Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Türkiye genelinde 1.5 milyonu bulan ticaret erbabına oda aidatlarıyla ilgili müjde verdi. Yasaya göre faaliyette olan her şirketin üye olma zorunluluğu olduğu ticaret odalarına ödediği aidat ve genel kurul gibi kalemlerden alınan ücrette düzenlemeye gidileceğini söyleyen Yazıcı, odaların işlevleriyle ilgili düzenleme yapılması gerektiğini söyledi. Her şirket, bağlı olduğu odaya aylık 110-300 lira arasında matbu ödeme yaparken yıllık beyan ettiği kazançlarından da binde 5 oda payı olarak munzam aidat adı altında 2 taksitte ödeme zorunluluğu bulunuyor.
ODALAR KAMU GÜCÜNE YASLANIYOR
Gündemle ilgili STAR 'ın sorularını yanıtlayan Bakan Yazıcı, oda aidatlarıyla ilgili şunları söyledi: “Hem esnaf sanatkarlar odası, hem ticaret ve sanayi odalarının kuruluş kanunu ile ilgili çalışmalar yapmamız gerekir. Odaların işlevleri ile ilgili düzenleme yapılması gerekiyor. Türkiye 'de 3 bin 100 tane esnaf odası var. Belki de bu alanları biraz daha rekabete açmak gerekir diye düşünüyorum. Aidat tahsilatlarını, gelirlerini kamu gücüne yaslanarak elde ediyorlar. Bu alanlara ilişkin de rekabet ortamını oluşturacak düzenlemeler yapılmalı diye düşünüyorum. Düşünce bazında var. Onlar yapılması gerekir.”
BANKA ÜCRETLERİNİ REKABET DÜŞÜRÜR
Bakan Hayati Yazıcı, tüketicilerin en çok şikayet ettiği kredi kartı aidatı ve bankaların işlem ücretleriyle ilgili olarak da, “Bankalar tüketiciye yıllık kart aidatı ile ilgili hiçbir ücret almayacağı bir kredi kartı türünü sunmak zorunda. Faiz dışı hangi kalemlerden ücret alınacağı konusunu BDDK belirleyecek. Niye tarife getirmedik? Bankalar tarife getirilmesi halinde tarifedeki rakamı alırlar. Eminim ki bankalar arasındaki rekabet buradaki ücreti aşağı çekecek. Yalın kredi kartına ilişkin olarak taksit yapabilir mi, diyorsunuz onu da bankalar arasındaki rekabet belirleyecek. Anlaşma olursa Rekabet Kurulu devreye girer. Ne göreceklerini biliyorlar” diye konuştu.
KART FAİZİNE BDDK EL ATMALI
Bakan Yazıcı “Kredi kartlarına ilişkin faiz oranları yüksek sanırım. BDDK 'nın bu konuya bir el atması gerektiğini düşünüyorum” dedi.
ÖTV 'SİZ AKARYAKITIN ÜZERİNE GİDECEĞİZ
Türkiye ekonomisini yıllık 2.5 milyar dolarlık vergi kaybına uğratan kaçak akaryakıtla mücadelenin artarak devam edeceğini ifade eden Yazıcı, özel mobil ekiplerin ucuz yakıt satılan şehirler arası yollarda denetim yapacağını bildirdi. Yazıcı, şunları söyledi: “Bana ulaşan bilgilere göre jet yakıtında ve deniz taşımacılığında, ÖTV 'siz yapılan tahsis dolayısıyla büyük ölçüde kaçakçılık yapıldığı kanaati var. Bu kanaati ifade ediyorum ki herkes çeki düzen versin kendisine. Bunların üzerine etkin bir şekilde gideceğiz. Nisan ayında yürürlüğe giren değişikliklerle akaryakıt kaçakçılığı ile mücadeleyi etkin hale getirdik. Herhangi bir istasyon, bir pompada olsa bile kaçak akaryakıt olması halinde faaliyetten men edilecek. Geçenlerde iki üç tanesi Samsun 'da kapatıldı. Caydırıcı, ileride bunların lisansları da iptal edilecek.”
EPDK 'dan online takip
EPDK akaryakıtın Türkiye 'ye girişinden nihai tüketiciye varıncaya kadar bunu takip edecek bir online sistem kuracağını kaydeden Yazıcı “Depolara varıncaya kadar. Yaygın bir şekilde yapılacak. EPDK da lisans verirken, şirketleri denetleyecek. Bunları denetleyin bakın insanların ticari faaliyetlerinin önüne ticari duvarlar çıkarmayın ama kontrol denetim yapabileceğiniz yani risk değerlendirmesi yapmak suretiyle yetkilerinizi kullanın” dedi.
Kaçak akaryakıtla ilgili mücadelede İçişleri Bakanlığı ile mutabakat sağlayamadıklarını kaydeden Yazıcı, şunları söyledi: “Akaryakıt kaçakçılığı ile mücadelede özel ekipler oluşturulmasına ilişkin geçen yıl ağustos ayında Resmi Gazete 'de yayınlanmış Başbakanlık genelgesinde bir düzenleme var, mobil ekip oluşturulmasına yönelik. İçişleri Bakanlığı ile mutabakat sağlayamadık. Onlar farklı düşünüyorlar. Onu şimdi çözeceğiz, Başbakanlık 'ta. İçişleri Bakanlığı kendilerine göre yasal mevzuata uygun olmadığını düşünüyor. Ben katılmıyorum. Amacımız şu, mesela Ankara 'dan Konya 'ya gidiyorsunuz yol üzerinde istasyonlar var, ucuz yakıt var diyor. Ekip gelecek ucuz yakıtı nasıl satıyorsunuz, nereden temin ediyorsun buna bakacak. Anlık beklenmedik yerde müdahale edecek. Kanıtları bulursa mahkemeye sevk edecek.”
Kimse çözüm sürecini sabote riskini alamaz
Çözüm sürecinin kimsenin geri dönülmesi riskini alamayacağı bir yerde olduğunu belirten Bakan Yazıcı “Çözüm sürecinde bana göre kimsenin geri dönülmesi riskini alamayacağı bir yerdeyiz. Çözüm sürecinin başarıya ulaşmasının Türkiye 'ye, bölgeye, coğrafyaya neler kazandırabileceğini son altı-yedi aylık sürede olup bitenler herkese apaçık gösteriyor. Hiç kimse de böylesine kazanım sağlayan bir süreci sabote etme riskini alamayacağı, böyle bir lüksünün olmayacağı idraki içinde diye düşünüyorum. Son on yılda güven ve istikrar ülkeyi büyüttü. Çözüm süreci, Doğu ve Güneydoğu 'da da hem sosyal hem ekonomik kalkınmamıza ivme kazandıracak bir zemin oluşturdu.”
Bakan Yazıcı’dan 1.5 milyon ticaret erbabına aidat müjdesi
Gümrük ve Ticaret Bakanı Yazıcı, üyeliğin zorunlu olduğu ticaret odalarıyla ilgili, “Aidat tahsilatlarını gelirlerini kamu gücüne yaslanarak elde ediyorlar. Düzenlemeler yapılmalı” dedi. Yazıcı ‘kendilerine çeki düzen versinler’ diye de akaryakıtçıları uyardı.