Bakan Varank, Tacikistan Sanayi Ve Yeni Teknolojiler Bakani Kabir Ile Görüstü

Sanayi ve Teknoloji Bakani Varank: 'Biz Türkiye ne ise Tacikistan da öyle olsun istiyoruz. Bunun için tecrübelerimizi sizinle paylasmaya haziriz' 'Bu ticaret hacmiyle bunu yapmamiz mümkün degil. KEK toplantisinda alinan 117 maddelik yol haritasini siki bir sekilde takip edip, hizlica netice almamiz gerekiyor' Tacikistan Sanayi ve Yeni Teknolojiler Bakani Kabir: 'Belirlenen hedeflere yaklasmak için genis çapli is birligi gerekiyor'

Sanayi ve Teknoloji Bakani Mustafa Varank, Türkiye ne ise Tacikistan'in da öyle olmasini istediklerini ve bunun için Türkiye'nin, kendi tecrübelerini paylasmaya hazir oldugunu belirterek, "Bu ticaret hacmiyle bunu yapmamiz mümkün degil. KEK toplantisinda alinan 117 maddelik yol haritasini siki bir sekilde takip edip, hizlica netice almamiz gerekiyor." dedi.

Karma Ekonomik Komisyonu (KEK) 11. Dönem Toplantisi dolayisiyla Tacikistan'da bulunan Varank, bu ülkenin Sanayi ve Yeni Teknolojiler Bakani Sherali Kabir ile bir araya geldi.

Bakan Varank, KEK toplantilarinin her meselenin detayli olarak ele alindigi islevsel mekanizmalar olduguna dikkati çekerek, son toplantinin 2019'da Ankara'da düzenlendigini ifade etti.

Varank, iki ülkenin liderlerinin ikili iliskileri her alanda artirma isteklerinin sonucu olarak söz konusu toplantilarin faydali sonuçlanacagina inandigini belirtti.

Türkiye'de Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan'in liderligindeki son 20 yilda, sanayiden teknolojiye, sagliktan girisimcilige, tarimdan enerjiye kadar her alanda büyük atilimlar gerçeklestirdiklerini ve büyük yatirimlar yaptiklarini vurgulayan Varank, sunlari kaydetti:

"Bunlarin karsiligini da pandemi döneminde gördük. Biz Türkiye ne ise Tacikistan da öyle olsun istiyoruz. Bunun için tecrübelerimizi sizinle paylasmaya haziriz ama bu ticaret hacmiyle bunu yapmamiz mümkün degil. KEK toplantisinda alinan 117 maddelik yol haritasini siki bir sekilde takip edip, hizlica netice almamiz gerekiyor."

Varank, hedeflerin gerçeklestirilebilmesi için mallarin, paranin ve insanlarin serbest dolasiminin önemine isaret ederek, vize ve dogrudan uçuslarin artirilmasi konularinda kolaylik saglanmasini talep etti.

- "Gerekli tüm çabayi gösterecegiz"

Tacikistan Sanayi ve Yeni Teknolojiler Bakani Kabir de 117 maddelik eylem planinda belirlenen hedeflerin gerçeklestirilebilir oldugunu ancak bu konuda alinmasi gereken mesafe bulundugunu söyledi.

Iki ülkenin son dönemdeki ticaret ve yatirim iliskilerinden bahseden Kabir, belirlenen hedeflere yaklasmak için genis çapli is birliginin gerekliligine isaret etti.

Kabir, ekonomik ve ticari iliskilerin gelistirilmesi noktasinda gerekli tüm çabayi göstereceklerini belirterek, Tercihli Ticaret Anlasmasi'nin imzalanmasinin birçok konuda yol açici olacagini söyledi.

Görüsmede, Türkiye'nin Dusanbe Büyükelçisi Emre Zeki Karagöl ile KOSGEB Baskani Hasan Basri Kurt da hazir bulundu.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile