Bakan Yanik Açiklamasi 'Kadin Kooperatiflerinin Gelismesi Için Her Türlü Destegi Vermeye Haziriz'

Bakan Yanik Açiklamasi 'Kadin Kooperatiflerinin Gelismesi Için Her Türlü Destegi Vermeye Haziriz'

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakani Derya Yanik, Sanliurfa’da düzenlenen Kadin Kooperatifleri Güneydogu Anadolu Bulusmasi programinda, kadin kooperatiflerinin gelistirilmesi için gerekli hassasiyetin gösterilmesini isteyerek, "Yerelde belediyelerimiz, valiliklerimiz, kurumalarimiz, bizler bakanlik olarak her türlü destegi vermeye haziriz" dedi.

Sanliurfa’da Aile ve Sosyal Hizmetler Bakani Derya Yanik’in katilimiyla yüz yüze ve çevrimiçi Kadin Kooperatifleri Güneydogu Anadolu Bulusmasi düzenlendi.

Programa Sanliurfa Valisi Abdullah Erin, Kooperatif Baskani Seher Kiliç ve AK Parti Sanliurfa Milletvekili Zemzem Gülender Açanal yüz yüze katilirken, Adiyaman, Batman, Diyarbakir, Gaziantep, Kilis, Mardin, Siirt ve Sirnak illerinin valileri, kooperatif baskanlari ve kadin milletvekilleri ise çevrimiçi katildi.

Program, toplam 9 ilden katilimla gerçeklestirildi.

Programda, Sanliurfa Valisi Abdullah Erin, Kooperatif Baskani Seher Kiliç ve AK Parti Sanliurfa Milletvekili Zemzem Gülender Açanal salondakilere yüz yüze hitap ederken, diger illerin valileri, kooperatif baskanlari ve kadin milletvekilleri ise telekonferansla konusmalarini gerçeklestirdi.

Kooperatifler arasinda bölgesel iletisimi gelistirmek, yerel aktörlerin, kadin kooperatiflerinin desteklenmesi konusunda farkindaliklarini arttirmak, iyi uygulamalari yayginlastirmak konularinin ele alindigi bulusmada konusan Aile ve Sosyal Hizmetler Bakani Derya Yanik, "Sosyal hizmet alaninda 2002’den bugüne muazzam degisiklikler yasadik. AK Parti iktidarlari döneminde, sosyal politikalar anlaminda Türkiye’nin dört bir kösesinde ele alinmayan herhangi bir baslik yok. Geçenlerde saglik destegiyle, saglik politikasiyla ilgili konusurken arkadaslarimiza sunu da anlattim, aramizda genç arkadaslar da vardir. Bu memleket hasta olup da ilaç alamadigi için, tanidik doktor arayip, tanidik eczane arayip, bir de devlet memurunun karnesine ilacini yazdirip oradan ilacini temin eden günler yasadi. Bugün saglik sistemimizin, sigorta sistemimizin uluslararasi ve ya yerel otoritelerin onaylayip da bizim saglik sistemimizin karsilamadigi bir tedavi yöntemi yok. Ne kadar pahali olursa olsun hepsini karsiliyoruz. Sosyal Hizmetler olarak bizler bakanligimiz üzerinden 42 ayri kalemde sosyal yardim yapiyoruz. Nakit ya da nakde çevrilebilir yardimdan bahsediyorum. Ayri ayri, ama az, ama çok. Bunlar sadece bir kisminin kamuoyunun bildigi, pek çogunu ancak ilgilisinin bildigi, yardimi alanin bildigi yardimlar” dedi.



"Anadolu topraklarinin kadinlari her zaman çok üretkendir"

Çalismalar kapsaminda kadinlarin üretime dahil edilmesini amaçladiklarini söyleyen Aile ve Sosyal Hizmetler Bakani Derya Yanik, “Simdi kadin istihdami ve kadin is gücü ile alakali niye bu kadar sey yapiyoruz. Çünkü biz biliyoruz ki bir toplumun elbette ki sosyal yardimlarla desteklenmesi, ihtiyaç sahibinin desteklenmesi çok önemli ama daha önemlisi çalisabilecek güçte ve kabiliyette olan insanlarin üretim sistemine, üretim bandina dahil olmasidir. Bunun en önemli basliklarindan birisi de kadinlardir. Bizler bu kadar aileyi, toplumu önemseyen aile ve toplum gelecegini, sihhatinin gerekliligini önemseyen insanlar olarak kadinlarin istihdama dahil olmasini neden önemsiyoruz. Kadinlari rahatsiz etmek için mi ya da aileleri rahatsiz etmek için mi, hayir. Tam tersine bizim bulundugumuz cografyada ve yasadigimiz dünyada çok güçlü, ayaklari üzerinde duran, gelecegini insa eden bir ülke olmak yolunda daha çok mücadele etmemiz gerekiyor. Anadolu topraklarinin kadinlari her zaman çok üretkendir. Her zaman çok dirayetlidir ve yuvayi düsü kus yapar dedirtecek kadar himaye eden, derleyen, toplayan ve evini, ocagini kendisinin etrafinda kuran niteliktedir, kuran karakterdedir. Anadolu Baciyan-i Rum örnegini 11’inci yüzyilda yasamistir. Anadolunun kadinlari Baciyan-i Rum örnegi üzerinden kadinlarin yeteneklerini, üretim ekonomisine katilim kabiliyetlerini küçük ölçekten baslayarak bütün bir toplum insasina kadar götürme örneginin tecrübesine sahiptir. Bugün Güneydogu, daha önce yaptigimiz yerlerde, Kadin Kooperatifleri bulusmasinin bugün yedincisini Sanliurfa’da yapiyoruz. Allah nasip ederse önümüzdeki süreçte bu bulusmayi gerçeklestiremedigimiz diger bölgelerimize gidecegiz ve oralarda da bu bulusmayi yapacagiz” ifadelerine yer verdi.

"Tüm zorluklara ragmen bölgedeki kadinlar ayakta durmayi basardi"

Kadinlarin eskiden çok zor zamanlar geçirmesine ragmen ayakta kalmayi basardigini söyleyen Bakan Yanik, “Bugün baktigimizda Güneydogu Anadolu cografyasinda kadinlarin geride biraktiklari bütün zor zamanlara ragmen, terörün, yoksullugun, egitim esitsizliginin geçmiste yogun yasandigi bir yerde ayakta durup toplumu insa etme kabiliyetini çok net ortaya koyduklarini görüyoruz. Bu kadar zorluga ragmen direnen ve gelecegi insa eden kadinlar var bu salonda ve bu online sistemin arkasinda. Biz bunlarin her birine ayri ayri çok güveniyoruz ve bu çalismalarin içinde çok daha büyük potansiyeller barindirdigini biliyoruz. Batman Güneydogu’nun en güçlü illerinden, kadin hareketinin de en güçlü oldugu illerinden birisidir. Özellikle valimden rica ediyorum. Batman’da bir kadin kooperatifinin olmamasi kabul edilemez. Batman’da en az üç, dört tane, çok iyi isleyen kadin kooperatifi olmalidir. Valimizden bunun sözünü almak istiyorum. Önümüzdeki bulusmalarda insallah Batman’in kooperatiflerini ayrica konusuyor oluruz” dedi.



Kadin kooperatiflerinin gelismesi için her türlü destek verilecek

Kadin kooperatiflerinin gelistirilmesi için gerekli hassasiyetin gösterilmesini isteyen Bakan Yanik, "Yerelde belediyelerimiz, valiliklerimiz, kurumalarimiz, bizler bakanlik olarak her türlü destegi vermeye haziriz. Nitekim bugün yaptigimiz bu bulusma aslinda 3 bakanligin ortak eseridir. Ticaret Bakanligimiz, Tarim ve Orman Bakanligimiz ve bizim bakanligimizin ortak yürüttügü bir projenin bulusmasindayiz bugün. Ben diger iki bakanimiza da bu projeye verdikleri destekten dolayi ayri ayri tesekkür ediyorum” diye konustu.



Güneydogu Anadolu Bölgesi illerinde gerçeklestirilen çalismalar

81 ilde, 2019 yilindan bugüne kadar gerçeklestirilen çalismalar ile 755 çalistay, egitim ve bilgilendirme etkinlikleri ile 35 bin 796 kisiye ulasildi ve 300 kadin kooperatifine ziyaret gerçeklestirildi.

Toplam 464 yeni kadin kooperatifi kurulurken bu kapsamda çalismalarin da devam ettigi belirtildi.

Güneydogu Anadolu Bölgesi’nde bulunan Adiyaman, Batman, Diyarbakir, Gaziantep, Kilis, Mardin, Siirt, Sanliurfa ve Sirnak’ta gerçeklestirilen çalismalarda ise 63 çalistay, egitim ve bilgilendirme etkinlikleri ile 6 bin 131 kisiye ulasilarak, 15 kadin kooperatifine ziyaret gerçeklestirildi.

Çalismalar kapsaminda 35 de yeni kadin kooperatifi kuruldu.

Yapilan açiklamalarin ardindan Bakan Yanik, açilisini yaptigi kadin kooperatifleri sergisini gezdi, kadinlarin yaptigi çigköfteden yedi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile