Kültür ve Turizm Bakanligi Telif Haklari Genel Müdürlügü bünyesinde faaliyet gösteren Telif Haklari Egitim Merkezi, fikri mülkiyet alaninda faaliyet gösteren üniversitelerle is birligi kurmaya devam ediyor. Bu kapsamda Telif Haklari Egitim Merkezi Üniversiteler Isbirligi Protokolü Imza Töreni, Kültür ve Turizm Bakanligi’nda gerçeklesti.
Düzenlenen imza töreninde konusan Kültür ve Turizm Bakan Yardimcisi Yavuz, “Fikri Mülkiyet, ülkelerin kültür, sanat ve teknoloji alanlarindaki ilerlemelerini ve ekonomik büyümelerini etkileyen önemli unsurlardan bir tanesi. Özellikle son çeyrek yüzyilda; Bilisim teknolojilerinde yasanan bas döndürücü gelismeler, Internet tabanli hizmetlerin artik hayatin her alaninda etkin olmasi, Bunlara ek olarak kültür-sanata erisim imkânlarinin eskiye oranla artmasi, Yine tüm bunlara bagli olarak da toplumda yasanan degisim ve dönüsümler, ülkeleri fikri mülkiyet ve telif haklari alanlarinda etkin politikalar olusturma yönünde zorlamaya basladi” dedi.
Kültür endüstrilerinin ekonomik büyümenin itici gücü oldugunu belirten Bakan Yardimcisi Yavuz, “Sinema, müzik, yayincilik, radyo- televizyon, yazilim, görsel sanatlar ve reklamcilik gibi sektörler özünde bireysel yetenegi barindirarak, telif hakki korumasina dayali biçimde istihdam ve ekonomi açisindan önemli bir deger zinciri olusturuyor. Kültür endüstrilerine dayali sektörlerin gayri safi yurtiçi hasilaya ve istihdama katkisi diger pek çok sektörün katkisinin üzerinde. Öte yandan, kültür endüstrileri ekonominin yani sira toplumsal bütünlesme ve egitim yönünden de fayda sagliyor. Sehir ve ülkelerin marka degerine, tanitimina, turizme, istihdama, yasam kalitesinin artmasina katki veriyor” diye konustu.
Bakan Yardimcisi Yavuz, kültür endüstrileri tarafindan üretilen ürün ve hizmetlerin ülke kimliginin ve degerlerinin de tasiyicisi oldugunu ifade ederek, “Bu açidan da kültür endüstrilerini olusturan tüm sektörlerde küresel pazarlarin hedeflenmesi öncelikli olmali” dedi.
Merkezin 2019 yilindan bu yana gerçeklestirilen egitim faaliyetleri ile 3 bin 500 kisiye ulastigini aktaran Yavuz, “Hazirlanan çesitli raporlar ve yayinlarla da bu alanda çalisanlara öncülük ve rehberlik ediyor. Geçen yil gerçeklestirdigimiz “Kültür Endüstrilerinin Ülke Ekonomisine Katkisinin Ölçümü Raporu” çalismamiz ile Türkiye’de kültür endüstrilerinin ülke ekonomisine katma deger, istihdam, isgücü verimliligi ve dis ticaret payi gibi ekonomik büyüklüklerdeki katkisini açik ve net olarak ortaya koyduk” seklinde konustu.
Kültür endüstrilerinin olusturdugu toplam katma degerin Gayri Safi Yurtiçi Hasila içindeki payinin son 10 yillik dönemde artarak yüzde 2,88’e ulastiginin bilgisini veren Bakan Yardimcisi Yavuz sözlerini söyle sürdürdü:
“Bu oran, saglik-sosyal hizmetler veya bilgi-iletisim gibi son derece önemli sektörlerin Gayri Safi Yurtiçi Hasila payinin da üzerinde. Su anda Türkiye’nin toplam istihdami içerisinde kültür endüstrilerinin payi yüzde 4,34’tür. Bu hacim ile kültür endüstrileri gayrimenkul, finans, sigorta, madencilik, bilgi-iletisim, idari hizmetler sektörlerine göre daha çok istihdam olusturuyor ve bunun önemli bir kismi da gençlerimiz için. Son on yilda en çok istihdam olusturan sektörlerimiz ise yazilim, bilgisayar oyunlari ve veri tabani, kitap ve yazili basin, reklamcilik, radyo ve televizyon yayinciligi sektörleri.”
Kültür endüstrilerindeki toplam ihracatinin 2009-2018 yillari arasinda yüzde 29,40 oraninda arttigini bildiren Bakan Yardimcisi Yavuz, “Ayni dönemde Türkiye’nin toplam ihracati ise yüzde 24,47 oraninda artmistir. Nüfusumuzun genç ve kültür endüstrilerine olan ilgisinin yüksek olmasi bu sektörlerimizin ileride küresel piyasalarda daha iddiali konuma gelecegi konusundaki beklentilerimizi artirmaktadir” açiklamalarinda bulundu.
Düzenlenen imza törenine Beykent Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Murat Ferman, Hacettepe Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Ahmet Serper, Izmir Ekonomi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Askar, Kadir Has Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sondan Durukanoglu Feyiz de katildi.
Bakan Yardimcisi Yavuz Açiklamasi 'Türkiye'nin Toplam Istihdami Içerisinde Kültür Endüstrilerinin Payi Yüzde 4,34'Tür'
iletisim, idari hizmetler sektörlerine göre daha çok istihdam olusturuyor ve bunun önemli bir kismi da gençlerimiz için” diye konustu.