan mutluluk verici. Otomotiv endüstrisi büyük bir dönüsümden geçiyor. Bu dönüsümü yakalamak üzere gayret sarf ediyoruz. Elektrikli ve otonom araçlarla ilgili zaten Türkiye gerekli adimlari atiyor. Türkiye yilda 2 milyon araç üreten bir ülke ve bu 2 milyon araçtaki rekabetçiligimizi korumamiz için bu dönüsle ilgili yapmamiz gerekenler var. endüstriyle beraber bu dönüsümü de yakalayacagimizi görebiliyoruz” dedi.



"Farkinda olmadan yüzde 25 daha güçlü bir sanziman yaptik"

Sanzimani ürettiklerinde orijinal sanzimanla karsilastirdiklarini ve yerli sanzimanin yüzde 25 daha güçlü oldugunu fark ettiklerini aktaran Ford Otosan Yönetim Kurulu Üyesi Ali Ihsan Ilkbahar, "Biz sanziman yaparken, test asamasina geldigimiz zaman bir disli tamamen kiriliyordu. Aylarca ugrastik ve sonunda çözümünü bulduk. Arkadaslardan bir tanesi ‘Orijinal sanzimani deneyelim’ dedi.

Ama biz farkinda olmadan yüzde 25 daha güçlü bir sanziman yaptik, ek bir para harcamadan. Bundan birkaç ay önce Almanya’da bir firma bütün araçlari yan yana koyarak test etti. Motor, sanziman ve diferansiyel grubu olarak en iyisi bu seçildi" ifadelerini kullandi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile