Bakan Varank, Yenilenebilir Enerji Konusunda Sektörü Desteklemeye Devam Edeceklerini Bildirdi Açiklamasi

'Yatirimci istahinin artmasina yönelik önemli muafiyetler saglarken altyapi kurulumu için de ciddi destekler veriyoruz' 'Türkiye'nin GES projeleri ve bu projelerin arkasindaki teknoloji üretimiyle önemli bir oyuncu haline gelmesini istiyoruz. Ankara'daki günes paneli fabrikasinin önümüzdeki aylarda devreye girecek ek yatirimlarla sadece buraya degil, hem Türkiye'ye günes paneli tedarik etmesini hem de ihracata baslamasini istiyoruz'

Sanayi ve Teknoloji Bakani Mustafa Varank, yenilenebilir enerji konusunda sektörü desteklemeye, güçlerine güç katmaya devam ettiklerini belirterek, "Yatirimci istahinin artmasina yönelik önemli muafiyetler saglarken altyapi kurulumu için de ciddi destekler veriyoruz." dedi.

Bakan Varank, Karapinar Günes Enerjisi Santrali (GES) Sahasi (YEKA GES-1) SCADA Merkezi Temel Atma Töreni'nde yaptigi konusmada, dün de Agri'da ülkenin en büyük altin rezervlerinden birinin isletme tesisinin temelini attiklarini, milli gelire, üretim ve istihdama katki saglayacak yatirimlari gündeme getirdiklerini söyledi.

Bugün temeli atilacak merkezin, Karapinar Günes Enerji Santrali'nin "beyni" niteliginde olacagina isaret eden Varank, "Bir yanda devasa çorak bir alanda panellerle günesten enerjisini alirken diger yanda bu merkezde tüm bu teknoloji takip edilip müdahaleler yapilacak. Veri tabanli kontrol ve izleme yaklasimiyla ekipman kontrolünden üretim planlamaya, çevre kontrol ünitelerinden yardimci isletmelere kadar bütün sistemlere hükmeden bir yapi bulunacak. Burasi sahip oldugu donanimlarla bir teknoloji merkezi görevini de üstlenecek." diye konustu.

Varank, vatandaslarin, ayni zamanda ihtisamli bir mimari proje olan binayi ziyaret ederek yenilenebilir enerji ve enerjide verimlilik hakkinda bilgi alirlarsa yapinin bir turizm destinasyonu da olabilecegini bildirdi.

Türkiye'nin hem "istemezükçü" hem de "beceriksiz" zihniyet sebebiyle uzun yillar ilerlemeden, kalkinmadan, küresel rekabetten hak ettigi payi alamadigini ifade eden Varank, birçok alanda yillarin ihmal edilmisliklerini ortadan kaldirmak için gece gündüz çalistiklarini vurguladi.

Varank, Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan'in liderliginin yollarini açtigini dile getirerek, "Son dönemde enerji alanindaki atilimlarimiz da bu vizyonumuzun bir parçasi. Enerjide disa bagimliligi azaltmak, sürdürülebilir bir arz dengesi saglamak ve en önemlisi de çevreci bir yaklasimla yenilenebilir enerjide atilim yapmaya büyük önem veriyoruz." degerlendirmesinde bulundu.

- "Sertifikasyon ihtiyaçlari dogrultusunda önemli adimlar attik"

Yaptiklari büyük çapli yatirimlarla ülkenin dünyadaki pozisyonunu her yil yukariya tasimaya devam ettiklerine dikkati çeken Varank, sunlari söyledi:

"Diger bakanliklarimizla koordinasyon halinde yenilenebilir enerji konusunda sektörü desteklemeye, güçlerine güç katmaya devam ediyoruz. Yatirimci istahinin artmasina yönelik önemli muafiyetler saglarken altyapi kurulumu için de ciddi destekler veriyoruz. Yenilenebilir enerji alaninda simdiye kadar 13 isletmenin Ar-Ge ve tasarim merkezi kurmalarini destekledik. Yenilenebilir enerji projelerine kalkinma ajanslarimiz vasitasiyla 229 milyon lira kaynak aktardik. TÜBITAK, yenilenebilir enerji teknolojileri kapsamindaki 930 proje için 710 milyon liralik bütçe olusturdu. Ayrica kamu kurumlari arastirma merkezlerinde de sektörü destekleyici nitelikte Ar-Ge projeleri yürütmeye devam ediyoruz."

Varank, bu alanda test ve sertifikasyon ihtiyaçlari dogrultusunda milli servetin yurt içinde kalmasi için önemli adimlar attiklarina isaret ederek, "Bu baglamda 5 milyon liralik yatirimla ülkemizin ilk akredite Fotovoltaik Modül Test Laboratuvari'ni Gebze'de kurduk. Isletmelerimiz bu alandaki birçok testi artik yurt disina gitmeden gerçeklestirebiliyor." ifadelerini kullandi.

Mevlana Kalkinma Ajansinin destekleri sonucu bölgede yaklasik 9,2 megavatlik kurulu güç olusturduklari bilgisini veren Varank, Konya Karapinar Enerji Santrali için de destekleri sürdüreceklerini anlatti.

Varank, buradaki yatirim için tesvik belgesi düzenlediklerini, Karapinar Enerji Ihtisas Endüstri Bölgesi'nin bir kismini da buradaki yatirimin ihtiyaçlarina yönelik olarak düzenleyip sirkete tahsis ettiklerini dile getirdi.

- "2022 sonuna kadar tamamlanacak"

Kalyon YEKA GES Projesi'nin bütüncül bakis açisi, entegre planlama ve yüksek teknolojili çikti konseptinin dünyadaki en muazzam örneklerinden biri oldugunu vurgulayan Varank, söyle devam etti:

"Geçen yil agustosta Cumhurbaskanimiz ile beraber Kalyon Holdingin 400 milyon dolara mal olan hücre ve günes paneli fabrikasinin açilisini yapmistik. O fabrika da bu entegre projede kullanilan günes panellerini üretiyor, orasi buranin bir tedarikçisi konumunda. Bugüne kadar toplam 227 megavat gücündeki panelin kurulumu tamamlandi yani burada elektrik üretimi basladi. Kalani da insallah 2022 sonuna kadar tamamlanmis olacak. Bu sayede Karapinar GES, dünyada parmakla gösterilen santrallerden biri haline gelecek."

Varank, santralin uzaydan da görülebilen nadir santrallerden biri olduguna dikkati çekerek, Göktürk ve IMECE uydulariyla santralin fotograflarini uzaydan çekeceklerini bildirdi.

Türkiye'nin GES projeleriyle ve bu projelerin arkasindaki teknoloji üretimiyle önemli bir oyuncu haline gelmesini istediklerini ifade eden Varank, "Ankara'daki günes paneli fabrikasinin önümüzdeki aylarda devreye girecek ek yatirimlarla sadece buraya degil, hem Türkiye'ye günes paneli tedarik etmesini hem de ihracata baslamasini istiyoruz." dedi.

- "Türkiye'nin dört bir yaninda üretim seferberligi baslattik"

Varank, yürüttükleri politikalar ve sagladiklari destekler sonucu bugün kaynaklarini daha verimli ve dogru sekilde kullanabilen bir Türkiye olduguna dikkati çekerek, sunlari kaydetti:

"Türkiye için stratejik öneme sahip enerjinin bir kismini yerli ve milli imkanlarla üretiyoruz. Dünyayi felakete sürükleme potansiyeli olan küresel isinmanin azaltilmasina yönelik önemli katkilar sagliyoruz. Türkiye'nin dört bir yaninda her alanda bir üretim seferberligi baslattik. Organize sanayi bölgelerimizde ve yüksek teknolojili üretim üslerimiz olan endüstri bölgelerinde Türkiye'nin yarinlari için yeni tesisler, yeni yatirimlar devreye giriyor. Karapinar GES gibi mega yatirimlara her firsatta kapi araliyoruz. Bu tesis, muazzam günes enerjisi santrali ve modern SCADA merkeziyle temiz enerji devrimine göz kirpiyor. Burasi enerjisini günesten, bizse enerjimizi milletimize hizmet etmekten aliyoruz. Cumhurbaskanimizin liderliginde Milli Teknoloji Hamlesi isiginda yatirim, üretim, istihdam ve ihracat odakli yaklasimimiz hiz kesmiyor, kosmaya devam ediyoruz."

Türkiye'nin Kovid-19 salginina ragmen bu yilin ilk çeyreginde yüzde 7, imalat sanayisinin yüzde 12,2 büyüdügünü hatirlatan Varank, "Istatistikler kagitta ancak gerçekler iste burada, bu tesislerde, Türkiye'nin dört bir yanina yayilmis fabrikalarimizda. Gelin görün ki muhalefet, çatlak sesli bir koro halinde bu kanli canli tesisleri yok hükmünde sayiyor, yapilan yatirimlari küçümsüyor, üretim verilerini hiçe sayiyor, ihracati görmezden geliyor. Onlar görmüyor diye bu yatirimlar, bu tesisler, bu icraatlar yok olmuyor. Artik her alanda kendine güvenen bir Türkiye var. Enerjideki atilimlariyla, sanayideki yatirimlariyla, teknolojideki hamleleriyle gelecegi takip eden degil, gelecege yön veren bir Türkiye var." diye konustu.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile